Lot: 1

Current Price: 450 TL Starting Bid: 450 TL Estimated: TL Losing Winning

Muhteşem Cildinde - Avusturyalı şair ve yazar Richard Kralik (1852 - 1934) tarafından kaleme alınan ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın Viyana Kuşatması'nı konu alan dramatik tiyatro eseri...

Die Türken Von Wien (Viyana Önünde Türkler): Ein Festspiel, RICHARD von KRALIK, Viyana: Verlag Von Carl Konegen, 1883, 167 sayfa. 11x16 cm. Üzeri yaldız desenli, iç kapakları ipek, sayfa kenarları altın yaldızlı, dekoratif, çok şık ve temiz tümüyle deri cildinde.

- TL
Place Bid You're Winning Your bid sent
İzleyici olarak girdiniz
Pey veremezsiniz.
Pey vermek için butonu sağa çekin
  • The live auction completed. Thank you for your participation.
  •  
  • Lots
  • Winnings
  • Muhteşem Cildinde - Avusturyalı şair ve yazar Richard Kralik (1852 - 1934) tarafından kaleme alınan ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın Viyana Kuşatması'nı konu alan dramatik tiyatro eseri...-Die Türken Von Wien (Viyana Önünde Türkler): Ein Festspiel, RICHARD von KRALIK, Viyana: Verlag Von Carl Konegen, 1883, 167 sayfa. 11x16 cm. Üzeri yaldız desenli, iç kapakları ipek, sayfa kenarları altın yaldızlı, dekoratif,  çok şık ve temiz tümüyle deri cildinde.

    Lot No: 1

    Lot: 1

    Muhteşem Cildinde - Avusturyalı şair ve yazar Richard Kralik (1852 - 1934) tarafından kaleme alınan ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın Viyana Kuşatması'nı konu alan dramatik tiyatro eseri...-Die Türken Von Wien (Viyana Önünde Türkler): Ein Festspiel, RICHARD von KRALIK, Viyana: Verlag Von Carl Konegen, 1883, 167 sayfa. 11x16 cm. Üzeri yaldız desenli, iç kapakları ipek, sayfa kenarları altın yaldızlı, dekoratif, çok şık ve temiz tümüyle deri cildinde.

    TLSold
  • A Guide to Constantinople, DEMETRIUS COUFOPOULOS, Adam and Charles Black.-A Guide to Constantinople, DEMETRIUS COUFOPOULOS, Adam and Charles Black, London, 1899, [4], 191, [18] s, 4 harita (bir tanesi arka cep içinde, 3ü katlanır renkli), 17x11,5 cm., dekoratif cildinde. Bu eserde İstanbul topoğrafik ve tarihsel açıdan anlatılmış, seyyahlara İstanbul’da ziyaret edebilecekleri yerler hakkında bilgiler verilmiştir.

    Lot No: 2

    Lot: 2

    A Guide to Constantinople, DEMETRIUS COUFOPOULOS, Adam and Charles Black.-A Guide to Constantinople, DEMETRIUS COUFOPOULOS, Adam and Charles Black, London, 1899, [4], 191, [18] s, 4 harita (bir tanesi arka cep içinde, 3ü katlanır renkli), 17x11,5 cm., dekoratif cildinde. Bu eserde İstanbul topoğrafik ve tarihsel açıdan anlatılmış, seyyahlara İstanbul’da ziyaret edebilecekleri yerler hakkında bilgiler verilmiştir.

    TLSold
  • Osmanlı-Alman ittifakı-Adler, Doppelaar und Halbmond, Deutschland, Österreich-Ungarn, Bulgarien und Türkei, Der Verbündeten Siegeszug durch Balkan und Orient. in Kriegerischer, Wirtschaftlicher und Politischer Bedeutung, Ernst Wiesener, Hamburg: Hansa-Verlag, [c 1916]. 320 s., metin içinde yüzlerce fotoğraf, 27 x 20.5 cm, karton cildinde. I. Dünya Savaşı’nda aynı saflarda çarpışan Almanya, Avusturya-Macaristan, Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkan ve Doğu Sorunu konusundaki askeri, ekonomik ve siyasi işbirliğinin önemini belgesel fotoğraflarla ve belgelerle ortaya koyan önemli bir kaynaktır.

    Lot No: 3

    Lot: 3

    Osmanlı-Alman ittifakı-Adler, Doppelaar und Halbmond, Deutschland, Österreich-Ungarn, Bulgarien und Türkei, Der Verbündeten Siegeszug durch Balkan und Orient. in Kriegerischer, Wirtschaftlicher und Politischer Bedeutung, Ernst Wiesener, Hamburg: Hansa-Verlag, [c 1916]. 320 s., metin içinde yüzlerce fotoğraf, 27 x 20.5 cm, karton cildinde. I. Dünya Savaşı’nda aynı saflarda çarpışan Almanya, Avusturya-Macaristan, Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkan ve Doğu Sorunu konusundaki askeri, ekonomik ve siyasi işbirliğinin önemini belgesel fotoğraflarla ve belgelerle ortaya koyan önemli bir kaynaktır.

    TLSold
  • 1915 Çanakkale Savaşı-The Anzac Book, written and illustrated in Gallipoli by Men of Anzac, Cassell and Company, London, New York, Toronto and Melbourne, 1916. xv, 169 s, metin içinde birçok resim, metin dışında birçok levhada bazıları renkli resimler, 28.5 x 22 cm, bez cildinde. Anzak askerlerinin kendi kaleminden Çanakkale anıları… Cephedeki askerlerin savaş devam ederken yazdıkları mektup, anekdot, hikâye, şiir ve hatıralar, çizdikleri resim ve karikatürler, fotoğraflar, savaşın gidişatı ve cephelerden haberler. I. Dünya Savaşı’nın en önemli siper yayını sayılan bu kitap, piyasaya verilmesinden hemen sonra bestseller (en çok satanlar) listesine girmişti. Resim, hikaye, karikatür ve şiirlerden oluşan kitabın muheviyatını birarya getirmek için yürütülen çalışmalar, cephenin tam ortasında her türlü zorluğu ve ağır kış şartlarını yaşayan askerleri Noel ve yılbaşı havasına sokacak bir nevi moral kaynağı olmuştu.

    Lot No: 4

    Lot: 4

    1915 Çanakkale Savaşı-The Anzac Book, written and illustrated in Gallipoli by Men of Anzac, Cassell and Company, London, New York, Toronto and Melbourne, 1916. xv, 169 s, metin içinde birçok resim, metin dışında birçok levhada bazıları renkli resimler, 28.5 x 22 cm, bez cildinde. Anzak askerlerinin kendi kaleminden Çanakkale anıları… Cephedeki askerlerin savaş devam ederken yazdıkları mektup, anekdot, hikâye, şiir ve hatıralar, çizdikleri resim ve karikatürler, fotoğraflar, savaşın gidişatı ve cephelerden haberler. I. Dünya Savaşı’nın en önemli siper yayını sayılan bu kitap, piyasaya verilmesinden hemen sonra bestseller (en çok satanlar) listesine girmişti. Resim, hikaye, karikatür ve şiirlerden oluşan kitabın muheviyatını birarya getirmek için yürütülen çalışmalar, cephenin tam ortasında her türlü zorluğu ve ağır kış şartlarını yaşayan askerleri Noel ve yılbaşı havasına sokacak bir nevi moral kaynağı olmuştu.

    TLSold
  • Osmanlıca Çok iyi Durumda Sultan 2. Abdülhamid Dönemi Tarihi-Abdülhâmid-i Sânî ve Devr-i Saltanatı Hayat-ı Siyasiyesi ve Husûsiyesi: Ahmed Refik, İstanbul 1327(rumi) 1911(miladi) Matbaa-i Hayriye, (2. Cilt), 1204, (3. Cilt), 1204, Resimli

    Lot No: 5

    Lot: 5

    Osmanlıca Çok iyi Durumda Sultan 2. Abdülhamid Dönemi Tarihi-Abdülhâmid-i Sânî ve Devr-i Saltanatı Hayat-ı Siyasiyesi ve Husûsiyesi: Ahmed Refik, İstanbul 1327(rumi) 1911(miladi) Matbaa-i Hayriye, (2. Cilt), 1204, (3. Cilt), 1204, Resimli

    TLSold
  • İçeriğindeki çekincelerden dolayı baskı yeri İstanbul olarak gösterilmiş bir eser.-Le cousin de Mahomet, Nicolus Fromaget, [Liège], Constantinople 1786, 2 cilt; [2]-129 ; [2]-154 s., tümüyle deri ciltlerin sırtı haliyle. 12,5 cm.
Le Cousin de Mahomet adıyla yapılan bu eser hayal mahsulu bir romandır. Roman, bir Fransız gencinin 18. yüzyıl Türkiye’sindeki aşk maceralarını konu etmektedir. Roman, Casanova’nın anıları tarzındadır ve Voltaire’in Doğu Öyküleri için ilham kaynağı olmuştur. Fromaget, 18. yüzyıl Türkiye’sinin güzel kadınlarını ve kaçamaklarını erotik bir üslupla anlatır. Çağın egzotizmine kapılarak haremağaları, odalıklar ve aşk üzerine kurduğu bu roman o dönemin Türkiye’sinin cinsel yaşamını kimi zaman gerçek, kimi zaman abartılı, kimi zaman da gülünç yönleriyle ele almakta ve hoş bir üslupla anlatmaktadır.

    Lot No: 6

    Lot: 6

    İçeriğindeki çekincelerden dolayı baskı yeri İstanbul olarak gösterilmiş bir eser.-Le cousin de Mahomet, Nicolus Fromaget, [Liège], Constantinople 1786, 2 cilt; [2]-129 ; [2]-154 s., tümüyle deri ciltlerin sırtı haliyle. 12,5 cm. Le Cousin de Mahomet adıyla yapılan bu eser hayal mahsulu bir romandır. Roman, bir Fransız gencinin 18. yüzyıl Türkiye’sindeki aşk maceralarını konu etmektedir. Roman, Casanova’nın anıları tarzındadır ve Voltaire’in Doğu Öyküleri için ilham kaynağı olmuştur. Fromaget, 18. yüzyıl Türkiye’sinin güzel kadınlarını ve kaçamaklarını erotik bir üslupla anlatır. Çağın egzotizmine kapılarak haremağaları, odalıklar ve aşk üzerine kurduğu bu roman o dönemin Türkiye’sinin cinsel yaşamını kimi zaman gerçek, kimi zaman abartılı, kimi zaman da gülünç yönleriyle ele almakta ve hoş bir üslupla anlatmaktadır.

    TLSold
  • Oldukça Nadir bir Denizcilik Süreli Yayını-Mecmua-İ Fünun-u Bahriye. 1309, 506 sayfa, planşlar, bir kaçı haliyle, 6 sayı bir arada, Osmanlı Devlet armalı, sırtı deri cildinde

    Lot No: 7

    Lot: 7

    Oldukça Nadir bir Denizcilik Süreli Yayını-Mecmua-İ Fünun-u Bahriye. 1309, 506 sayfa, planşlar, bir kaçı haliyle, 6 sayı bir arada, Osmanlı Devlet armalı, sırtı deri cildinde

    TLSold
  • Osmanlı tarihi ve kültürünü yansıtan en önemli koleksiyonlardan biri- Sotheby's - "The Ottoman World, The Library Of Şefik E. Atabey" Müzayede Kataloğu - 3 Cilt, 246, 238, 234 s., renkli resimli. 27x21 cm.
2002 yılında Sotheby’s Müzayede Evi tarafından Londra’da gerçekleştirilen ve üç gün süren, yaklaşık iki buçuk milyon sterline satılan Şefik Eşref Atabey Kitap Koleksiyonu’nun beğeniye sunulduğu 1629 adet eserden oluşan renkli basım tam set. Türkiye’den Kültür Bakanlığı’nın ve birkaç tanınmış koleksiyonerin de katıldığı müzayedenin sadece nadiratı ve niceliği değil eserlerin açıklamasının da olması bu katalogu Türkler üzerine yazılmış eserler konusunda güvenilir bir başvuru kaynağı yapmakta. Uzun yıllar çeşitli ülkelerde satışa sunulan eserleri muhdeviyat ve kondisyon açısından en iyilerini bir araya getirerek bilgi, emek ve önemli bir zamanını harcamış olan Şefik Atabey, 90lı yılların sonunda  koleksiyonunu Türkiye’de değerlendirmek istemiş olsa da maalesef hem bilgi-görgü hem de maddiyatı bir arada olan bir alıcı bulamadığından, zaten yurtdışında bulundurduğu eserlerini Londra’da değerlendirmiştir.

    Lot No: 8

    Lot: 8

    Osmanlı tarihi ve kültürünü yansıtan en önemli koleksiyonlardan biri- Sotheby's - "The Ottoman World, The Library Of Şefik E. Atabey" Müzayede Kataloğu - 3 Cilt, 246, 238, 234 s., renkli resimli. 27x21 cm. 2002 yılında Sotheby’s Müzayede Evi tarafından Londra’da gerçekleştirilen ve üç gün süren, yaklaşık iki buçuk milyon sterline satılan Şefik Eşref Atabey Kitap Koleksiyonu’nun beğeniye sunulduğu 1629 adet eserden oluşan renkli basım tam set. Türkiye’den Kültür Bakanlığı’nın ve birkaç tanınmış koleksiyonerin de katıldığı müzayedenin sadece nadiratı ve niceliği değil eserlerin açıklamasının da olması bu katalogu Türkler üzerine yazılmış eserler konusunda güvenilir bir başvuru kaynağı yapmakta. Uzun yıllar çeşitli ülkelerde satışa sunulan eserleri muhdeviyat ve kondisyon açısından en iyilerini bir araya getirerek bilgi, emek ve önemli bir zamanını harcamış olan Şefik Atabey, 90lı yılların sonunda koleksiyonunu Türkiye’de değerlendirmek istemiş olsa da maalesef hem bilgi-görgü hem de maddiyatı bir arada olan bir alıcı bulamadığından, zaten yurtdışında bulundurduğu eserlerini Londra’da değerlendirmiştir.

    TLSold
  • Osmanlı tarihi ve kültürünü yansıtan en önemli koleksiyonlardan biri-Sotheby's  “The Library of Henry M. Blackmer II - London 1989, 636 s., indeks, 28x22 cm. ciltli.
Türklerle ilgili 1515 eserin açıklamalarının ve estimasyon fiyatlarının bulunduğu müzayede katalogundaki eserler Şefik Atabey Koleksiyonu katalogu ile beraber her kitap, gravür ve harita koleksiyoncusu için olmazsa olmaz referans kitaplardır. Bugün Dünyada bölgemizle ilgili kitap açıklaması yazılırken,  tüm müzayede katalogları ve listelerde ve dahi bazı bibliyografyalarda bu iki katalogdaki sıra numarası belirtilmektedir. (Ör: Atbey; 1112, Blackmer, 17 gibi.)

    Lot No: 9

    Lot: 9

    Osmanlı tarihi ve kültürünü yansıtan en önemli koleksiyonlardan biri-Sotheby's “The Library of Henry M. Blackmer II - London 1989, 636 s., indeks, 28x22 cm. ciltli. Türklerle ilgili 1515 eserin açıklamalarının ve estimasyon fiyatlarının bulunduğu müzayede katalogundaki eserler Şefik Atabey Koleksiyonu katalogu ile beraber her kitap, gravür ve harita koleksiyoncusu için olmazsa olmaz referans kitaplardır. Bugün Dünyada bölgemizle ilgili kitap açıklaması yazılırken, tüm müzayede katalogları ve listelerde ve dahi bazı bibliyografyalarda bu iki katalogdaki sıra numarası belirtilmektedir. (Ör: Atbey; 1112, Blackmer, 17 gibi.)

    TLSold
  • Büyük Ebat Şık Cildinde-Les Phéniciens et l' Odyssée, Victor Bérard,  Paris: Armand Colin, 1902 -1903,  2 cilt, vii, 591  -  vii,628, [1], metin içinde birçok harita ve resim, 1 katlanır harita, sırtı deri döneminin şık ciltlerinde, 28x20 cm.
Victor Bérard (1864-1931) l'École Française d'Athènes (1887-1890) üyesi olduğu için Osmanlı İmparatorluğu'na sık seyahatler yapmıştı.
Eski Akdeniz coğrafyasına odaklanan bilimsel çalışmalarının yanı sıra, yaşamı boyunca, Osmanlı İmparatorluğu'nun gelişimi, Alman ve İngiliz dış politikası gibi sık sık yayınladığı güncel siyasi konulara da yoğun ilgi gösterdi. Klasik filoloji tarihindeki önemi, çoğunlukla Odyssey üzerine yaptığı ve Fransız düzyazısına çevirdiği ve kapsamlı bir şekilde analiz ettiği araştırmasından gelir. Heinrich Schliemann'ın yaklaşımından esinlenen B., Homeros'un eserini salt kurgu olarak değil, Fenikelilerin deniz yollarının ve Akdeniz dünyasının coğrafi bilgilerinin Odysseus'un yolculukları aracılığıyla oldukça kesin bir tasviri olarak gördü.  Teorisini kanıtlamayı umarak Odysseus'un rotasını kendi iki yolculuğuna ekledi, yolculuğunu fotoğraflar ve metinlerle ayrıntılı olarak belgeledi. Genel olarak, çalışmaları modern arkeoloji ve filoloji perspektifi ötesinde olarak kabul edilerek antik dünyadan büyülenmiş bir zekaya tanıklık eder.

    Lot No: 10

    Lot: 10

    Büyük Ebat Şık Cildinde-Les Phéniciens et l' Odyssée, Victor Bérard, Paris: Armand Colin, 1902 -1903, 2 cilt, vii, 591 - vii,628, [1], metin içinde birçok harita ve resim, 1 katlanır harita, sırtı deri döneminin şık ciltlerinde, 28x20 cm. Victor Bérard (1864-1931) l'École Française d'Athènes (1887-1890) üyesi olduğu için Osmanlı İmparatorluğu'na sık seyahatler yapmıştı. Eski Akdeniz coğrafyasına odaklanan bilimsel çalışmalarının yanı sıra, yaşamı boyunca, Osmanlı İmparatorluğu'nun gelişimi, Alman ve İngiliz dış politikası gibi sık sık yayınladığı güncel siyasi konulara da yoğun ilgi gösterdi. Klasik filoloji tarihindeki önemi, çoğunlukla Odyssey üzerine yaptığı ve Fransız düzyazısına çevirdiği ve kapsamlı bir şekilde analiz ettiği araştırmasından gelir. Heinrich Schliemann'ın yaklaşımından esinlenen B., Homeros'un eserini salt kurgu olarak değil, Fenikelilerin deniz yollarının ve Akdeniz dünyasının coğrafi bilgilerinin Odysseus'un yolculukları aracılığıyla oldukça kesin bir tasviri olarak gördü. Teorisini kanıtlamayı umarak Odysseus'un rotasını kendi iki yolculuğuna ekledi, yolculuğunu fotoğraflar ve metinlerle ayrıntılı olarak belgeledi. Genel olarak, çalışmaları modern arkeoloji ve filoloji perspektifi ötesinde olarak kabul edilerek antik dünyadan büyülenmiş bir zekaya tanıklık eder.

    TLSold
  • Osmanlı Başkenti İstanbul, Mustafa Cezar, Ekav Eğitim Kültür ve Araştırma Vakfı, 2002, 632 s., ciltli, şömizli, 32x24 cm. Tanıtımdan: Günümüzde İstanbul’un ahşap konut mimarisi tamamen denecek kadar yok olduğu gibi, çıkmaz sokaklar genellikle çıkar sokağa dönüşmüş, daracık yollar da çoğunlukla genişletilmiştir. Değişen İstanbul’da eskiyi yansıtan canlı şahitler, ancak uzun ömürlü kalıcı yapılardan oluştuğuna göre, dinsel-kültürel külliyelerle önemli yapı grupları ve çevre merkezlerinin havadan çekilmiş fotoğraflarının kitaba konması, eski dokunun gözlerde canlanmasına yardımcı olabilecekti. Bunun için, şehir dokusunu belirlemede tayin edici role görsel malzeme oluşturan bu hava fotoğrafları, kuşkusuz, eski İstanbul ile günümüz İstanbul’unu birbirine bağlayan güçlü bağlar yerine geçecek, bu fotoğraflarla, tarihsel İstanbul’la günümüz İstanbul’u aynı ayna içinde seyredilecektir.

    Lot No: 11

    Lot: 11

    Osmanlı Başkenti İstanbul, Mustafa Cezar, Ekav Eğitim Kültür ve Araştırma Vakfı, 2002, 632 s., ciltli, şömizli, 32x24 cm. Tanıtımdan: Günümüzde İstanbul’un ahşap konut mimarisi tamamen denecek kadar yok olduğu gibi, çıkmaz sokaklar genellikle çıkar sokağa dönüşmüş, daracık yollar da çoğunlukla genişletilmiştir. Değişen İstanbul’da eskiyi yansıtan canlı şahitler, ancak uzun ömürlü kalıcı yapılardan oluştuğuna göre, dinsel-kültürel külliyelerle önemli yapı grupları ve çevre merkezlerinin havadan çekilmiş fotoğraflarının kitaba konması, eski dokunun gözlerde canlanmasına yardımcı olabilecekti. Bunun için, şehir dokusunu belirlemede tayin edici role görsel malzeme oluşturan bu hava fotoğrafları, kuşkusuz, eski İstanbul ile günümüz İstanbul’unu birbirine bağlayan güçlü bağlar yerine geçecek, bu fotoğraflarla, tarihsel İstanbul’la günümüz İstanbul’u aynı ayna içinde seyredilecektir.

    TLSold
  • İzmir'in İşgal Dönemi Fotoğrafları-SMYRNI / ΣΜΎΡΝΗ, Smyrna, Kozmopolit Bir Şehrin Değişimi 1900-1922: Iliou Maria Skinothetis / Ηλιού Μαρία Σκηνοθέτις, 2012, 141 s., 27x24 cm.

    Lot No: 12

    Lot: 12

    İzmir'in İşgal Dönemi Fotoğrafları-SMYRNI / ΣΜΎΡΝΗ, Smyrna, Kozmopolit Bir Şehrin Değişimi 1900-1922: Iliou Maria Skinothetis / Ηλιού Μαρία Σκηνοθέτις, 2012, 141 s., 27x24 cm.

    TLSold
  • Resim Koleksiyonerleri için kaynak kitap-Başlangıçtan Bugüne Çağdaş Türk Resim Sanatı Tarihi, 4 Cilt, Kaya Özsezgin - Mustafa Aslıer - Nurullah Berk - Adnan Turani - Günsel Renda -Turan Erol, Tiglat Matbacılk, 1989, 174, 228, 176, 184 s., şömizli sert kapak. Dört ciltten oluşan bu kitap dizisi çağdaş Türk resim sanatının evrimini, kaynaklardan başlayarak son eğilimlere kadar tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır. Kitabın bölümlerinin her biri memleketimizin uzman yazarları tarafından ve Suud Kemal Yetkin yönetiminde kaleme alınmıştır.
Günsel Renda tarafından kaleme alınan birinci cildin ilk bölümü, Türk minyatüründe batılılaşma eğilimlerini ve minyatürden batı resmine geçiş evresini ele almaktadır. 19 yüzyıl Türk ressamlarını ele alan ikinci bölüm ise, ressamlığı kadar yazarlığı ve eleştirmenliği ile de tanınan Turan Erol tarafından yazılmıştır.
İkinci cilt de iki bölümden oluşmaktadır. 20. yüzyıl başlarından 1940'lara kadar süren dönemdeki Türk resmini konu edinen birinci bölümü, tanınmış ressam ve yazar Nurullah Berk kaleme almıştır. Soyut resimleri ile tanınmış sanatçı Adnan Turani'nin bir çalışması olan ikinci bölüm ise Türk resminde soyut eğilimleri incelemektedir.
Kaya Özsezgin tarafından hazırlanan üçüncü cilt ve Kaya Özsezgin ile Mustafa Aslıer'in ortak çalışmaları olan dördüncü cilt ise 1940'lardan 1980'lere kadar Türk resminin gelişimini ele almaktadır.

    Lot No: 13

    Lot: 13

    Resim Koleksiyonerleri için kaynak kitap-Başlangıçtan Bugüne Çağdaş Türk Resim Sanatı Tarihi, 4 Cilt, Kaya Özsezgin - Mustafa Aslıer - Nurullah Berk - Adnan Turani - Günsel Renda -Turan Erol, Tiglat Matbacılk, 1989, 174, 228, 176, 184 s., şömizli sert kapak. Dört ciltten oluşan bu kitap dizisi çağdaş Türk resim sanatının evrimini, kaynaklardan başlayarak son eğilimlere kadar tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır. Kitabın bölümlerinin her biri memleketimizin uzman yazarları tarafından ve Suud Kemal Yetkin yönetiminde kaleme alınmıştır. Günsel Renda tarafından kaleme alınan birinci cildin ilk bölümü, Türk minyatüründe batılılaşma eğilimlerini ve minyatürden batı resmine geçiş evresini ele almaktadır. 19 yüzyıl Türk ressamlarını ele alan ikinci bölüm ise, ressamlığı kadar yazarlığı ve eleştirmenliği ile de tanınan Turan Erol tarafından yazılmıştır. İkinci cilt de iki bölümden oluşmaktadır. 20. yüzyıl başlarından 1940'lara kadar süren dönemdeki Türk resmini konu edinen birinci bölümü, tanınmış ressam ve yazar Nurullah Berk kaleme almıştır. Soyut resimleri ile tanınmış sanatçı Adnan Turani'nin bir çalışması olan ikinci bölüm ise Türk resminde soyut eğilimleri incelemektedir. Kaya Özsezgin tarafından hazırlanan üçüncü cilt ve Kaya Özsezgin ile Mustafa Aslıer'in ortak çalışmaları olan dördüncü cilt ise 1940'lardan 1980'lere kadar Türk resminin gelişimini ele almaktadır.

    TLSold
  • Beyoğlu, Pera, Galata'dan Renkli Sosyal Yaşamın Tarihi-Bertrand Bareilles, Constantinople. Ses Cités Franques et Levantines (Péra - Galata - Banlieue), Bossard, Paris, 1918. 405 s., metin dışında 1 planş, 1 harita, metin içinde 32 resim, 23x14 cm., yeni cildinde. Birçok farklı dilin konuşulduğu, aynı tiyatro temsilinin farklı dillerde sahnelendiği Péra’dan, kentin para ve ticaret nabzının attığı Galata’ya, 1908’den sonra Cote d’Azur stili bir kumarhane kurulması planlanan Ayestafanos’tan o sırada Boğaziçi’nde küçük bir köy olan, ama yine de kamu parkıyla farklı bir yere sahip olan Bebek’e, çeşitli milletlerin bir arada yaşadığı büyük, karma bir köy olan Ortaköy’den kaplıcalarıyla Yalova’ya, kayık gezintileri ve flörtleriyle Göksu’ya İstanbul’un çeşitli semtleri... Bekçisinden tulumbacısına, hamalından muhtarına, alafranga gece eğlenceleri düzenleyen Péralı zengin sarraftan, alaturka kıyafetinden vazgeçmek istemeyen mütevazı Levantene, falcı Kokona Elenko’dan II. Abdülhamid’in muskacısı Ebulhüda’ya kadar, çeşit çeşit İstanbul tiplemesi... İstanbul’un eşsiz panoramasının 19. yüzyıl sonundaki hali, Yalova, Adalar, banliyöler, Boğaziçi’nden manzaralar, kentin iklimi, ışığı ve kelimelerle tarifi zor sümbülî havası... Farklı milletlerin, Rumların, Ermenilerin, Yahudilerin yaşamları, inançları, bayramları, karnavalları, umutları, korkuları... Bertrand Bareilles’in yaşanmış olayların canlılığını, anekdotların sevimli sürükleyiciliğini, kent panoramasını betimlemekteki ustalığı iç içe geçiren anlatımı bizi 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başı İstanbul’unda bir geziye çıkarıyor.

    Lot No: 14

    Lot: 14

    Beyoğlu, Pera, Galata'dan Renkli Sosyal Yaşamın Tarihi-Bertrand Bareilles, Constantinople. Ses Cités Franques et Levantines (Péra - Galata - Banlieue), Bossard, Paris, 1918. 405 s., metin dışında 1 planş, 1 harita, metin içinde 32 resim, 23x14 cm., yeni cildinde. Birçok farklı dilin konuşulduğu, aynı tiyatro temsilinin farklı dillerde sahnelendiği Péra’dan, kentin para ve ticaret nabzının attığı Galata’ya, 1908’den sonra Cote d’Azur stili bir kumarhane kurulması planlanan Ayestafanos’tan o sırada Boğaziçi’nde küçük bir köy olan, ama yine de kamu parkıyla farklı bir yere sahip olan Bebek’e, çeşitli milletlerin bir arada yaşadığı büyük, karma bir köy olan Ortaköy’den kaplıcalarıyla Yalova’ya, kayık gezintileri ve flörtleriyle Göksu’ya İstanbul’un çeşitli semtleri... Bekçisinden tulumbacısına, hamalından muhtarına, alafranga gece eğlenceleri düzenleyen Péralı zengin sarraftan, alaturka kıyafetinden vazgeçmek istemeyen mütevazı Levantene, falcı Kokona Elenko’dan II. Abdülhamid’in muskacısı Ebulhüda’ya kadar, çeşit çeşit İstanbul tiplemesi... İstanbul’un eşsiz panoramasının 19. yüzyıl sonundaki hali, Yalova, Adalar, banliyöler, Boğaziçi’nden manzaralar, kentin iklimi, ışığı ve kelimelerle tarifi zor sümbülî havası... Farklı milletlerin, Rumların, Ermenilerin, Yahudilerin yaşamları, inançları, bayramları, karnavalları, umutları, korkuları... Bertrand Bareilles’in yaşanmış olayların canlılığını, anekdotların sevimli sürükleyiciliğini, kent panoramasını betimlemekteki ustalığı iç içe geçiren anlatımı bizi 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başı İstanbul’unda bir geziye çıkarıyor.

    TLSold
  • “İstanbul iki dünyanın sınırındadır.”-Itinéraire De Paris A Jérusalem: Précédé De Notes Sur La Grèce Et Suivi Des Voyages En Italie Et En France, François-René de Chateaubriand, Paris Didot 1852, 2 cilt; 376, 1 - 419, 1 s., sırtı ve köşeleri deri cildinde. Fransız yazar, politikacı ve diplomat olan François-René de Chateaubriand (1768 –1848), Fransız edebiyatında Romantizm'in kurucusu kabul edilir. Ancak politik düşünceleri ve eylemleri pek çok çelişkiler içerir. Doğayı betimleme ve duyguları anlatma şekli hem Fransa'da hem de Fransa dışında neslinin romantik yazarlarına örnek olmasına sebep olmuştur. Örneğin, Lord Byron René'den çok etkilenmişti. Genç Victor Hugo ise bir deftere "Chateaubriand Olmak ve Olmamak" isimli bir yazı yazmıştı. Düşmanları dahi yazarın etkisini reddedemedi. Politik sebeplerden ötürü yazardan hoşlanmayan Stendhal bile De l'amour isimli kitabında Chateaubriand'ın psikolojik analizlerini kullandı. Chateaubriand politik ve edebi kariyeri bir arada yürüten ilk Fransızdı ve kendisinden sonra gelen Lamartine, Victor Hugo, André Malraux gibi isimlere örnek oldu. 
Epik bir eser olan ve Roma İmparatorluğu dönemindeki ilk Hıristiyanlara yapılan eziyetleri anlatacağı Les Martyrs isimli kitabı için araştırma yapmak üzere 1806 yılında Yunanistan, Mısır, İspanya, Filistin ve Anadolu'yu ziyaret etti. 
Müzayedeye sunulan Itinéraire de Paris à Jérusalem isimli kitabında Yazar’ın bu seyahatteki notları yayınlandı. İstanbul'a ilişkin betimlemelerini şehirden çok İslam'a saldırarak dile getiren Chateaubriand, Doğu'ya bakışını bütünüyle eskiye çevirmiştir. Chateaubriand'ın Doğu'ya yaklaşımında, ne Volney'de olduğu gibi 18. yüzyılın Doğu'yu anlama çabalarına, ne de Lamartine ve Hugo'da olduğu gibi 19. yüzyılın romantik Doğu mitine yer yoktur. İstanbul'a uğrar fakat sadece 6 saat gibi bir süre kalır. O esnada gördüğü şeyleri tıpkı romanlarındaki betimlemeleri gibi en ince ayrıntı ve duyguların zenginleştirdiği cümlelerle kaydeder. Giderken İstanbul'dan hemen ayrıldığına mutlu olduğunu söyler ama İstanbul'da kaldığı saatler boyunca şehre neredeyse hayran olur.

    Lot No: 15

    Lot: 15

    “İstanbul iki dünyanın sınırındadır.”-Itinéraire De Paris A Jérusalem: Précédé De Notes Sur La Grèce Et Suivi Des Voyages En Italie Et En France, François-René de Chateaubriand, Paris Didot 1852, 2 cilt; 376, 1 - 419, 1 s., sırtı ve köşeleri deri cildinde. Fransız yazar, politikacı ve diplomat olan François-René de Chateaubriand (1768 –1848), Fransız edebiyatında Romantizm'in kurucusu kabul edilir. Ancak politik düşünceleri ve eylemleri pek çok çelişkiler içerir. Doğayı betimleme ve duyguları anlatma şekli hem Fransa'da hem de Fransa dışında neslinin romantik yazarlarına örnek olmasına sebep olmuştur. Örneğin, Lord Byron René'den çok etkilenmişti. Genç Victor Hugo ise bir deftere "Chateaubriand Olmak ve Olmamak" isimli bir yazı yazmıştı. Düşmanları dahi yazarın etkisini reddedemedi. Politik sebeplerden ötürü yazardan hoşlanmayan Stendhal bile De l'amour isimli kitabında Chateaubriand'ın psikolojik analizlerini kullandı. Chateaubriand politik ve edebi kariyeri bir arada yürüten ilk Fransızdı ve kendisinden sonra gelen Lamartine, Victor Hugo, André Malraux gibi isimlere örnek oldu. Epik bir eser olan ve Roma İmparatorluğu dönemindeki ilk Hıristiyanlara yapılan eziyetleri anlatacağı Les Martyrs isimli kitabı için araştırma yapmak üzere 1806 yılında Yunanistan, Mısır, İspanya, Filistin ve Anadolu'yu ziyaret etti. Müzayedeye sunulan Itinéraire de Paris à Jérusalem isimli kitabında Yazar’ın bu seyahatteki notları yayınlandı. İstanbul'a ilişkin betimlemelerini şehirden çok İslam'a saldırarak dile getiren Chateaubriand, Doğu'ya bakışını bütünüyle eskiye çevirmiştir. Chateaubriand'ın Doğu'ya yaklaşımında, ne Volney'de olduğu gibi 18. yüzyılın Doğu'yu anlama çabalarına, ne de Lamartine ve Hugo'da olduğu gibi 19. yüzyılın romantik Doğu mitine yer yoktur. İstanbul'a uğrar fakat sadece 6 saat gibi bir süre kalır. O esnada gördüğü şeyleri tıpkı romanlarındaki betimlemeleri gibi en ince ayrıntı ve duyguların zenginleştirdiği cümlelerle kaydeder. Giderken İstanbul'dan hemen ayrıldığına mutlu olduğunu söyler ama İstanbul'da kaldığı saatler boyunca şehre neredeyse hayran olur.

    TLSold
  • Chez les Grecs de Turquie, Smyrne, Lesbos, Lemnos, Thasos, le mont Athos, les côtes d'Ionie, de Thrace et de Macédoine, en Thessalie, Autour de la Mer Egée, Louis Auguste Alphonse de Launay, Paris, Édouard Cornély, [1897], xvii, 236 s., Fransız jeolog Louis Auguste Alphonse de Launay'ın 1887 ve 1894'te birkaç ay boyunca Ege Denizi kıyıları boyunca ve Türk adalarında yaptığı seyahat anıları. L., Moulins'de maden mühendisi olarak ve aynı zamanda 1931'den itibaren direktör olduğu 'Service de la Carte géologique de France'da çalıştı. 1889'da École supérieure des mines de Paris'te uygulamalı jeoloji profesörü olarak atandı ve orada 46 yıl öğretmenlik yaptı. En önemli eserleri, cevher yataklarının jeolojisi, kristal kayaların mineralojisi ve Avrupa, Asya ve Afrika'nın mineral ve termal kaynakları ile ilgilidir.

    Lot No: 16

    Lot: 16

    Chez les Grecs de Turquie, Smyrne, Lesbos, Lemnos, Thasos, le mont Athos, les côtes d'Ionie, de Thrace et de Macédoine, en Thessalie, Autour de la Mer Egée, Louis Auguste Alphonse de Launay, Paris, Édouard Cornély, [1897], xvii, 236 s., Fransız jeolog Louis Auguste Alphonse de Launay'ın 1887 ve 1894'te birkaç ay boyunca Ege Denizi kıyıları boyunca ve Türk adalarında yaptığı seyahat anıları. L., Moulins'de maden mühendisi olarak ve aynı zamanda 1931'den itibaren direktör olduğu 'Service de la Carte géologique de France'da çalıştı. 1889'da École supérieure des mines de Paris'te uygulamalı jeoloji profesörü olarak atandı ve orada 46 yıl öğretmenlik yaptı. En önemli eserleri, cevher yataklarının jeolojisi, kristal kayaların mineralojisi ve Avrupa, Asya ve Afrika'nın mineral ve termal kaynakları ile ilgilidir.

    TLSold
  • Bir Prensesin Milli Mücadele Sırasında Ankara’dan Mektupları-Lettres d'Angora la Sainte, Avril-Juin 1921 [Princesse] Kadria Hussein, Impr. Editrice "Italia, Rome, 1921, vii, 267 s., metin harici ressam Pisani'nin 10 tablosu. ; 21x17 cm.
Osmanlının son, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yaşayan, gazeteci ve yazar Mısır Hidiv soyunun son prenseslerinden olan Kadriye Hüseyin (1888-1955), Kahire’de doğmuş, hayatı Mısır’da geçmekle beraber 16 Nisan 1921-24 Mayıs 1921 tarihleri arasında Atatürk’ün konuğu olarak gelerek 1930’a kadar İstanbul’da Huber Köşkü’nde yaşamış, kültürel faaliyetlerde bulunmuştur. Lettres D’angora La Sainte adıyla, Tahkik Komisyonu’nun raporunu, Yunan mezalimini ve Türk bağımsızlık mücadelesini Avrupa ülkelerine anlatmak için gözlem ve izlenimlerini Mektuplar-Notlar şeklinde düzenleyerek Fransızca olarak yayınlamıştır. (1921). Bu kitap, Atatürk’ün isteğiyle 1922 yılında Cemile Necmeddin Sahir Sılan tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
İzmirli İtalyan ressam Vittorio Pisani’nin (1899-1974) tablolarının eşlik etmiş olduğu anı-mektup türü eseri, Mukaddes Ankara’dan Mektuplar Milli Mücadele’nin erken dönemini ve Cumhuriyet öncesi Ankara’sını işlemiştir.

    Lot No: 17

    Lot: 17

    Bir Prensesin Milli Mücadele Sırasında Ankara’dan Mektupları-Lettres d'Angora la Sainte, Avril-Juin 1921 [Princesse] Kadria Hussein, Impr. Editrice "Italia, Rome, 1921, vii, 267 s., metin harici ressam Pisani'nin 10 tablosu. ; 21x17 cm. Osmanlının son, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yaşayan, gazeteci ve yazar Mısır Hidiv soyunun son prenseslerinden olan Kadriye Hüseyin (1888-1955), Kahire’de doğmuş, hayatı Mısır’da geçmekle beraber 16 Nisan 1921-24 Mayıs 1921 tarihleri arasında Atatürk’ün konuğu olarak gelerek 1930’a kadar İstanbul’da Huber Köşkü’nde yaşamış, kültürel faaliyetlerde bulunmuştur. Lettres D’angora La Sainte adıyla, Tahkik Komisyonu’nun raporunu, Yunan mezalimini ve Türk bağımsızlık mücadelesini Avrupa ülkelerine anlatmak için gözlem ve izlenimlerini Mektuplar-Notlar şeklinde düzenleyerek Fransızca olarak yayınlamıştır. (1921). Bu kitap, Atatürk’ün isteğiyle 1922 yılında Cemile Necmeddin Sahir Sılan tarafından Türkçeye çevrilmiştir. İzmirli İtalyan ressam Vittorio Pisani’nin (1899-1974) tablolarının eşlik etmiş olduğu anı-mektup türü eseri, Mukaddes Ankara’dan Mektuplar Milli Mücadele’nin erken dönemini ve Cumhuriyet öncesi Ankara’sını işlemiştir.

    TLSold
  • Ünlü Prusyalı komutanın Çanakkale Savaşı hatıraları…-Cinq Ans de Turquie, [Otto] Liman von Sanders,  Payot, Paris, 1923. 378, [6] s, metin içinde haritalar, 21 x 13.5 cm, cildinde, cilt haliyle. Bu kitap yakın tarihimizin en önemli dönemlerinden birini (1913-1918) çok ilginç yönleriyle anlatmaktadır. Kitabın kapsadığı olaylar bir büyük bozgundan, Balkan Savaşı’nın sonundan başlar, büyük bir çöküşle, 1. Dünya Savaşı yenilgisiyle son bulur. Liman von Sanders, Türkiye’ye askeri bir görevle geldiği halde çöken imparatorluğun iç ve dış politikasını ilgilendiren pek çok olaya da şahit olmuştur. Sultan Reşat’ı, Sultan Vahideddin’i, Sadrazam Sait Halim Paşa’yı, Talat Paşa’yı ve Enver Paşa’yı yakından tanıma fırsatını bulmuş, Mustafa Kemal Paşa ile cephelerde silah arkadaşlığı yapmıştır. Otto Liman von Sanders (1855-1929) 1911’de generalliğe yükseldi. 1. Dünya Savaşı yaklaşırken, Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri liderleri ateş hattında sağ kalabilmenin çarelerini arıyordu. Liman von Sanders Osmanlı ordusunda yenilik yapmak için Almanya’dan talep edilen kurulun başkanı olarak 14 Aralık 1913’te İstanbul’a geldi. Önce, Ağustos 1914’te I. Kolordu komutanı oldu. 1914’e kadar Osmanlı ordusunda bazı reform çalışmaları yaptı. Almanya ile yapılan anlaşma gereğince mareşallik rütbesine yükseltilen Sanders, Mart 1915’te de Çanakkale’de V. Ordu komutanı oldu. Bu atanma ile Çanakkale’deki tüm idari yetkiyi eline alan von Sanders, düşmanın çıkarma yapacağı noktaları tahminde yanıldı ve yaklaşık dokuz ay süren bu savaşlarda komutanlık görevini sürdürdü. 1917-1918 yıllarında bu kez Filistin Cephesi’nde IV., VII. ve VIII. ordulardan oluşan Yıldırım Orduları Grubu komutanlığına getirilen Liman Von Sanders, İngiliz generali Allenby’nin saldırılarına karşı koyamadı. Eylül 1918’de Filistin Cephesi yarılınca kuvvetlerini Halep’e kadar çekti. Bundan sonra Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı’nı Mustafa Kemal yürüttü. Mondros Mütarekesi’nden sonra bir süre İstanbul’da gözaltında tutuldu. Alman askerlerinin geri gönderilmesi çalışmalarını üstlendi ve daha sonra kendisi de Almanya’ya döndü. Son yıllarını anılarını yazarak geçirdi. Orijinali Almanca olan bu kitabın birçok Türkçe baskısı yapılmıştır.

    Lot No: 18

    Lot: 18

    Ünlü Prusyalı komutanın Çanakkale Savaşı hatıraları…-Cinq Ans de Turquie, [Otto] Liman von Sanders, Payot, Paris, 1923. 378, [6] s, metin içinde haritalar, 21 x 13.5 cm, cildinde, cilt haliyle. Bu kitap yakın tarihimizin en önemli dönemlerinden birini (1913-1918) çok ilginç yönleriyle anlatmaktadır. Kitabın kapsadığı olaylar bir büyük bozgundan, Balkan Savaşı’nın sonundan başlar, büyük bir çöküşle, 1. Dünya Savaşı yenilgisiyle son bulur. Liman von Sanders, Türkiye’ye askeri bir görevle geldiği halde çöken imparatorluğun iç ve dış politikasını ilgilendiren pek çok olaya da şahit olmuştur. Sultan Reşat’ı, Sultan Vahideddin’i, Sadrazam Sait Halim Paşa’yı, Talat Paşa’yı ve Enver Paşa’yı yakından tanıma fırsatını bulmuş, Mustafa Kemal Paşa ile cephelerde silah arkadaşlığı yapmıştır. Otto Liman von Sanders (1855-1929) 1911’de generalliğe yükseldi. 1. Dünya Savaşı yaklaşırken, Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri liderleri ateş hattında sağ kalabilmenin çarelerini arıyordu. Liman von Sanders Osmanlı ordusunda yenilik yapmak için Almanya’dan talep edilen kurulun başkanı olarak 14 Aralık 1913’te İstanbul’a geldi. Önce, Ağustos 1914’te I. Kolordu komutanı oldu. 1914’e kadar Osmanlı ordusunda bazı reform çalışmaları yaptı. Almanya ile yapılan anlaşma gereğince mareşallik rütbesine yükseltilen Sanders, Mart 1915’te de Çanakkale’de V. Ordu komutanı oldu. Bu atanma ile Çanakkale’deki tüm idari yetkiyi eline alan von Sanders, düşmanın çıkarma yapacağı noktaları tahminde yanıldı ve yaklaşık dokuz ay süren bu savaşlarda komutanlık görevini sürdürdü. 1917-1918 yıllarında bu kez Filistin Cephesi’nde IV., VII. ve VIII. ordulardan oluşan Yıldırım Orduları Grubu komutanlığına getirilen Liman Von Sanders, İngiliz generali Allenby’nin saldırılarına karşı koyamadı. Eylül 1918’de Filistin Cephesi yarılınca kuvvetlerini Halep’e kadar çekti. Bundan sonra Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı’nı Mustafa Kemal yürüttü. Mondros Mütarekesi’nden sonra bir süre İstanbul’da gözaltında tutuldu. Alman askerlerinin geri gönderilmesi çalışmalarını üstlendi ve daha sonra kendisi de Almanya’ya döndü. Son yıllarını anılarını yazarak geçirdi. Orijinali Almanca olan bu kitabın birçok Türkçe baskısı yapılmıştır.

    TLSold
  • Beyoğlu ve İstanbul için kaynak eser. - Yazarı Said Naum Duhani'den ithaflı ve imzalı-Vieilles Gens, Vieilles Demeures, Topographie Sociale de BEYOGLU au XIXe Siècle, Said Naum-DUHANI, İstanbul, 1947, 150 s., 17x13 cm.,  karton üzerine yapıştırılmış cildinde. Osmanlı devrinin son safhasında Beyoğlu binalarını ve insanlarını çok iyi tanıyan ve bu bilgisini değerli küçük iki kitabı ile yeni nesillere aktaran Said Naum-Duhanî'nin eseri.

    Lot No: 19

    Lot: 19

    Beyoğlu ve İstanbul için kaynak eser. - Yazarı Said Naum Duhani'den ithaflı ve imzalı-Vieilles Gens, Vieilles Demeures, Topographie Sociale de BEYOGLU au XIXe Siècle, Said Naum-DUHANI, İstanbul, 1947, 150 s., 17x13 cm., karton üzerine yapıştırılmış cildinde. Osmanlı devrinin son safhasında Beyoğlu binalarını ve insanlarını çok iyi tanıyan ve bu bilgisini değerli küçük iki kitabı ile yeni nesillere aktaran Said Naum-Duhanî'nin eseri.

    TLSold
  • Bir turistin Galata'ya ayak basmasından ülkesine döneceği güne kadar karşılaştığı her şey...-Le Mal d’Orient (Mœurs Turques), Kesnin-Bey [Eugene-Jacques Chesnel], C. Marpon, & E. Flammarion, Paris, tarihsiz [c 1888]. vii, 373, [2] s, 18 x 12 cm, sırtı bez kapakları karton cildinde. Sırtı deri cildinde. Eugène Chesnel veya Türkiye'de tanındığı ismi ile Kesnin Bey bu ilginç eserinde İstanbul ve Türkiye’nin her açıdan cesur bir eleştirisini yapmaktadır. Kitabın bir arşiv belgesindeki kayda göre bastırılmaması için alınabilecek önlemlerin sefaretçe araştırılması istendiği biliniyor. Eleştiriler bir turistin Galata'ya ayak basmasından ülkesine döneceği güne kadar karşılaştığı terslikler, çok evlilik, boşanma, içki, Türk köylüsü ve memuru, geçim sıkıntısı, atamalarda düzensizlikler, İstanbul'daki etnik yapı, ordu hizmetindeki Alman paşalar, Alman etkinlikleri, Beyoğlu hayatı, buradaki tiyatrolar, basın ve kitaplar üzerine uygulanan sansüre varıncaya kadar uzanıyor. Gayet sivri ve alaycı bir dilin hüküm sürdüğü metinde, çöküş dönemindeki İmparatorluğun tüm olumsuzlukları mübalağalı ve eleştirel bir üslupla ancak gerçeklerden uzaklaşmadan ortaya koyuluyor. Hasta Adam’ın her yerde dile getirildiğini ancak hastalığın gerçek nedenlerini kimsenin ortaya koyamadığını söyleyen Chesnel, kitabını hastalığın nedenlerini belirleme gayesiyle yazdığını belirtiyor. Ülkenin kurumları ve sistemlerinde çürüme ve kargaşanın, insanlarında da sosyal ve ahlaki çöküntünün hüküm sürdüğünü gayet iç karartıcı bir üslupla vurgularken adeta otuz yıl sonra dağılacak koca bir imparatorluğun öngörüsünü yapıyor. Chesnel’e göre Péra öncelikle marjinalliğin mekânıydı. Péra’nın sakinleri arasında gözden düşmüş ailelerin çocukları, siyasi mülteciler, papazlıktan çıkartılan din görevlileri, asker kaçakları, iflas etmiş tüccarlar, maceracılar bulunuyordu. Péra neredeyse bir “ıslahevi kolonisi” işlevini görmekteydi. Blackmer 910

    Lot No: 20

    Lot: 20

    Bir turistin Galata'ya ayak basmasından ülkesine döneceği güne kadar karşılaştığı her şey...-Le Mal d’Orient (Mœurs Turques), Kesnin-Bey [Eugene-Jacques Chesnel], C. Marpon, & E. Flammarion, Paris, tarihsiz [c 1888]. vii, 373, [2] s, 18 x 12 cm, sırtı bez kapakları karton cildinde. Sırtı deri cildinde. Eugène Chesnel veya Türkiye'de tanındığı ismi ile Kesnin Bey bu ilginç eserinde İstanbul ve Türkiye’nin her açıdan cesur bir eleştirisini yapmaktadır. Kitabın bir arşiv belgesindeki kayda göre bastırılmaması için alınabilecek önlemlerin sefaretçe araştırılması istendiği biliniyor. Eleştiriler bir turistin Galata'ya ayak basmasından ülkesine döneceği güne kadar karşılaştığı terslikler, çok evlilik, boşanma, içki, Türk köylüsü ve memuru, geçim sıkıntısı, atamalarda düzensizlikler, İstanbul'daki etnik yapı, ordu hizmetindeki Alman paşalar, Alman etkinlikleri, Beyoğlu hayatı, buradaki tiyatrolar, basın ve kitaplar üzerine uygulanan sansüre varıncaya kadar uzanıyor. Gayet sivri ve alaycı bir dilin hüküm sürdüğü metinde, çöküş dönemindeki İmparatorluğun tüm olumsuzlukları mübalağalı ve eleştirel bir üslupla ancak gerçeklerden uzaklaşmadan ortaya koyuluyor. Hasta Adam’ın her yerde dile getirildiğini ancak hastalığın gerçek nedenlerini kimsenin ortaya koyamadığını söyleyen Chesnel, kitabını hastalığın nedenlerini belirleme gayesiyle yazdığını belirtiyor. Ülkenin kurumları ve sistemlerinde çürüme ve kargaşanın, insanlarında da sosyal ve ahlaki çöküntünün hüküm sürdüğünü gayet iç karartıcı bir üslupla vurgularken adeta otuz yıl sonra dağılacak koca bir imparatorluğun öngörüsünü yapıyor. Chesnel’e göre Péra öncelikle marjinalliğin mekânıydı. Péra’nın sakinleri arasında gözden düşmüş ailelerin çocukları, siyasi mülteciler, papazlıktan çıkartılan din görevlileri, asker kaçakları, iflas etmiş tüccarlar, maceracılar bulunuyordu. Péra neredeyse bir “ıslahevi kolonisi” işlevini görmekteydi. Blackmer 910

    TLSold
  • Yahudi Seyyahlar - Seyahatin Hazinesi-Jewish Travellers, Judah David Eisenstein, Elkan Nathan Adler, London, G. Routledge & Sons, Ltd., 1930xxiv, 391 s., metin harici 8 resim. 22,5 cm., orijinal cildinde. İlk olarak 1930'da yayınlandı. Yahudi gezginler, tarihin büyük dramasında önemli karakterlerdir. Göçebe ve yerleşimci, kaçak ve fatih, sürgün ve sömürgeci, tüccar ve bilgin olarak seyahatler yapıldı. Zorunlu olarak iki dil bilen ve dolayısıyla birçok dilin hakim olan gezginler ideal bir tüccar ve tercümandı. J D Eisenstein'ın Yahudi gezginlerin 24 İbranice metnine dayanan bu kitabı, dokuzuncu yüzyılla başlıyor ve 18. Yüzyıla kadar uzanıyor.. Metinler ve notlar büyük ölçüde J.D. Eisenstein'ın 24 İbranice metinden oluşan Ozar Massaoth'undan ("Seyahatin Hazinesi") tercüme edilmiştir.

    Lot No: 21

    Lot: 21

    Yahudi Seyyahlar - Seyahatin Hazinesi-Jewish Travellers, Judah David Eisenstein, Elkan Nathan Adler, London, G. Routledge & Sons, Ltd., 1930xxiv, 391 s., metin harici 8 resim. 22,5 cm., orijinal cildinde. İlk olarak 1930'da yayınlandı. Yahudi gezginler, tarihin büyük dramasında önemli karakterlerdir. Göçebe ve yerleşimci, kaçak ve fatih, sürgün ve sömürgeci, tüccar ve bilgin olarak seyahatler yapıldı. Zorunlu olarak iki dil bilen ve dolayısıyla birçok dilin hakim olan gezginler ideal bir tüccar ve tercümandı. J D Eisenstein'ın Yahudi gezginlerin 24 İbranice metnine dayanan bu kitabı, dokuzuncu yüzyılla başlıyor ve 18. Yüzyıla kadar uzanıyor.. Metinler ve notlar büyük ölçüde J.D. Eisenstein'ın 24 İbranice metinden oluşan Ozar Massaoth'undan ("Seyahatin Hazinesi") tercüme edilmiştir.

    TLSold
  • Harpten Mütareke Yıllarına Fransız Subayın Selanik ve İstanbul'da Yahudiler ve Azınlıklar üzerine gözlemleri. -De Salonique a Constantinople. Souvenirs de la Division Navale d’Orient (1916-1919), R[ené] Dufour de la Thuillerie, Paris: J. de Gigord, tarihsiz [1919]. 187, [2] s., metin içinde 13 resim, 21,5x14 cm, kağıt kapağı içinde korunarak yapılmış cildinde. René Dufour de La Thuillerie (1874-1943) Fransız donanmasında subaydı. Bu eser, I. Dünya Savaşı’nda Fransız Deniz Kuvvetleri’nde görev yapmış olan Thuillerie’nin 1916-1919 yılları arasında tuttuğu notlardan oluşan hatıratıdır. Yazar notlarında Selanik’teki sosyal yaşam ve Yahudiler, 18-19 Ağustos 1917 yangını hakkında bilgiler verir ve Makedonya ve Yunanistan’daki etnik yapıyla ilgili gözlemlerini aktarır. Osmanlı Devleti’nin teslim olmasıyla birlikte gemileri İstanbul’a demirleyen Thuillerie, mütareke İstanbul’unda gördüklerini, şehirdeki Müslüman ve gayrimüslim halkı, Fransızların prestijini, şehrin resmî teslim merasimini, o kış yağan karı ve sokakta şahit olduğu olayları kaleme almıştır.

    Lot No: 22

    Lot: 22

    Harpten Mütareke Yıllarına Fransız Subayın Selanik ve İstanbul'da Yahudiler ve Azınlıklar üzerine gözlemleri. -De Salonique a Constantinople. Souvenirs de la Division Navale d’Orient (1916-1919), R[ené] Dufour de la Thuillerie, Paris: J. de Gigord, tarihsiz [1919]. 187, [2] s., metin içinde 13 resim, 21,5x14 cm, kağıt kapağı içinde korunarak yapılmış cildinde. René Dufour de La Thuillerie (1874-1943) Fransız donanmasında subaydı. Bu eser, I. Dünya Savaşı’nda Fransız Deniz Kuvvetleri’nde görev yapmış olan Thuillerie’nin 1916-1919 yılları arasında tuttuğu notlardan oluşan hatıratıdır. Yazar notlarında Selanik’teki sosyal yaşam ve Yahudiler, 18-19 Ağustos 1917 yangını hakkında bilgiler verir ve Makedonya ve Yunanistan’daki etnik yapıyla ilgili gözlemlerini aktarır. Osmanlı Devleti’nin teslim olmasıyla birlikte gemileri İstanbul’a demirleyen Thuillerie, mütareke İstanbul’unda gördüklerini, şehirdeki Müslüman ve gayrimüslim halkı, Fransızların prestijini, şehrin resmî teslim merasimini, o kış yağan karı ve sokakta şahit olduğu olayları kaleme almıştır.

    TLSold
  • Le Jardin parfumé du cheikh Nefzaoui, manuel d'érotologie arabe (XVIe siècle). Traduction revue et corrigée. Réimpression conforme à l'édition publiée en 1886 par Isidore Liseux, Moḥammad al Nafzaoui, Paris: G. Anquetil, 1927, 322 s. Haliyle, 25 cm.
Hicri 925 yılında (16. yüzyılın başları), Tunus Beyi tarafından ölüme mahkûm edilen Tunus'un güneyindeki Nefzaoua'nın yerlisi olan Şeyh Muhammed Nefzaoui, efsaneye göre yazdığı eser ile hayatını kurtarır. Hükümdarın yorgun hislerini, erotizmin gizemlerine ittiği eserinde canlandırır . Arrawdh al âir fî nuyhatil khâtir, Fransızca Parfümlü Bahçe, hem erkekleri hem de kadınları hedef alır; erotizmin aşkı yücelttiği, büyü amaçlı kullanılan fiilin yanında farmakopenin de önemli bir yer tuttuğu atalardan kalma bir bilgiye dayanır. Bizi koku ve dokunsal duyumlar, hayal gücü ve maneviyattan oluşan eğlenceli bir bahçeyle tanıştıran zarif ve lezzetli bir dilde yazılmış olan Le Jardin parfumé, otantik bir İslami gelenekte erotik edebiyatın en önemli klasiğini temsil ediyor. Bu basım, 1886'da Isidore Lisieux tarafından yayınlanan Fransızca çeviriden oluşturulmuştur.

    Lot No: 23

    Lot: 23

    Le Jardin parfumé du cheikh Nefzaoui, manuel d'érotologie arabe (XVIe siècle). Traduction revue et corrigée. Réimpression conforme à l'édition publiée en 1886 par Isidore Liseux, Moḥammad al Nafzaoui, Paris: G. Anquetil, 1927, 322 s. Haliyle, 25 cm. Hicri 925 yılında (16. yüzyılın başları), Tunus Beyi tarafından ölüme mahkûm edilen Tunus'un güneyindeki Nefzaoua'nın yerlisi olan Şeyh Muhammed Nefzaoui, efsaneye göre yazdığı eser ile hayatını kurtarır. Hükümdarın yorgun hislerini, erotizmin gizemlerine ittiği eserinde canlandırır . Arrawdh al âir fî nuyhatil khâtir, Fransızca Parfümlü Bahçe, hem erkekleri hem de kadınları hedef alır; erotizmin aşkı yücelttiği, büyü amaçlı kullanılan fiilin yanında farmakopenin de önemli bir yer tuttuğu atalardan kalma bir bilgiye dayanır. Bizi koku ve dokunsal duyumlar, hayal gücü ve maneviyattan oluşan eğlenceli bir bahçeyle tanıştıran zarif ve lezzetli bir dilde yazılmış olan Le Jardin parfumé, otantik bir İslami gelenekte erotik edebiyatın en önemli klasiğini temsil ediyor. Bu basım, 1886'da Isidore Lisieux tarafından yayınlanan Fransızca çeviriden oluşturulmuştur.

    TLSold
  • 1868 İzmir Baskısı - Konusu, yazarı ve matbaası bakımından ‘fevkaladenin de fevkinde’ bir İzmir kitabı-Constantin Iconomos, Etude sur Smyrne. Traduit du Grec par Bonaventure F. Slaars et des notes nombreuses, étendues et variéee qui la complètent ou Smyrne - ses origines les plus reculées - ses diverses situations - son fleuve Mélès - ses monuments anciens - ses ruines sur le Pagus - ses médailles - son histoire - ses tremblements de terre - ses environs - etc. - etc. - etc., Imp. B. Tatikian, Smyrne, 1868. iii, [3], 152 s, Bonaventure F. Slaars’dan imzalı, 25 x 16 cm, sırtı deri orijinal cildinde. İzmir doğumlu bir hukukçu olan Bonaventure F. Slaars, uzun süre İzmir hakkında teferruatlı bir kitabın noksanlığını duymuş, sonra 1817 yılında Viyana’da yayımlanan “Savant Hermès” adlı bir dergide Iconomos’un çalışmasına rastlamış ve bunu 1831 Malta baskısı nüshasıyla karşılaştırarak tercüme etmiştir. Orijinal metindeki yanlışlıkları düzelten, eksiklikleri tamamlayan Slaars, deyim yerindeyse, eseri notlarla birlikte yeniden yaratmıştır. Kitabın “İzmir Hakkında Tetkikat” başlığını taşıyan Türkçe tercümesi 1932 yılında İzmir ve Havalisi Asarıatika Muhipleri Cemiyeti tarafından yayınlanmıştır. Uzun altbaşlıktan da anlaşıldığı gibi, eserde İzmir hakkında son derece önemli bilgilere yer verilmektedir.

    Lot No: 24

    Lot: 24

    1868 İzmir Baskısı - Konusu, yazarı ve matbaası bakımından ‘fevkaladenin de fevkinde’ bir İzmir kitabı-Constantin Iconomos, Etude sur Smyrne. Traduit du Grec par Bonaventure F. Slaars et des notes nombreuses, étendues et variéee qui la complètent ou Smyrne - ses origines les plus reculées - ses diverses situations - son fleuve Mélès - ses monuments anciens - ses ruines sur le Pagus - ses médailles - son histoire - ses tremblements de terre - ses environs - etc. - etc. - etc., Imp. B. Tatikian, Smyrne, 1868. iii, [3], 152 s, Bonaventure F. Slaars’dan imzalı, 25 x 16 cm, sırtı deri orijinal cildinde. İzmir doğumlu bir hukukçu olan Bonaventure F. Slaars, uzun süre İzmir hakkında teferruatlı bir kitabın noksanlığını duymuş, sonra 1817 yılında Viyana’da yayımlanan “Savant Hermès” adlı bir dergide Iconomos’un çalışmasına rastlamış ve bunu 1831 Malta baskısı nüshasıyla karşılaştırarak tercüme etmiştir. Orijinal metindeki yanlışlıkları düzelten, eksiklikleri tamamlayan Slaars, deyim yerindeyse, eseri notlarla birlikte yeniden yaratmıştır. Kitabın “İzmir Hakkında Tetkikat” başlığını taşıyan Türkçe tercümesi 1932 yılında İzmir ve Havalisi Asarıatika Muhipleri Cemiyeti tarafından yayınlanmıştır. Uzun altbaşlıktan da anlaşıldığı gibi, eserde İzmir hakkında son derece önemli bilgilere yer verilmektedir.

    TLSold
  • 1918-74 İstanbul'da Rum Azınlıklar ve Türk - Yunan İlişkileri.-The Greek Minority of Istanbul and Greek-Turkish Relations 1918-1974. Alexis Alexandris,  Athens, Center for Asia Minor Studies, 1983. 391 s. 25x18 cm. resimli

    Lot No: 25

    Lot: 25

    1918-74 İstanbul'da Rum Azınlıklar ve Türk - Yunan İlişkileri.-The Greek Minority of Istanbul and Greek-Turkish Relations 1918-1974. Alexis Alexandris, Athens, Center for Asia Minor Studies, 1983. 391 s. 25x18 cm. resimli

    TLSold
  • Süslü cildi ve suluboya resimleri ile dikkat çeken bir İstanbul kitabı-Alexander van MILLINGEN, Constantinople. Resimleyen, Warwick Goble, A.&C. Black, London, MCMVI [1906]. ix, 282, 8 s, 63 suluboya resim, 1 katlanır İstanbul haritası, 22.5 x 15.5 cm, desenli bez cildinde. Constantinople, Alexander van Millingen’in diğer çalışmalarına oranla popüler niteliği ve görselliği ön plana çıkaran İstanbul kitaplarının çok başarılı bir örneğidir. A. & C. Black Yayınevi’nin resimli dünya şehirleri dizisi için tasarlanan bu eser, bir yazar ile bir ressamı Dünya kültür tarihine damgasını vurmuş bir şehrin gündelik hayatı içinde buluşturmayı amaçlamaktadır. 19. yüzyılın sonunda bu tür şehir kitaplarında gravürün yerini fotoğraf alsa da, aynı kaynaktan çıkan fotoğraflar ve birbirinin tekrarı metinlerle sıkıcı olmaktan öteye geçemeyen seyahat kitaplarının düştüğü hataya düşmemiş, yayınevinin özgün projesi, Millingen’in metni ile Warwick Goble’in suluboya resimleri ile her zaman aranan ve beğenilen bir İstanbul kitabı basılmıştır. Millingen, 13 bölümden oluşan kitabın ilk 3 bölümünü şehrin Bizans dönemi tarihine ayırır. Sonraki 3 bölüm tamamiyle kara ve deniz surlarına ayrılmış ve bu savunma yapıları boyunca uzanan kapılar, askeri binalar, Bizans saraylarına ait kalıntılar incelenmiştir. Millingen kitabın 7. ve 9. bölümleri arasında Bizans kiliselerini inceler ve burada ele aldığı dini yapılar 1912’de yayınlanacak Byzantine Churches in Constantinople. their History and Architecture kitabın temelini oluşturur. 10.bölüm, Osmanlı İstanbul’uüzerine genel bir değerlendirme niteliğini taşımaktadır. Bu bölümde ağırlık noktası şehrin 19. yüzyıl sonunda kabuk değiştiren gündelik hayatıdır.Ahşap evler, sokaklar,kahvehaneler,giyim- kuşam,gelenekler ve farklı kültürlere mensup insanlar modernleşmenin yarattığı değişim sürecinde hayatının önemli bir kısmını İstanbul’da geçirmiş olan Millingen’in titiz gözlemleriyle anlatılır. 11. bölüm, şehrin nüfusunu oluşturan dinsel mozaiğe ayrılmıştır. İstanbul’da temsil edilen farklı inanç biçimleri, Ramazan ayına özgü gelenekler mezarlık ve türbe ziyaretleri, tekkeler ve dervişler, Rufai ve Mevlevi ayinleri, Hristiyan halkın, özellikle Protestan mezhebine mensup nüfusun gündelik hayatı modernleşme öncesi dönemle karşılaştırılarak yansıtılır. 12. bölüm değişim sürecindeki kadının toplumsal hayata katılış biçimlerini ele alır ve kitap bir “epilogu” ile son bulur. Millingen, Constantinople’da tarihsel topografyadan sosyal tarihe uzanan geniş bir konu yelpazesi içinde koca bir imparatorluğa başkentlik etmiş bir şehre hakettiği önemi vermiş, kendisinin de katıldığı bu zevkli kültür yolculuğu çağdaş bir şehir efsanesi yaratarak tamamlamıştır.

    Lot No: 26

    Lot: 26

    Süslü cildi ve suluboya resimleri ile dikkat çeken bir İstanbul kitabı-Alexander van MILLINGEN, Constantinople. Resimleyen, Warwick Goble, A.&C. Black, London, MCMVI [1906]. ix, 282, 8 s, 63 suluboya resim, 1 katlanır İstanbul haritası, 22.5 x 15.5 cm, desenli bez cildinde. Constantinople, Alexander van Millingen’in diğer çalışmalarına oranla popüler niteliği ve görselliği ön plana çıkaran İstanbul kitaplarının çok başarılı bir örneğidir. A. & C. Black Yayınevi’nin resimli dünya şehirleri dizisi için tasarlanan bu eser, bir yazar ile bir ressamı Dünya kültür tarihine damgasını vurmuş bir şehrin gündelik hayatı içinde buluşturmayı amaçlamaktadır. 19. yüzyılın sonunda bu tür şehir kitaplarında gravürün yerini fotoğraf alsa da, aynı kaynaktan çıkan fotoğraflar ve birbirinin tekrarı metinlerle sıkıcı olmaktan öteye geçemeyen seyahat kitaplarının düştüğü hataya düşmemiş, yayınevinin özgün projesi, Millingen’in metni ile Warwick Goble’in suluboya resimleri ile her zaman aranan ve beğenilen bir İstanbul kitabı basılmıştır. Millingen, 13 bölümden oluşan kitabın ilk 3 bölümünü şehrin Bizans dönemi tarihine ayırır. Sonraki 3 bölüm tamamiyle kara ve deniz surlarına ayrılmış ve bu savunma yapıları boyunca uzanan kapılar, askeri binalar, Bizans saraylarına ait kalıntılar incelenmiştir. Millingen kitabın 7. ve 9. bölümleri arasında Bizans kiliselerini inceler ve burada ele aldığı dini yapılar 1912’de yayınlanacak Byzantine Churches in Constantinople. their History and Architecture kitabın temelini oluşturur. 10.bölüm, Osmanlı İstanbul’uüzerine genel bir değerlendirme niteliğini taşımaktadır. Bu bölümde ağırlık noktası şehrin 19. yüzyıl sonunda kabuk değiştiren gündelik hayatıdır.Ahşap evler, sokaklar,kahvehaneler,giyim- kuşam,gelenekler ve farklı kültürlere mensup insanlar modernleşmenin yarattığı değişim sürecinde hayatının önemli bir kısmını İstanbul’da geçirmiş olan Millingen’in titiz gözlemleriyle anlatılır. 11. bölüm, şehrin nüfusunu oluşturan dinsel mozaiğe ayrılmıştır. İstanbul’da temsil edilen farklı inanç biçimleri, Ramazan ayına özgü gelenekler mezarlık ve türbe ziyaretleri, tekkeler ve dervişler, Rufai ve Mevlevi ayinleri, Hristiyan halkın, özellikle Protestan mezhebine mensup nüfusun gündelik hayatı modernleşme öncesi dönemle karşılaştırılarak yansıtılır. 12. bölüm değişim sürecindeki kadının toplumsal hayata katılış biçimlerini ele alır ve kitap bir “epilogu” ile son bulur. Millingen, Constantinople’da tarihsel topografyadan sosyal tarihe uzanan geniş bir konu yelpazesi içinde koca bir imparatorluğa başkentlik etmiş bir şehre hakettiği önemi vermiş, kendisinin de katıldığı bu zevkli kültür yolculuğu çağdaş bir şehir efsanesi yaratarak tamamlamıştır.

    TLSold
  • Milli Mücadele Propaganda Afişi-“YADİGAR-I ZAFER” Renkli taşbaskı. Halife Abdülmecit Efendi en üstte sağında Mustafa Kemal Atatürk, solunda Fevzi Çakmak ve Rauf Orbay ve diğer Milli Mücadele kadrosunun olduğu, 1924 Hilafet kaldırılmadan  önce üretilerek, halkı motive etmek üzere kahvelere, salonlara dağıtılmış afiş. 

Çerçevesiz ebat:  80 X 55 cm
Çerçeveli ebat: 94x70 cm.

    Lot No: 27

    Lot: 27

    Milli Mücadele Propaganda Afişi-“YADİGAR-I ZAFER” Renkli taşbaskı. Halife Abdülmecit Efendi en üstte sağında Mustafa Kemal Atatürk, solunda Fevzi Çakmak ve Rauf Orbay ve diğer Milli Mücadele kadrosunun olduğu, 1924 Hilafet kaldırılmadan önce üretilerek, halkı motive etmek üzere kahvelere, salonlara dağıtılmış afiş. Çerçevesiz ebat: 80 X 55 cm Çerçeveli ebat: 94x70 cm.

    TLSold
  • Milli Mücadele Propaganda Afişi-“İZMİR'E GİRİŞ” Renkli taşbaskı, "Şanlı Süvarilerimizin İzmirimize duhülü" 

Ölçüleri: 39x56 cm.

    Lot No: 28

    Lot: 28

    Milli Mücadele Propaganda Afişi-“İZMİR'E GİRİŞ” Renkli taşbaskı, "Şanlı Süvarilerimizin İzmirimize duhülü" Ölçüleri: 39x56 cm.

    TLSold
  • 300 adet basılan eserin 291 no'lu numerite nüshası-Contribution à l'étude du blason en Orient... Yacoub Artin Pacha, B. Quaritch, Londres, 1902, xv, 244 s., bir kısmı renkli kromolitho birçok metin harici resim, levha; 24 cm. dekoratif orijinal cildinde. Ermeni asıllı Yakub Artin Paşa (1842 - 1919) Mısır’da görevli bir eğitimcidir. Günlük bir gazetede yazıldığı üzere halkın bir kısmının gayrimüslim birisinin Osmanlı eğitim kurumunda üst düzey görevde olmasından dolayı öfke yarattığı belirtilmekte idi.

    Lot No: 29

    Lot: 29

    300 adet basılan eserin 291 no'lu numerite nüshası-Contribution à l'étude du blason en Orient... Yacoub Artin Pacha, B. Quaritch, Londres, 1902, xv, 244 s., bir kısmı renkli kromolitho birçok metin harici resim, levha; 24 cm. dekoratif orijinal cildinde. Ermeni asıllı Yakub Artin Paşa (1842 - 1919) Mısır’da görevli bir eğitimcidir. Günlük bir gazetede yazıldığı üzere halkın bir kısmının gayrimüslim birisinin Osmanlı eğitim kurumunda üst düzey görevde olmasından dolayı öfke yarattığı belirtilmekte idi.

    TLSold
  • Genelde gravürleri eksik bulunabilen eserin tam ve kusursuz nüshası-[Elizabeth Craven], Voyage de Milady Craven a Constantinople par la Crimée en 1786, traduit de l’Anglois par M. Guedon de Berchère…, Et se trouve, Chez Maradan, A Londres, A Paris, 1789, 443 sayfa, 6 katlanır gravür, 1 katlanır harita, 19,5 cm, tümüyle deri cildinde
Elizabeth Craven (1750-1828) İngiliz kadın seyyahtır. kitabın orijinali A Journey through the Crimea to Constantinople (London, 1789) adıyla yayınlanmıştır. Hayatı skandallarla dolu olan Elizabeth Craven kocasından ayrıldıktan sonra İstanbul’da sonlanacak bir dizi seyahat gerçekleştirir. Sonradan evleneceği kişiye yazılan mektuplardan oluşan seyahat notları 1785-1786 arasını kapsar. 1786’da Rusya, Kırım ve İstanbul’a yaptığı yolculuğun izlenimlerini mektup biçiminde kaleme aldı. Bunlar 1789’da A Journey through Crimea to Constantinople in a series of letters from the Right Honourable Elizabeth Lady Craven to his serene Highness the Margrave of Brandenburg Anspach and Bareith written in the year 1786 adıyla 1789’da Londra’da basıldı. Dönemi için epey ilginç bir hayat hikâyesi olan Lady Craven aynı zamanda, Lady Mary Montague ile birlikte İstanbul’u kitaplaştıran ilk kadın gezginlerdendir. Sivastopol’dan gemiye binen Lady Craven 20 Nisan 1786’da İstanbul’a gelerek Fransız Elçisi Choiseul-Gouffier tarafından Fransız elçilik sarayında misafir edilir. Elçi onun için saraydan 75 camiyi ziyaret etmesine izin veren bir emir çıkartır ve Lady tahtırevanla Aya Sofya’yı ve adlarını belirtmediği başka camileri gezer. Fransız Elçiliği’nin penceresinden dürbünle Sarayburnu’nda Yalı Köşkü’ndeki merasimleri seyreder. I. Abdülhamid’in genç görünmek için sakalını siyaha boyadığını yazar. Diğer elçiler ve eşleriyle birlikte döneminin gözde kişilerinden olan Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’yı ve haremini görmeye gider. İstanbul’da iken kentin olağan olaylarından olan bir yangına da tanık olduğunu yazan Lady Craven 12 Mayıs’ta Ege Adaları’na bir gezi yapmak üzere İstanbul’dan ayrılır, İzmir ve Atina’ya uğradıktan sonra 7 Haziran’da İstanbul’a döner ve bu defa Tarabya’daki Fransız Elçiliği’nde misafir edilir. Oradan Büyükdere ve Belgrad Orman’ına geziler yapan Layd Craven kentten 25 Haziran’da denizyoluyla ayrılıp Varna ve Bükreş üzerinden Viyana’ya döner.

    Lot No: 30

    Lot: 30

    Genelde gravürleri eksik bulunabilen eserin tam ve kusursuz nüshası-[Elizabeth Craven], Voyage de Milady Craven a Constantinople par la Crimée en 1786, traduit de l’Anglois par M. Guedon de Berchère…, Et se trouve, Chez Maradan, A Londres, A Paris, 1789, 443 sayfa, 6 katlanır gravür, 1 katlanır harita, 19,5 cm, tümüyle deri cildinde Elizabeth Craven (1750-1828) İngiliz kadın seyyahtır. kitabın orijinali A Journey through the Crimea to Constantinople (London, 1789) adıyla yayınlanmıştır. Hayatı skandallarla dolu olan Elizabeth Craven kocasından ayrıldıktan sonra İstanbul’da sonlanacak bir dizi seyahat gerçekleştirir. Sonradan evleneceği kişiye yazılan mektuplardan oluşan seyahat notları 1785-1786 arasını kapsar. 1786’da Rusya, Kırım ve İstanbul’a yaptığı yolculuğun izlenimlerini mektup biçiminde kaleme aldı. Bunlar 1789’da A Journey through Crimea to Constantinople in a series of letters from the Right Honourable Elizabeth Lady Craven to his serene Highness the Margrave of Brandenburg Anspach and Bareith written in the year 1786 adıyla 1789’da Londra’da basıldı. Dönemi için epey ilginç bir hayat hikâyesi olan Lady Craven aynı zamanda, Lady Mary Montague ile birlikte İstanbul’u kitaplaştıran ilk kadın gezginlerdendir. Sivastopol’dan gemiye binen Lady Craven 20 Nisan 1786’da İstanbul’a gelerek Fransız Elçisi Choiseul-Gouffier tarafından Fransız elçilik sarayında misafir edilir. Elçi onun için saraydan 75 camiyi ziyaret etmesine izin veren bir emir çıkartır ve Lady tahtırevanla Aya Sofya’yı ve adlarını belirtmediği başka camileri gezer. Fransız Elçiliği’nin penceresinden dürbünle Sarayburnu’nda Yalı Köşkü’ndeki merasimleri seyreder. I. Abdülhamid’in genç görünmek için sakalını siyaha boyadığını yazar. Diğer elçiler ve eşleriyle birlikte döneminin gözde kişilerinden olan Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’yı ve haremini görmeye gider. İstanbul’da iken kentin olağan olaylarından olan bir yangına da tanık olduğunu yazan Lady Craven 12 Mayıs’ta Ege Adaları’na bir gezi yapmak üzere İstanbul’dan ayrılır, İzmir ve Atina’ya uğradıktan sonra 7 Haziran’da İstanbul’a döner ve bu defa Tarabya’daki Fransız Elçiliği’nde misafir edilir. Oradan Büyükdere ve Belgrad Orman’ına geziler yapan Layd Craven kentten 25 Haziran’da denizyoluyla ayrılıp Varna ve Bükreş üzerinden Viyana’ya döner.

    TLSold
  • 19. yüzyıl Dünya Küre - Globe- "G. Thomas, Paris", Haliyle.

Yükseklik: 31 cm. 
Çap: 14 cm.

    Lot No: 31

    Lot: 31

    19. yüzyıl Dünya Küre - Globe- "G. Thomas, Paris", Haliyle. Yükseklik: 31 cm. Çap: 14 cm.

    TLSold
  • İstanbul 1930 - Dünya Küre-Globe-YENİ MÜCESSEM KÜRE, Hilmi Kitaphanesi tarafından tercüme ve neşredilmiştir. İstanbul 1930, Columbus-Verlag GmbH Berlin Lichterfelde. 

Yükseklik: 50 cm. 
Çap: 30 cm.

    Lot No: 32

    Lot: 32

    İstanbul 1930 - Dünya Küre-Globe-YENİ MÜCESSEM KÜRE, Hilmi Kitaphanesi tarafından tercüme ve neşredilmiştir. İstanbul 1930, Columbus-Verlag GmbH Berlin Lichterfelde. Yükseklik: 50 cm. Çap: 30 cm.

    TLSold
  • Sahleplik-Kırmızı Bohem, kapaklı, yaldız süslemeli sahleplik.

Yükseklik: 15 cm.
Çap : 8cm.

    Lot No: 33

    Lot: 33

    Sahleplik-Kırmızı Bohem, kapaklı, yaldız süslemeli sahleplik. Yükseklik: 15 cm. Çap : 8cm.

    TLSold
  • İmzalı Kutani Çift Gülabdan  -Yükseklik: 12 cm.

    Lot No: 34

    Lot: 34

    İmzalı Kutani Çift Gülabdan -Yükseklik: 12 cm.

    TLSold
  • Sahleplik-Beyaz Opalin Sahleplik 

Yükseklik: 14 cm.
Çap: 9 cm.

    Lot No: 35

    Lot: 35

    Sahleplik-Beyaz Opalin Sahleplik Yükseklik: 14 cm. Çap: 9 cm.

    TLSold
  • Kutani çift Gülabdan-Bir tanesi imzalı

Yükseklik: 9 cm.

    Lot No: 36

    Lot: 36

    Kutani çift Gülabdan-Bir tanesi imzalı Yükseklik: 9 cm.

    TLSold
  • İmari Gülabdan -Yükseklik: 9 cm.

    Lot No: 37

    Lot: 37

    İmari Gülabdan -Yükseklik: 9 cm.

    TLSold
  • Osmanlı Pazarı İçin Yapılmış Seyahat Saati-Osmanlı kadranlı, orijinal deri kutusunda, anahtar ve kullanım kılavuzu mevcut, ''G.C'' inisiyalli, Fransız Seyahat Saati.

Ölçüleri: 11.5 x 6 x 7.5 cm.

    Lot No: 38

    Lot: 38

    Osmanlı Pazarı İçin Yapılmış Seyahat Saati-Osmanlı kadranlı, orijinal deri kutusunda, anahtar ve kullanım kılavuzu mevcut, ''G.C'' inisiyalli, Fransız Seyahat Saati. Ölçüleri: 11.5 x 6 x 7.5 cm.

    TLSold
  • Mineli Kırmızı Kavanoz-Mineli, kırmızı renk süslemeli, kapaklı kavanoz. 

Yükseklik: 14,5 cm.
Ölçüleri: 7x8 cm.

    Lot No: 39

    Lot: 39

    Mineli Kırmızı Kavanoz-Mineli, kırmızı renk süslemeli, kapaklı kavanoz. Yükseklik: 14,5 cm. Ölçüleri: 7x8 cm.

    TLSold
  • ALİYE BERGER-İmzalı 
Özgün Baskı  ''Fatih Camii'' 

Ölçüleri: 10x6 cm.

    Lot No: 40

    Lot: 40

    ALİYE BERGER-İmzalı Özgün Baskı ''Fatih Camii'' Ölçüleri: 10x6 cm.

    TLSold
  • ALİYE BERGER-İmzalı 
Özgün Baskı ''Haliç'' 

Ölçüleri: 15,5x7,5 cm.

    Lot No: 41

    Lot: 41

    ALİYE BERGER-İmzalı Özgün Baskı ''Haliç'' Ölçüleri: 15,5x7,5 cm.

    TLSold
  • ALİYE BERGER-İmzalı
Özgün Baskı  ''Üsküdar'' 

Ölçüleri: 10x6 cm.

    Lot No: 42

    Lot: 42

    ALİYE BERGER-İmzalı Özgün Baskı ''Üsküdar'' Ölçüleri: 10x6 cm.

    TLSold
  • ALİYE BERGER-İmzalı 
Özgün Baskı  ''Rumeli Hisarı'' 

Ölçüleri: 15,5x7,5 cm.

    Lot No: 43

    Lot: 43

    ALİYE BERGER-İmzalı Özgün Baskı ''Rumeli Hisarı'' Ölçüleri: 15,5x7,5 cm.

    TLSold
  • Taşbaskı-Osmanlı ve Avrupa ülkeleri temsilcileri kompozisyon. 
Kadife paspartulu çerçevesinde. 

Çerçeveli ebat: 53x65 cm.

    Lot No: 44

    Lot: 44

    Taşbaskı-Osmanlı ve Avrupa ülkeleri temsilcileri kompozisyon. Kadife paspartulu çerçevesinde. Çerçeveli ebat: 53x65 cm.

    TLSold
  • Taşbaskı- "Hanım Sultan Osmanlı pazarında". 

Çerçeveli ebat: 53x65 cm.

    Lot No: 45

    Lot: 45

    Taşbaskı- "Hanım Sultan Osmanlı pazarında". Çerçeveli ebat: 53x65 cm.

    TLSold
  • Taşbaskı- "Harem'de Eğlence". 

Çerçeveli ebat: 53x65 cm.

    Lot No: 46

    Lot: 46

    Taşbaskı- "Harem'de Eğlence". Çerçeveli ebat: 53x65 cm.

    TLSold
  • Kütahya Küp-Kütahya renkleri ile renklendirilmiş, iyi kondisyonda 
Kütahya Küp 

Yükseklik: 19 cm. 
Çap: 16 cm.

    Lot No: 47

    Lot: 47

    Kütahya Küp-Kütahya renkleri ile renklendirilmiş, iyi kondisyonda Kütahya Küp Yükseklik: 19 cm. Çap: 16 cm.

    TLSold
  • Yaldız ve Mine Dekorlu Cam Nargile Şişesi-Kusursuz, iyi durumda. 

Yükseklik: 26 cm. 
Çap: 14 cm.

    Lot No: 48

    Lot: 48

    Yaldız ve Mine Dekorlu Cam Nargile Şişesi-Kusursuz, iyi durumda. Yükseklik: 26 cm. Çap: 14 cm.

    TLSold
  •  Porselen Tepsi -Porseleni damgalı kusursuz metal çerçeveli porselen tepsi. 

Ölçüleri: 46x23,5 cm.

    Lot No: 49

    Lot: 49

    Porselen Tepsi -Porseleni damgalı kusursuz metal çerçeveli porselen tepsi. Ölçüleri: 46x23,5 cm.

    TLSold
  • Şifa Tası-Pirinç, Süleymaniye zincir tutamaklı, iç ve dışı, bordürleri dualarla işlenmiş Şifa Tası.

Yükseklik: 4,5 cm. 
Çap: 18 cm.

    Lot No: 50

    Lot: 50

    Şifa Tası-Pirinç, Süleymaniye zincir tutamaklı, iç ve dışı, bordürleri dualarla işlenmiş Şifa Tası. Yükseklik: 4,5 cm. Çap: 18 cm.

    TLSold
  • Süleymaniye Divit-Süleymaniye Divit 
Kalitesi ve üslûbu ile rahatlıkla ayırt edilebilen “Süleymâniye İşi” veya “İstanbul İşi” olarak da anılan eserler, çeşitliliği ile dönem yaşantısının her kesiminde yer almıştır. Süleymâniye eserleri için rahatlıkla bütün İstanbul yaşantısını yansıtan "özgün zanâat eserleridir" denebilir.

Yükseklik: 16 cm. 
Çap: 3 cm.

    Lot No: 51

    Lot: 51

    Süleymaniye Divit-Süleymaniye Divit Kalitesi ve üslûbu ile rahatlıkla ayırt edilebilen “Süleymâniye İşi” veya “İstanbul İşi” olarak da anılan eserler, çeşitliliği ile dönem yaşantısının her kesiminde yer almıştır. Süleymâniye eserleri için rahatlıkla bütün İstanbul yaşantısını yansıtan "özgün zanâat eserleridir" denebilir. Yükseklik: 16 cm. Çap: 3 cm.

    TLSold
  • Toledo Saç Tarakları-Saç tarakları katalin, aplike başlıklar toledo, oldukça yüksek işçilikli, orijinal Madrid etiketli kutusunda.

(tarakların en küçüğünde katalin kısmında eksikler mevcuttur.)

    Lot No: 52

    Lot: 52

    Toledo Saç Tarakları-Saç tarakları katalin, aplike başlıklar toledo, oldukça yüksek işçilikli, orijinal Madrid etiketli kutusunda. (tarakların en küçüğünde katalin kısmında eksikler mevcuttur.)

    TLSold
  • 18. Yüzyıl Sonu Kayseri işi Mineli Hamam Tası-Genel olarak mineleri iyi durumda ancak yer yer dökülmeler mevcut. Bakır üzeri mine işçiliğinin günümüze ulaşmış  iyi örneklerinden. 

Çap: 14 cm.

    Lot No: 53

    Lot: 53

    18. Yüzyıl Sonu Kayseri işi Mineli Hamam Tası-Genel olarak mineleri iyi durumda ancak yer yer dökülmeler mevcut. Bakır üzeri mine işçiliğinin günümüze ulaşmış iyi örneklerinden. Çap: 14 cm.

    TLSold
  • Toledo Saplı Baston-Dragon motifli çok iyi kondisyonda toledo baston sapı ve ahşap bastonu.

Uzunluk: 85 cm.

    Lot No: 54

    Lot: 54

    Toledo Saplı Baston-Dragon motifli çok iyi kondisyonda toledo baston sapı ve ahşap bastonu. Uzunluk: 85 cm.

    TLSold
  • OSMANLI ÇİFT KAŞIK-Osmanlı dönemi, kaşıklar boynuz, sap kısımlarında mercan ve fildişi kakma işçilikli bir çift kaşık.

Uzunluk: 22 cm (her biri)

    Lot No: 55

    Lot: 55

    OSMANLI ÇİFT KAŞIK-Osmanlı dönemi, kaşıklar boynuz, sap kısımlarında mercan ve fildişi kakma işçilikli bir çift kaşık. Uzunluk: 22 cm (her biri)

    TLSold
  • OSMANLI KAŞIK-Osmanlı dönemi el yapımı şimşir ağacı, sap kısımları sedef ve ceyd süslemeli 4 adet Kaşık.

Ölçüleri: 22 cm (3 adet)
                 19 cm (1 adet)

    Lot No: 56

    Lot: 56

    OSMANLI KAŞIK-Osmanlı dönemi el yapımı şimşir ağacı, sap kısımları sedef ve ceyd süslemeli 4 adet Kaşık. Ölçüleri: 22 cm (3 adet) 19 cm (1 adet)

    TLSold
  • Bağa Cüzdan-Bağa üzerine gümüş aplikeli, floral motifli, ince işçilikli, arka yüzeyinde gümüş aplikeli ''F'' inisiyali bulunmaktadır.İyi kondisyonda para cüzdanı.

Provenans : A.G. Koleksiyonu

Ölçü: 7x5 cm.

    Lot No: 57

    Lot: 57

    Bağa Cüzdan-Bağa üzerine gümüş aplikeli, floral motifli, ince işçilikli, arka yüzeyinde gümüş aplikeli ''F'' inisiyali bulunmaktadır.İyi kondisyonda para cüzdanı. Provenans : A.G. Koleksiyonu Ölçü: 7x5 cm.

    TLSold
  • Mineli Kaşık-Çok iyi kondisyonda mineli Kaşık.

Uzunluk: 12.5 cm

    Lot No: 58

    Lot: 58

    Mineli Kaşık-Çok iyi kondisyonda mineli Kaşık. Uzunluk: 12.5 cm

    TLSold
  • Ay Yıldızlı Mineli Kaşık-Osmanlı pazarına üretilmiş Ay Yıldız dekorlu küçük boy Kaşık

Uzunluk: 10 cm

    Lot No: 59

    Lot: 59

    Ay Yıldızlı Mineli Kaşık-Osmanlı pazarına üretilmiş Ay Yıldız dekorlu küçük boy Kaşık Uzunluk: 10 cm

    TLSold
  • Osmanlı Gümüş Kakmalı Pirinç Barutluk-Ölçüleri: 14x5,5 cm.

    Lot No: 60

    Lot: 60

    Osmanlı Gümüş Kakmalı Pirinç Barutluk-Ölçüleri: 14x5,5 cm.

    TLSold
  • SULTAN II. ABDÜLHAMİD TUĞRALI -'Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima ayar 90''  tuğralı Gümüş Takatuka 

48 gr. 

Çap: 10,5 cm.

    Lot No: 61

    Lot: 61

    SULTAN II. ABDÜLHAMİD TUĞRALI -'Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima ayar 90'' tuğralı Gümüş Takatuka 48 gr. Çap: 10,5 cm.

    TLSold
  • V. Mehmed SULTAN MEHMET REŞAD TUĞRALI-''Mehmed Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima ayar 90'' tuğralı nadir ebat Tuğralı küçük boy Gümüş Zemzemlik

37 gr.
Çap: 6,5 cm. 
Yükseklik: 3,5 cm.

    Lot No: 62

    Lot: 62

    V. Mehmed SULTAN MEHMET REŞAD TUĞRALI-''Mehmed Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima ayar 90'' tuğralı nadir ebat Tuğralı küçük boy Gümüş Zemzemlik 37 gr. Çap: 6,5 cm. Yükseklik: 3,5 cm.

    TLSold
  • SULTAN II. ABDÜLHAMİD TUĞRALI -''Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima ayar 90'' tuğralı Çift Osmanlı Devlet armalı, Cami figürlü, tuğralı, sahlı, acurlu gümüş Zarf. 

33 gram 
Yükseklik: 4 cm. 
Çap: 5,5 cm.

    Lot No: 63

    Lot: 63

    SULTAN II. ABDÜLHAMİD TUĞRALI -''Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima ayar 90'' tuğralı Çift Osmanlı Devlet armalı, Cami figürlü, tuğralı, sahlı, acurlu gümüş Zarf. 33 gram Yükseklik: 4 cm. Çap: 5,5 cm.

    TLSold
  • SULTAN II. ABDÜLHAMİD TUĞRALI AYNA-'Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima ayar 90'' tuğralı Gümüş Ayna 

Çap: 33,5 cm.

    Lot No: 64

    Lot: 64

    SULTAN II. ABDÜLHAMİD TUĞRALI AYNA-'Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima ayar 90'' tuğralı Gümüş Ayna Çap: 33,5 cm.

    TLSold
  • II. ABDÜLHAMİT TUĞRALI GÜMÜŞ AYNA-''Abdülhamid Han bin Mecid el-Muzaffer daima ayar 90'' tuğralı gümüş, Ayyıldız ve cami figürlü, ortası şemsli Ayna 

Çap: 33 cm.

    Lot No: 65

    Lot: 65

    II. ABDÜLHAMİT TUĞRALI GÜMÜŞ AYNA-''Abdülhamid Han bin Mecid el-Muzaffer daima ayar 90'' tuğralı gümüş, Ayyıldız ve cami figürlü, ortası şemsli Ayna Çap: 33 cm.

    TLSold
  • Blue Blanc Osmanlı pazarına Mekke için üretilmiş Hurmalık-Mavi-Beyaz 4 adet Çin, Osmanlı pazarına Mekke için üretilmiş Hurmalık.
Kusursuz iyi kondisyonda.

Yükseklik: 12 cm, 11cm,  9, 9 cm.

    Lot No: 66

    Lot: 66

    Blue Blanc Osmanlı pazarına Mekke için üretilmiş Hurmalık-Mavi-Beyaz 4 adet Çin, Osmanlı pazarına Mekke için üretilmiş Hurmalık. Kusursuz iyi kondisyonda. Yükseklik: 12 cm, 11cm, 9, 9 cm.

    TLSold
  • Osmanlı Pazarına Yapılmış Porselen Pilavlık-Osmanlı pazarına yapılmış, damgasız, iç kısmı çiçek motifli kapak kısmı mavi kırmızı renkli gül tutamaklı, tabağın kenar kısımları altın yaldızlı, çok iyi kondisyonda kapaklı pilavlık.

Yükseklik: 13 cm.
Çap: 22 cm.

    Lot No: 67

    Lot: 67

    Osmanlı Pazarına Yapılmış Porselen Pilavlık-Osmanlı pazarına yapılmış, damgasız, iç kısmı çiçek motifli kapak kısmı mavi kırmızı renkli gül tutamaklı, tabağın kenar kısımları altın yaldızlı, çok iyi kondisyonda kapaklı pilavlık. Yükseklik: 13 cm. Çap: 22 cm.

    TLSold
  • Bohem Bonbonier-Kesme işçilikli Bohem Armut formunda tutamaklı, iyi kondisyonda, orijinal tabağı ile beraber Bohem Bonbonier.

Yükseklik: 14 cm. 
Çap: 9 cm.

    Lot No: 68

    Lot: 68

    Bohem Bonbonier-Kesme işçilikli Bohem Armut formunda tutamaklı, iyi kondisyonda, orijinal tabağı ile beraber Bohem Bonbonier. Yükseklik: 14 cm. Çap: 9 cm.

    TLSold
  • Osmanlı Evi'nin Sırrı -Anecdotes ou histoire secrette de la Maison Ottomane. Madeleine-Angélique de Gomez, Amsterdam, La Compagnie, MDCCXXII. [1722], 2 cilt bir arada,  7+[2]+202 s., [2]+209 s., 14x8 cm. tümüyle deri orijinal cildinde. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili tarihi anekdotlar koleksiyonunun ilk baskısı. Madeleine-Angélique Poisson de Gomez burada tarihsel arka planı olan ama anekdot niteliğinde ve eğlenceli bir karakterde gizli hikayeler anlatıyor. Eser aslında 1699'a kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihi. Madeleine-Angelica de Gomez (1684-1770), Fransız roman ve tiyatro yazarıdır. Tiyatro oyuncusu Paul Poisson’un kızıydı. Eserlerinde zengin bir İspanyol asilzadesi olan eşi Dom Gabriel de Gomez’ın ismini kullanır. Çok üretken bir yazardı, eserlerinin büyük bir bölümü roman türündedir, romanların dışında, tiyatro ve tarih kitapları da yazmıştır. Osmanlıları ilgilendiren Histoire d’Osman premier du nom, XIXe empereur des Turcs, er de l’imperatrice Aphendina Ashada (Amsterdam, 1734) isimli bir kitabı daha vardır. Madeleine-Angelica de Gomez, kitabı yazarken roman yazarlığını ustaca kullanmış, pek çok olayı bir roman havasında anlatmıştır.

    Lot No: 69

    Lot: 69

    Osmanlı Evi'nin Sırrı -Anecdotes ou histoire secrette de la Maison Ottomane. Madeleine-Angélique de Gomez, Amsterdam, La Compagnie, MDCCXXII. [1722], 2 cilt bir arada, 7+[2]+202 s., [2]+209 s., 14x8 cm. tümüyle deri orijinal cildinde. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili tarihi anekdotlar koleksiyonunun ilk baskısı. Madeleine-Angélique Poisson de Gomez burada tarihsel arka planı olan ama anekdot niteliğinde ve eğlenceli bir karakterde gizli hikayeler anlatıyor. Eser aslında 1699'a kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihi. Madeleine-Angelica de Gomez (1684-1770), Fransız roman ve tiyatro yazarıdır. Tiyatro oyuncusu Paul Poisson’un kızıydı. Eserlerinde zengin bir İspanyol asilzadesi olan eşi Dom Gabriel de Gomez’ın ismini kullanır. Çok üretken bir yazardı, eserlerinin büyük bir bölümü roman türündedir, romanların dışında, tiyatro ve tarih kitapları da yazmıştır. Osmanlıları ilgilendiren Histoire d’Osman premier du nom, XIXe empereur des Turcs, er de l’imperatrice Aphendina Ashada (Amsterdam, 1734) isimli bir kitabı daha vardır. Madeleine-Angelica de Gomez, kitabı yazarken roman yazarlığını ustaca kullanmış, pek çok olayı bir roman havasında anlatmıştır.

    TLSold
  • Üç Kitap bir Arada-Histoire d'Osman premier du nom, XIXe empereur des Turcs, et de l'impératrice Aphendina Ashada, Madame de Gomez, Paris: Chez Prault, Pere ...,1734, 2 cilt, 421 s. --- L'infortunée Sicilienne, histoire et aventures galantes et tragiques d'Adelaide de Messine: Nouvelle édition, ornée de figures en taille-douce, Louis Belin De La Fuye, Chez Cailleau, 1768. ---  La Petrissée, ou Voyage de sire Pierre en Dunois ; badinage en vers, où se trouve entr'autre la conclusion de Julie, ou de la nouvelle Héloïse, Bullioud, Pierre de (1740-1763). A La Haye. [i.e. Paris, André-Charles Cailleau] M. D. CC. LXIII, [1763], [2], 321, [1] s.

    Lot No: 70

    Lot: 70

    Üç Kitap bir Arada-Histoire d'Osman premier du nom, XIXe empereur des Turcs, et de l'impératrice Aphendina Ashada, Madame de Gomez, Paris: Chez Prault, Pere ...,1734, 2 cilt, 421 s. --- L'infortunée Sicilienne, histoire et aventures galantes et tragiques d'Adelaide de Messine: Nouvelle édition, ornée de figures en taille-douce, Louis Belin De La Fuye, Chez Cailleau, 1768. --- La Petrissée, ou Voyage de sire Pierre en Dunois ; badinage en vers, où se trouve entr'autre la conclusion de Julie, ou de la nouvelle Héloïse, Bullioud, Pierre de (1740-1763). A La Haye. [i.e. Paris, André-Charles Cailleau] M. D. CC. LXIII, [1763], [2], 321, [1] s.

    TLSold
  • Tümüyle Deri Güzel Cildinde-Life of Mahomet, Washington Irving, London: Henry G. Bohn, 1852, viii, 268 s., 1 gravür; 18 cm., tümüyle deri şık cildinde, okul armalı
18 cm.

    Lot No: 71

    Lot: 71

    Tümüyle Deri Güzel Cildinde-Life of Mahomet, Washington Irving, London: Henry G. Bohn, 1852, viii, 268 s., 1 gravür; 18 cm., tümüyle deri şık cildinde, okul armalı 18 cm.

    TLSold
  • Meşhur İstanbul kitabının İsveçce baskısı-Konstantinopel, Edmondo De Amicis, Edition:Ny uppl, Beijer, Stockholm, 1895, Physical, 390 s. Mukavva cildinde. 18 cm.

    Lot No: 72

    Lot: 72

    Meşhur İstanbul kitabının İsveçce baskısı-Konstantinopel, Edmondo De Amicis, Edition:Ny uppl, Beijer, Stockholm, 1895, Physical, 390 s. Mukavva cildinde. 18 cm.

    TLSold
  • Histoire de la conquete et de l'occupation de Constantinople. POUJOULAT, M. BAPTISTIN, par les Latins. Nouvelle ed. Tours, Alfred Mame et Fils, 1873. 287 s., 6 gravür, 18x11 cm., sırtı yaldız desenli deri, perkalin cildinde

    Lot No: 73

    Lot: 73

    Histoire de la conquete et de l'occupation de Constantinople. POUJOULAT, M. BAPTISTIN, par les Latins. Nouvelle ed. Tours, Alfred Mame et Fils, 1873. 287 s., 6 gravür, 18x11 cm., sırtı yaldız desenli deri, perkalin cildinde

    TLSold
  • Çok Nadir - İstanbul Topografyası-ESQUISSE TOPOGRAPHIQUE DE CONSTANTINOPLE, Docteur Mordtmann, Lille, 1892, 91 sayfa +  1 adet katlanır 80 x 80 cm. ebatında İstanbul Planı, 1 adet katlanır İngiliz Müzesi’nde bulunan İstanbul Panoramasının faksimile kopyası. Sırtı deri orijinal cildinde, 28x22 cm.

    Lot No: 74

    Lot: 74

    Çok Nadir - İstanbul Topografyası-ESQUISSE TOPOGRAPHIQUE DE CONSTANTINOPLE, Docteur Mordtmann, Lille, 1892, 91 sayfa + 1 adet katlanır 80 x 80 cm. ebatında İstanbul Planı, 1 adet katlanır İngiliz Müzesi’nde bulunan İstanbul Panoramasının faksimile kopyası. Sırtı deri orijinal cildinde, 28x22 cm.

    TLSold
  • İstanbul’un bilimsel ölçekli ilk haritası ve katlanır diğer haritaları ile çok nadir bir İstanbul, Çanakkale ve Karadeniz seyahatnamesi. -J[ean]. B[aptiste]. J.B. Lechevalier, Voyage de la Propontide et du Pont-Euxin, Dentu, Paris, an VIII [1800]. 2 cilt; xii, 168 s, metin dışında 4 bakır baskı katlanır harita; [171-] 416 s, metin dışında 2 bakır baskı katlanır harita 20,5x12,5 cm., tümüyle deri cildinde. 
J. B. le Chevalier 1752-1836 arasında yaşamış ünlü Fransız arkeologudur. Kitap, yazarın İstanbul, Çanakkale ve Karadeniz izlenimlerini içermektedir. Lechevalier Truva kentini keşfetmek amacıyla Truva yöresinde gerçekleştirdiği arkeoloji araştırmalarından sonra (1785-87), İstanbul'da Choiseul-Gouffier elçiliği sırasında Fransa Sefaretinde sekreterlik görevinde bulunur. Bu süre içinde, 1787 yılında, Eflak-Boğdan'a yaptığı yolculuk sırasında Aleksandros İpsilantis ile tanışır. Eflak-Boğdan'da kaldığı süre içinde Karadeniz kıyılarını gezme fırsatını bulur.  Lechevalier, Karadeniz yöresini ve İstanbul’u kapsamlı olarak tanıtan kitabını bu yolculuğun sonrasında yazmıştır. Yazar Marmara, Karadeniz sahilleri, Rumeli topraklarında yaptığı gezileri 5 bölümde toplamıştır. Marmara, Çanakkale, Bursa, Boğaziçi, İstanbul ve Karadeniz’e ait haritalar son derece detaylıdır. 1. bölüm Marmara havzasının oluşumunu, 2. bölüm Bursa, İznik ve İzmit’i, 3. ve 4. bölümler Boğaziçi ve İstanbul’u 5. bölüm ise Boğaziçi ve Rumeli’yi kapsamaktadır. Son derece nadir bir kitaptır. Blackmer 995, Atabey 697

    Lot No: 75

    Lot: 75

    İstanbul’un bilimsel ölçekli ilk haritası ve katlanır diğer haritaları ile çok nadir bir İstanbul, Çanakkale ve Karadeniz seyahatnamesi. -J[ean]. B[aptiste]. J.B. Lechevalier, Voyage de la Propontide et du Pont-Euxin, Dentu, Paris, an VIII [1800]. 2 cilt; xii, 168 s, metin dışında 4 bakır baskı katlanır harita; [171-] 416 s, metin dışında 2 bakır baskı katlanır harita 20,5x12,5 cm., tümüyle deri cildinde. J. B. le Chevalier 1752-1836 arasında yaşamış ünlü Fransız arkeologudur. Kitap, yazarın İstanbul, Çanakkale ve Karadeniz izlenimlerini içermektedir. Lechevalier Truva kentini keşfetmek amacıyla Truva yöresinde gerçekleştirdiği arkeoloji araştırmalarından sonra (1785-87), İstanbul'da Choiseul-Gouffier elçiliği sırasında Fransa Sefaretinde sekreterlik görevinde bulunur. Bu süre içinde, 1787 yılında, Eflak-Boğdan'a yaptığı yolculuk sırasında Aleksandros İpsilantis ile tanışır. Eflak-Boğdan'da kaldığı süre içinde Karadeniz kıyılarını gezme fırsatını bulur. Lechevalier, Karadeniz yöresini ve İstanbul’u kapsamlı olarak tanıtan kitabını bu yolculuğun sonrasında yazmıştır. Yazar Marmara, Karadeniz sahilleri, Rumeli topraklarında yaptığı gezileri 5 bölümde toplamıştır. Marmara, Çanakkale, Bursa, Boğaziçi, İstanbul ve Karadeniz’e ait haritalar son derece detaylıdır. 1. bölüm Marmara havzasının oluşumunu, 2. bölüm Bursa, İznik ve İzmit’i, 3. ve 4. bölümler Boğaziçi ve İstanbul’u 5. bölüm ise Boğaziçi ve Rumeli’yi kapsamaktadır. Son derece nadir bir kitaptır. Blackmer 995, Atabey 697

    TLSold
  • İstanbul Patriği Konstantinos’un Kaleminden 1846 da İstanbul’da yayınlanmış, “Nadir bir matbaa - Nadir bir İstanbul kitabı”-Constantiniade ou description de Constantinople ancienne et moderne, composee par un philologue et archéologue, traduit du grec par M.R., [Patrik Byzantios Konstantinos], Constantinople, Antoine Coromila et P. Paspalli, 1846. 218, [2] s, 4 katlanır gravür, 1 katlanır tablo, 21x13,5 cm., sırtı deri, ebrulu orijinal cildinde. Blackmer ve Atabey kataloğundaki nüshalarda gravürler eksiktir. Müzayedeye sunduğumuz nüsha tam olduğu gibi ayrıca zamanında ki okuyucu - araştırmacının el yazısı notlar aldığı kağıtlar mevcuttur. Blackmer 921, Atabey 641. Patrik Konstantinos tarafından yazılmış, İstanbul’un eski ve yeni tarihi. İlk defa Venedik’te 1824 yılında Rumca olarak yayınlanmıştır. Eserde İstanbul’un fetihten önceki devre ait eski eserleri ve Osmanlı dönemindeki yapıları incelenmektedir.

    Lot No: 77

    Lot: 77

    İstanbul Patriği Konstantinos’un Kaleminden 1846 da İstanbul’da yayınlanmış, “Nadir bir matbaa - Nadir bir İstanbul kitabı”-Constantiniade ou description de Constantinople ancienne et moderne, composee par un philologue et archéologue, traduit du grec par M.R., [Patrik Byzantios Konstantinos], Constantinople, Antoine Coromila et P. Paspalli, 1846. 218, [2] s, 4 katlanır gravür, 1 katlanır tablo, 21x13,5 cm., sırtı deri, ebrulu orijinal cildinde. Blackmer ve Atabey kataloğundaki nüshalarda gravürler eksiktir. Müzayedeye sunduğumuz nüsha tam olduğu gibi ayrıca zamanında ki okuyucu - araştırmacının el yazısı notlar aldığı kağıtlar mevcuttur. Blackmer 921, Atabey 641. Patrik Konstantinos tarafından yazılmış, İstanbul’un eski ve yeni tarihi. İlk defa Venedik’te 1824 yılında Rumca olarak yayınlanmıştır. Eserde İstanbul’un fetihten önceki devre ait eski eserleri ve Osmanlı dönemindeki yapıları incelenmektedir.

    TLSold
  • Sadece aristokratların ve zengin sosyetenin katılabildiği bir İstanbul seyahati-Voyage de Paris à Constantinople par Bateau à Vapeur - Nouvel Itineraire orné d’une carte et de cinquante vues et vignettes sur acier. Avec Tableaux Indiquant les Lineux Desservis par les Paquebots a vapeur, sur la Mediterranée, l’Adriatique et la Danube, le Prix des Places et des Merchandises, les Distances et la Valeur des Monnaies, [Jean-Baptiste] Marchebeus, Chez Artus Bertrand, Paris, 1839. xvi, 291, [1] s, metin içinde vinyetler, 24 pelur kağıtları ile beraber gravür, 1 katlanır güzergâh haritası, 27 x 17 cm, sırtı deri cildinde.  19. yüzyılın ilk yarısında gemi gibi araçlarında buhar kullanımının uygulanışı gezginleri daha hareket halinde turistlere dönüştürür. Bu değişim ilk buharlı yat'ın Doğu sularına görkemli seyahatine de sebep olur. (Nisan-Ağustos 1833). Doğu'ya buharlı gemi {vapur] ile yapılan bu ilk "kruvaziyer" (yat gezisi) mimar Marchebeus tarafından organize edilir. Gezi notları Marchebeus'un kendisi ve Fransız Doktor J. Giraudeau de St. Gervais (1802-1861) tarafından kaleme alınır, nitekim metin ilk olarak Giraudeau tarafından 1835 yılında yayınlanır. 120 beygir gücündeki François-Premier adlı buharlı gemi ile Sicilya, Malta, Ege Adaları üzerinden devam ederek İstanbul’da son bulan bu geziye Avrupa’nın dört bir yanından gelen prens, baron, marki, kont gibi aristokratlar ile çeşitli mesleklerdeki sosyete üyesi zenginler katılmıştı.  Kitabın yazarı J. B. Marchebeus, Fransa’da devlet hesabına çalışan bir mimardı. Seyahatnamesini bir “seyir defteri” havasında kaleme alan yazar, gezeceği ülkelerin tarihlerini ve âdetlerini bilmeden yazarak hataya düşmek istemediğini, gördüklerini beraberinde bulunduğu müstesna topluluğun değerlendirmelerinden ve kendi mimarlık bilgisinden istifade ederek yazıya dökeceğini belirtmektedir. Nitekim Osmanlı ülkesindeki dinî ve sivil yapıları, yolları ve şehircilik anlayışını mimari açıdan değerlendirmiştir. İstanbul’un yalı ve camilerinden oldukça etkilenen yazar, yemyeşil Boğaziçi ve şehrin azametiyle başka hiçbir başkentin yarışamayacağını söylemiştir. Olağanüstü bir toplulukla birlikte seyahat etmekten onur duyduğunu da belirtmiş, kitabını yolculuk arkadaşı kabul ettiği Prens Maximillen’in kardeşi Yunan Kralı 1. Othon’a ithaf etmiştir. Blackmer1075, Atabey765

    Lot No: 78

    Lot: 78

    Sadece aristokratların ve zengin sosyetenin katılabildiği bir İstanbul seyahati-Voyage de Paris à Constantinople par Bateau à Vapeur - Nouvel Itineraire orné d’une carte et de cinquante vues et vignettes sur acier. Avec Tableaux Indiquant les Lineux Desservis par les Paquebots a vapeur, sur la Mediterranée, l’Adriatique et la Danube, le Prix des Places et des Merchandises, les Distances et la Valeur des Monnaies, [Jean-Baptiste] Marchebeus, Chez Artus Bertrand, Paris, 1839. xvi, 291, [1] s, metin içinde vinyetler, 24 pelur kağıtları ile beraber gravür, 1 katlanır güzergâh haritası, 27 x 17 cm, sırtı deri cildinde. 19. yüzyılın ilk yarısında gemi gibi araçlarında buhar kullanımının uygulanışı gezginleri daha hareket halinde turistlere dönüştürür. Bu değişim ilk buharlı yat'ın Doğu sularına görkemli seyahatine de sebep olur. (Nisan-Ağustos 1833). Doğu'ya buharlı gemi {vapur] ile yapılan bu ilk "kruvaziyer" (yat gezisi) mimar Marchebeus tarafından organize edilir. Gezi notları Marchebeus'un kendisi ve Fransız Doktor J. Giraudeau de St. Gervais (1802-1861) tarafından kaleme alınır, nitekim metin ilk olarak Giraudeau tarafından 1835 yılında yayınlanır. 120 beygir gücündeki François-Premier adlı buharlı gemi ile Sicilya, Malta, Ege Adaları üzerinden devam ederek İstanbul’da son bulan bu geziye Avrupa’nın dört bir yanından gelen prens, baron, marki, kont gibi aristokratlar ile çeşitli mesleklerdeki sosyete üyesi zenginler katılmıştı. Kitabın yazarı J. B. Marchebeus, Fransa’da devlet hesabına çalışan bir mimardı. Seyahatnamesini bir “seyir defteri” havasında kaleme alan yazar, gezeceği ülkelerin tarihlerini ve âdetlerini bilmeden yazarak hataya düşmek istemediğini, gördüklerini beraberinde bulunduğu müstesna topluluğun değerlendirmelerinden ve kendi mimarlık bilgisinden istifade ederek yazıya dökeceğini belirtmektedir. Nitekim Osmanlı ülkesindeki dinî ve sivil yapıları, yolları ve şehircilik anlayışını mimari açıdan değerlendirmiştir. İstanbul’un yalı ve camilerinden oldukça etkilenen yazar, yemyeşil Boğaziçi ve şehrin azametiyle başka hiçbir başkentin yarışamayacağını söylemiştir. Olağanüstü bir toplulukla birlikte seyahat etmekten onur duyduğunu da belirtmiş, kitabını yolculuk arkadaşı kabul ettiği Prens Maximillen’in kardeşi Yunan Kralı 1. Othon’a ithaf etmiştir. Blackmer1075, Atabey765

    TLSold
  • Yazarın Osmanlı Avrupa'sında yaptığı seyahatlerin detaylı anlatımları.-Turkey in Europe, [Kapak üzerinde Arap Harfleri ile "Osmanlı Vilayeti" yazısı], James BAKER, London: Cassell Petter & Galpin, 1877, xiv, 560 s.,[8] s. yayıncı ilanları, 2 adet katlanır harita, 15x22 cm., orijinal -haliyle, cildinde.
 4 ana bölüme ayrılan kitabın 1. bölümü İstanbul’a ve Karadeniz üzerinden gittiği Bulgaristan ve Selanik seyahatlerine ayrılmıştır. 2. bölüm Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa kıtasındaki topraklarında yaşayan halkları ayrı başlıkla altında anlatılmaktadır. 3. bölümde yönetim ve kurumlar ele alnınmaktadır. Son bölüm ise Türklerin tarihine ayrılmıştır.

    Lot No: 79

    Lot: 79

    Yazarın Osmanlı Avrupa'sında yaptığı seyahatlerin detaylı anlatımları.-Turkey in Europe, [Kapak üzerinde Arap Harfleri ile "Osmanlı Vilayeti" yazısı], James BAKER, London: Cassell Petter & Galpin, 1877, xiv, 560 s.,[8] s. yayıncı ilanları, 2 adet katlanır harita, 15x22 cm., orijinal -haliyle, cildinde. 4 ana bölüme ayrılan kitabın 1. bölümü İstanbul’a ve Karadeniz üzerinden gittiği Bulgaristan ve Selanik seyahatlerine ayrılmıştır. 2. bölüm Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa kıtasındaki topraklarında yaşayan halkları ayrı başlıkla altında anlatılmaktadır. 3. bölümde yönetim ve kurumlar ele alnınmaktadır. Son bölüm ise Türklerin tarihine ayrılmıştır.

    TLSold
  • II. Abdülhamit Türkiye’sinin çok renkli ve ayrıntılı bir tablosu.-The Sultan and His Subjects, Richard Davey, Chatto & Windus, London, 1897 xi, 371, 1 levha, 1 katlanır İstanbul planı, 22x14 cm, bez cildinde. İngiliz yazar Davey, bu eserini yazarken esas olarak İstanbul'a yaptığı gezideki gözlemlerinden hareket etmiştir. Ayrıca yüzlerce kaynak tarayan yazar, vardığı sonuçları İstanbul'daki ve İngiltere'deki dostlarıyla mektuplaşıp tartışarak bu ünlü eserini meydana getirmiştir. Kitabın esas ekseni, II. Abdülhamit'in toplumdaki ve siyasal hayattaki konumu, Osmanlı İmparatorluğu'nun birbirinden farklı kültürel ve etnik unsurları ve Osmanlı reformları üzerine kurulmuştur. Aynı zamanda tüm Müslümanların halifesi olan II. Abdülhamit'i Papa'ya benzeten yazar, Şeyhülislam'dan sıradan dervişlere kadar din örgütlenmesi içinde ya da çevresinde yer alan unsurları da batıdaki ruhban sınıfı ile karşılaştırır. Buradan hareketle Türkiye'de İslâmiyet'i tartışan yazar, Osmanlı'nın geleceği üzerine varsayımlarda bulunur. Yazarın İstanbul ile ilgili tespitleri kitabın diğer önemli tarafıdır. İstanbul'daki Hıristiyanlar, Rum, Ermeni ve Musevi toplumu, Türklerin kutsal semtleri, surlar, yangınlar, Karagöz ve diğer sahne sanatları ayrı bölümler halinde anlatılmış ve İstanbul'un 1810’lardan itibaren tablosu çizilmiştir. Bursa hakkında bir bölüm de içeren kitap, bir gravür ve bir katlanan harita ile zenginleştirilmiştir. Davey’in İstanbul seyahatlerindeki gözlemlerinden ve taradığı yüzlerce kaynaktan oluşturduğu yapıt oldukça ayrıntılıdır. Kitapta yer alan Bektaşilik ve Masonluk ilişkisi oldukça tartışmalı ve ilginçtir. Abdülhamit’i Papa’ya benzeten yazar Şeyhülislam ve diğer dinî görevlileri ile karşılaştırıp buradan İslâmiyeti tartışmaya başlar. İstanbul’daki Musevi, Türk, Ermeni, Rum toplumunu Karagöz’ü, kutsal mekânları, yangınları oldukça ayrıntılı ve canlı bir üslupla anlatır.

    Lot No: 80

    Lot: 80

    II. Abdülhamit Türkiye’sinin çok renkli ve ayrıntılı bir tablosu.-The Sultan and His Subjects, Richard Davey, Chatto & Windus, London, 1897 xi, 371, 1 levha, 1 katlanır İstanbul planı, 22x14 cm, bez cildinde. İngiliz yazar Davey, bu eserini yazarken esas olarak İstanbul'a yaptığı gezideki gözlemlerinden hareket etmiştir. Ayrıca yüzlerce kaynak tarayan yazar, vardığı sonuçları İstanbul'daki ve İngiltere'deki dostlarıyla mektuplaşıp tartışarak bu ünlü eserini meydana getirmiştir. Kitabın esas ekseni, II. Abdülhamit'in toplumdaki ve siyasal hayattaki konumu, Osmanlı İmparatorluğu'nun birbirinden farklı kültürel ve etnik unsurları ve Osmanlı reformları üzerine kurulmuştur. Aynı zamanda tüm Müslümanların halifesi olan II. Abdülhamit'i Papa'ya benzeten yazar, Şeyhülislam'dan sıradan dervişlere kadar din örgütlenmesi içinde ya da çevresinde yer alan unsurları da batıdaki ruhban sınıfı ile karşılaştırır. Buradan hareketle Türkiye'de İslâmiyet'i tartışan yazar, Osmanlı'nın geleceği üzerine varsayımlarda bulunur. Yazarın İstanbul ile ilgili tespitleri kitabın diğer önemli tarafıdır. İstanbul'daki Hıristiyanlar, Rum, Ermeni ve Musevi toplumu, Türklerin kutsal semtleri, surlar, yangınlar, Karagöz ve diğer sahne sanatları ayrı bölümler halinde anlatılmış ve İstanbul'un 1810’lardan itibaren tablosu çizilmiştir. Bursa hakkında bir bölüm de içeren kitap, bir gravür ve bir katlanan harita ile zenginleştirilmiştir. Davey’in İstanbul seyahatlerindeki gözlemlerinden ve taradığı yüzlerce kaynaktan oluşturduğu yapıt oldukça ayrıntılıdır. Kitapta yer alan Bektaşilik ve Masonluk ilişkisi oldukça tartışmalı ve ilginçtir. Abdülhamit’i Papa’ya benzeten yazar Şeyhülislam ve diğer dinî görevlileri ile karşılaştırıp buradan İslâmiyeti tartışmaya başlar. İstanbul’daki Musevi, Türk, Ermeni, Rum toplumunu Karagöz’ü, kutsal mekânları, yangınları oldukça ayrıntılı ve canlı bir üslupla anlatır.

    TLSold
  • İstanbul için sosyolojik bir araştırma; Courrier de Lyon muhabirinden İstanbul seyahatnamesi -Constantinople To-Day Or The Pathfinder Survey Of Constantinople. A study in Oriental social life. Clarence Richard JOHNSON (Editör), Foreword by Caleb F. Gates.  New York: The Macmillan Company, 1922, xi, [11], 418 s., 15 levha, 5 harita ve tablo, m/i 1 harita. İlk baskı. 22x15 cm. Yayıncısının, kapağı desenli orijinal bez cildinde.   İstanbul'un İtilaf Kuvvetleri tarafından 8 Şubat 1919'da işgalinden sonra şehirde yabancı asker ve sivil sayısı artmıştı. Özellikle İngiliz işgal ordusunun subayları, fiilen yönetimleri altında bulunan şehri daha iyi tanımak amacıyla bir araştırma yapılmasını ve rapor hazırlanmasını, o dönemde İstanbul'da yerleşik olarak bulunan İngiliz ve Amerikalı misyonerlerden isterler. Önsözünü Robert Kolej'in Müdürü Caleb F. Gates'in kaleme aldığı, Clarence Richard Johnson, Fred F. Goodsell, William W. Peet, Elizabeth Dodge Huntington, Laurence S. Moore, C. Claflin Davis, Anna W. Brown, G. Gilbert Deaver, Mabelle C. Phillips, Charles T. Riggs ve F. J. Black'in yazılarından oluşan bu çalışma, bir anlamda İstanbul için yapılmış ilk sosyolojik araştırma özelliğine sahiptir. Şehirde bulunan azınlıklar ve oturdukları mahalleler, resmi dairelerin organizasyon şemaları, mahkemeler, polis raporlarına göre suç istatistikleri, tüm hastaneler, yetimhaneler, okullar bu araştırmanın kapsamına alınmış ve bu konularda son derece ayrıntılı bilgiler verilmiştir. İstanbul'un sosyal tarihi açısından son derece önemli olan kahvehaneler, birahaneler, lokantalar, genelevler, bilardo salonları, sinemalar, barlar, spor salonları, izci oymakları hakkında da ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Ayrıca Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul'un bir muhacir akınına uğradığı göz önüne alınırsa, kitabın önemli bir bölümünün sosyal yardım kurumlarına ayrılmasının arkasındaki mantık kolayca ortaya çıkmaktadır.

    Lot No: 81

    Lot: 81

    İstanbul için sosyolojik bir araştırma; Courrier de Lyon muhabirinden İstanbul seyahatnamesi -Constantinople To-Day Or The Pathfinder Survey Of Constantinople. A study in Oriental social life. Clarence Richard JOHNSON (Editör), Foreword by Caleb F. Gates. New York: The Macmillan Company, 1922, xi, [11], 418 s., 15 levha, 5 harita ve tablo, m/i 1 harita. İlk baskı. 22x15 cm. Yayıncısının, kapağı desenli orijinal bez cildinde. İstanbul'un İtilaf Kuvvetleri tarafından 8 Şubat 1919'da işgalinden sonra şehirde yabancı asker ve sivil sayısı artmıştı. Özellikle İngiliz işgal ordusunun subayları, fiilen yönetimleri altında bulunan şehri daha iyi tanımak amacıyla bir araştırma yapılmasını ve rapor hazırlanmasını, o dönemde İstanbul'da yerleşik olarak bulunan İngiliz ve Amerikalı misyonerlerden isterler. Önsözünü Robert Kolej'in Müdürü Caleb F. Gates'in kaleme aldığı, Clarence Richard Johnson, Fred F. Goodsell, William W. Peet, Elizabeth Dodge Huntington, Laurence S. Moore, C. Claflin Davis, Anna W. Brown, G. Gilbert Deaver, Mabelle C. Phillips, Charles T. Riggs ve F. J. Black'in yazılarından oluşan bu çalışma, bir anlamda İstanbul için yapılmış ilk sosyolojik araştırma özelliğine sahiptir. Şehirde bulunan azınlıklar ve oturdukları mahalleler, resmi dairelerin organizasyon şemaları, mahkemeler, polis raporlarına göre suç istatistikleri, tüm hastaneler, yetimhaneler, okullar bu araştırmanın kapsamına alınmış ve bu konularda son derece ayrıntılı bilgiler verilmiştir. İstanbul'un sosyal tarihi açısından son derece önemli olan kahvehaneler, birahaneler, lokantalar, genelevler, bilardo salonları, sinemalar, barlar, spor salonları, izci oymakları hakkında da ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Ayrıca Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul'un bir muhacir akınına uğradığı göz önüne alınırsa, kitabın önemli bir bölümünün sosyal yardım kurumlarına ayrılmasının arkasındaki mantık kolayca ortaya çıkmaktadır.

    TLSold
  • Three Years in Turkey: The Journal Of A Medical Mission To The Jews, Late Medical Missionary in the Turkish Empire, John Mason, London: John Snow, 1860, xii, 383 s., 16 s. yayıncı reklamları, 20 cm, orijinal cildi haliyle

    Lot No: 82

    Lot: 82

    Three Years in Turkey: The Journal Of A Medical Mission To The Jews, Late Medical Missionary in the Turkish Empire, John Mason, London: John Snow, 1860, xii, 383 s., 16 s. yayıncı reklamları, 20 cm, orijinal cildi haliyle

    TLSold
  • Musulmans Andalous et Judéo-Espagnols. ABBOU, Is. D., Casablanca, Antar, 1953, 438 s., karton kapağında, kapak haliyle, 24 cm. Les Maures en Espagne -- Les Juifs en Espagne -- Les Juifs au Maroc

    Lot No: 83

    Lot: 83

    Musulmans Andalous et Judéo-Espagnols. ABBOU, Is. D., Casablanca, Antar, 1953, 438 s., karton kapağında, kapak haliyle, 24 cm. Les Maures en Espagne -- Les Juifs en Espagne -- Les Juifs au Maroc

    TLSold
  • İzmir Yangını-Blight of Asia: An Account of Systematic Extermination of Christian Populations by Mohammedans and of the Culpability of Certain Great Powers; with the True Story of the Burning of Smyrna, George Horton, The Bobbs-Merrill Company, Indianapolis, 1953 (2. baskı). 292 s, metin dışında 6 s. fotoğraf, 20,5 x 14 cm, bez ciltte. Bu eserin ilk baskısı 1926 yılında yapılmıştır. 1922 İzmir Yangını veya, yabancı kaynaklarda kullanılan terimle, Büyük İzmir Yangını (Great Fire of Smyrna) 13 Eylül 1922 günü Basmane'de başlayan ve dört gün sürerek İzmir şehir merkezini (özellikle o dönemdeki merkezi ve bugünkü İzmir Enternasyonal Fuarı alanını) geniş ölçüde tahrip eden yangın hadisesidir. Şehri Türklerin ateşe verdiğine ilişkin özellikle Yunan ve Ermeni kaynaklarında yer alan savlar özellikle iki kaynağa dayanmaktadır. Bunlardan biri müzayedemizde sunulan kitaptır. Yunan işgali döneminde ABD İzmir Konsolosu bulunan ve şehre Türk ordusunun girmesiyle 11 Eylül 1922 günü (yangından önce) İzmir'den ayrılan George Horton'un emekliye ayrıldıktan sonra yayınladığı bu kitabın her iki baskısı da oldukça nadirdir.

    Lot No: 84

    Lot: 84

    İzmir Yangını-Blight of Asia: An Account of Systematic Extermination of Christian Populations by Mohammedans and of the Culpability of Certain Great Powers; with the True Story of the Burning of Smyrna, George Horton, The Bobbs-Merrill Company, Indianapolis, 1953 (2. baskı). 292 s, metin dışında 6 s. fotoğraf, 20,5 x 14 cm, bez ciltte. Bu eserin ilk baskısı 1926 yılında yapılmıştır. 1922 İzmir Yangını veya, yabancı kaynaklarda kullanılan terimle, Büyük İzmir Yangını (Great Fire of Smyrna) 13 Eylül 1922 günü Basmane'de başlayan ve dört gün sürerek İzmir şehir merkezini (özellikle o dönemdeki merkezi ve bugünkü İzmir Enternasyonal Fuarı alanını) geniş ölçüde tahrip eden yangın hadisesidir. Şehri Türklerin ateşe verdiğine ilişkin özellikle Yunan ve Ermeni kaynaklarında yer alan savlar özellikle iki kaynağa dayanmaktadır. Bunlardan biri müzayedemizde sunulan kitaptır. Yunan işgali döneminde ABD İzmir Konsolosu bulunan ve şehre Türk ordusunun girmesiyle 11 Eylül 1922 günü (yangından önce) İzmir'den ayrılan George Horton'un emekliye ayrıldıktan sonra yayınladığı bu kitabın her iki baskısı da oldukça nadirdir.

    TLSold
  • Seven Fallen Pillars... -Revised edition with additional material carrying the story to January 1953, Jon Kimche, Secker & Warburg, London, 1953, xxv, 439 s. 22 cm. Orijinal cildin sırtı haliyle.

    Lot No: 85

    Lot: 85

    Seven Fallen Pillars... -Revised edition with additional material carrying the story to January 1953, Jon Kimche, Secker & Warburg, London, 1953, xxv, 439 s. 22 cm. Orijinal cildin sırtı haliyle.

    TLSold
  • Baştan Sona İstanbul Tarihi-Histoire de Constantinople comprenant le Bas-Empire et l'Empire Ottoman, Depuis la conquete de Constantinople par les Turcs, jusqu'a nos jours, Poujoulat (Baptistin), Paris, 1853, in-8, 487 & 525 s. Bir katlanır Osmanlı İmparatorluğu haritası, 1. Bizans'ın başlangıcından Konstantinopolis'in Türkler tarafından fethine kadar. - 2. Konstantinopolis'in Türkler tarafından fethinden günümüze İstanbul tarihi. 21 cm., Cilt sırtları ve ilk cildin birkaç yaprağı haliyle

    Lot No: 86

    Lot: 86

    Baştan Sona İstanbul Tarihi-Histoire de Constantinople comprenant le Bas-Empire et l'Empire Ottoman, Depuis la conquete de Constantinople par les Turcs, jusqu'a nos jours, Poujoulat (Baptistin), Paris, 1853, in-8, 487 & 525 s. Bir katlanır Osmanlı İmparatorluğu haritası, 1. Bizans'ın başlangıcından Konstantinopolis'in Türkler tarafından fethine kadar. - 2. Konstantinopolis'in Türkler tarafından fethinden günümüze İstanbul tarihi. 21 cm., Cilt sırtları ve ilk cildin birkaç yaprağı haliyle

    TLSold
  • L'Europe orientale et le rôle historique des Maurocordato, 1660-1830; avec un appendice contenant des actes et documents historiques et diplomatiques inédits, Alexandru A. C. Stourdza, Paris: Plon-Nourrit et cie, 1913, viii, 463, metin harici birçok resim katlı genealogical tablo, sırtı deri ebrulu cildinde, 29x20 cm.

    Lot No: 87

    Lot: 87

    L'Europe orientale et le rôle historique des Maurocordato, 1660-1830; avec un appendice contenant des actes et documents historiques et diplomatiques inédits, Alexandru A. C. Stourdza, Paris: Plon-Nourrit et cie, 1913, viii, 463, metin harici birçok resim katlı genealogical tablo, sırtı deri ebrulu cildinde, 29x20 cm.

    TLSold
  • İlkçağ’da İzmir üzerine temel kitap… -Ancient Smyrna. A History of the City from the Earliest Times to 324 A.D. Cecil John Cadoux, Oxford,  Basil Blackwell, 1938, xlv, 438 s, 13 levha, 3 harita, 23x15 cm, bez cildinde. C. J. Cadaux (1883-1947) İzmir’in İlkçağ tarihi üzerine yaptığı araştırmanın ilk ürünü olan teziyle Londra Üniversitesi’nden lisans derecesini; daha sonraki başka bilimsel araştırmalarıyla da, yine Londra Üniversitesi’nden İlahiyat Doktoru unvanını, Oxford Üniversitesi’nden bir diğer yüksek lisans derecesini, Edinburgh Üniversitesi’nden de Onursal İlahiyat Doktoru unvanlarını almış, dolayısıyla tarih ve ilahiyat dallarında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. 1900 sıralarında, çok uluslu ticaret kenti İzmir’e yerleşmiş binlerce yabancı arasında bulunan, ailesi bu kentte 17 yıl yaşamış C. J. Cadoux bu sırada İzmir’de doğmuştur. Londra Üniversitesi’nden alacağı ilk akademik unvan için tez yazma çalışmasına 1909’da başladığına, üstelik kendisi o zaman genç yaşında hükümetin bir memuru durumunda bulunduğuna göre ailece İzmir’den ayrılmaları 20. yüzyılın hemen başında olmuş. Anadili İngilizceden başka Fransızca, Almanca, Latince, eski ve yeni Yunancayı çok iyi bilmektedir. Cadoux’un İzmir kitabı, nicelik ve nitelik açısından bir kentin İlkçağ tarihi ile ilgili yapılmış çalışmaların içinde çok önemli bir üne de sahiptir. Eser yalnızca dönemin kuru bilgisini aktarmaktan ibaret olmayıp, aynı zamanda ilgilisi için hoş, anektodlarla bölümler de ihtiva eder. Örneğin kentin o zaman ne kadar bakir ve güzel olduğunu da okuyucuya hatırlatmadan edemez. Aristeides’in ilkçağlarda İzmir’in sembolü olan Meles Çayı tasviri bu açıdan oldukça etkileyicidir: “Meles, denizden uzak olmayan bir yerde mağaracıklar, evler ve ağaçlar arasında yerden çıkar, bir yarma kanal içinde dinginlikle, köpüklenmeden, hızlanmadan akıp denize karışır. Ve burada balıktan bol bir şey yoktur. Bu balıklardan bazıları kıyıya gelen insanların elinden yiyecek alacak kadar insanlara alışıktır. Kaval çalındığında sanki sarhoşmuş gibi dans edercesine takla atarlar.”

    Lot No: 88

    Lot: 88

    İlkçağ’da İzmir üzerine temel kitap… -Ancient Smyrna. A History of the City from the Earliest Times to 324 A.D. Cecil John Cadoux, Oxford, Basil Blackwell, 1938, xlv, 438 s, 13 levha, 3 harita, 23x15 cm, bez cildinde. C. J. Cadaux (1883-1947) İzmir’in İlkçağ tarihi üzerine yaptığı araştırmanın ilk ürünü olan teziyle Londra Üniversitesi’nden lisans derecesini; daha sonraki başka bilimsel araştırmalarıyla da, yine Londra Üniversitesi’nden İlahiyat Doktoru unvanını, Oxford Üniversitesi’nden bir diğer yüksek lisans derecesini, Edinburgh Üniversitesi’nden de Onursal İlahiyat Doktoru unvanlarını almış, dolayısıyla tarih ve ilahiyat dallarında uzmanlaşmış bir araştırmacıdır. 1900 sıralarında, çok uluslu ticaret kenti İzmir’e yerleşmiş binlerce yabancı arasında bulunan, ailesi bu kentte 17 yıl yaşamış C. J. Cadoux bu sırada İzmir’de doğmuştur. Londra Üniversitesi’nden alacağı ilk akademik unvan için tez yazma çalışmasına 1909’da başladığına, üstelik kendisi o zaman genç yaşında hükümetin bir memuru durumunda bulunduğuna göre ailece İzmir’den ayrılmaları 20. yüzyılın hemen başında olmuş. Anadili İngilizceden başka Fransızca, Almanca, Latince, eski ve yeni Yunancayı çok iyi bilmektedir. Cadoux’un İzmir kitabı, nicelik ve nitelik açısından bir kentin İlkçağ tarihi ile ilgili yapılmış çalışmaların içinde çok önemli bir üne de sahiptir. Eser yalnızca dönemin kuru bilgisini aktarmaktan ibaret olmayıp, aynı zamanda ilgilisi için hoş, anektodlarla bölümler de ihtiva eder. Örneğin kentin o zaman ne kadar bakir ve güzel olduğunu da okuyucuya hatırlatmadan edemez. Aristeides’in ilkçağlarda İzmir’in sembolü olan Meles Çayı tasviri bu açıdan oldukça etkileyicidir: “Meles, denizden uzak olmayan bir yerde mağaracıklar, evler ve ağaçlar arasında yerden çıkar, bir yarma kanal içinde dinginlikle, köpüklenmeden, hızlanmadan akıp denize karışır. Ve burada balıktan bol bir şey yoktur. Bu balıklardan bazıları kıyıya gelen insanların elinden yiyecek alacak kadar insanlara alışıktır. Kaval çalındığında sanki sarhoşmuş gibi dans edercesine takla atarlar.”

    TLSold
  • Marjorie Housepian [Dobkin], The Smyrna Affair, Harcourt Brace Jovanovich, New York, 1971. xi, [1], 269 s, 21.5 x 14 cm, cildinde, şömizi haliyle. Müzayedeye sunulan eser İzmir Yangını üzerine yazılmış  kitaplardan biridir. Marjorie Housepian, (d 1923), işgal İstanbul’unda Amerikan Yüksek Komiseri Amiral Mark L. Bristol’ün Amerika Kongre Kütüphanesi’nde bulunan belgelerinden de yararlanarak hazırladığı kitabında yangının Ermeni ve Rum mahallelerinde başladığını yazarak Türkleri itham etmektedir. Housepian’ın kitabı tarihte Büyük İzmir Yangını (Great Fire of Smyrna) olarak bilinen hadiseyi  ele almaktadır.

    Lot No: 89

    Lot: 89

    Marjorie Housepian [Dobkin], The Smyrna Affair, Harcourt Brace Jovanovich, New York, 1971. xi, [1], 269 s, 21.5 x 14 cm, cildinde, şömizi haliyle. Müzayedeye sunulan eser İzmir Yangını üzerine yazılmış kitaplardan biridir. Marjorie Housepian, (d 1923), işgal İstanbul’unda Amerikan Yüksek Komiseri Amiral Mark L. Bristol’ün Amerika Kongre Kütüphanesi’nde bulunan belgelerinden de yararlanarak hazırladığı kitabında yangının Ermeni ve Rum mahallelerinde başladığını yazarak Türkleri itham etmektedir. Housepian’ın kitabı tarihte Büyük İzmir Yangını (Great Fire of Smyrna) olarak bilinen hadiseyi ele almaktadır.

    TLSold
  • Geçen Yüzyıl başı Fotoğraflarla bir İstanbul Kitabı-Hermann Barth, Constantinople, Paris: Renouard, 1906. 180 s. metin içinde yüze yakın resim, 24x17 cm., bez cildinde. Türk-Alman yakınlaşmasının en ilginç göstergelerinden biri de, 1900’lerin başından itibaren Alman dilinde Türkiye hakkında yayımlanan kitapların sayısındaki artıştır. Barth’ın eseri de bu dönemde çıkan en ilginç kitaplardan biridir. Fotoğraf sanatının gelişmesinin sonucu olarak kitaptaki resimler son derece temiz ve net olarak basılmıştır. Bu fotoğrafların çoğu Foto Sebah tarafından çekilmiştir. Yüzyılın başındaki İstanbul’u tarihî eserleri, insan tipleri ve günlük hayatı ile yansıtan bir eser olarak dikkat çekmektedir. Müzayedemizde kitabın birinci Almanca baskısı sunulmaktadır. 1903’te Fransızca baskısı, 1911’de de ikinci Almanca baskısı yapılmıştır.

    Lot No: 90

    Lot: 90

    Geçen Yüzyıl başı Fotoğraflarla bir İstanbul Kitabı-Hermann Barth, Constantinople, Paris: Renouard, 1906. 180 s. metin içinde yüze yakın resim, 24x17 cm., bez cildinde. Türk-Alman yakınlaşmasının en ilginç göstergelerinden biri de, 1900’lerin başından itibaren Alman dilinde Türkiye hakkında yayımlanan kitapların sayısındaki artıştır. Barth’ın eseri de bu dönemde çıkan en ilginç kitaplardan biridir. Fotoğraf sanatının gelişmesinin sonucu olarak kitaptaki resimler son derece temiz ve net olarak basılmıştır. Bu fotoğrafların çoğu Foto Sebah tarafından çekilmiştir. Yüzyılın başındaki İstanbul’u tarihî eserleri, insan tipleri ve günlük hayatı ile yansıtan bir eser olarak dikkat çekmektedir. Müzayedemizde kitabın birinci Almanca baskısı sunulmaktadır. 1903’te Fransızca baskısı, 1911’de de ikinci Almanca baskısı yapılmıştır.

    TLSold
  • Arminius VAMBERY, Voyages d'un faux Derviche dans l'Asie Centrale de Théréran à Khiva, Bokhara et Samarkand par la grand désert Turkoman. Traduit de l’anglais selon veau de l’auteur par E.D. Forgues. Illustréde 34 gravures sur bois et accompagné d’une carte. Paris, Hachette, 1873, 404 s., metin harici 34 gravür, çift sayfa 1 harita. sırtı deri orijinal cildinde, sayfa kenar uçları varaklı. 24x17 cm.

    Lot No: 91

    Lot: 91

    Arminius VAMBERY, Voyages d'un faux Derviche dans l'Asie Centrale de Théréran à Khiva, Bokhara et Samarkand par la grand désert Turkoman. Traduit de l’anglais selon veau de l’auteur par E.D. Forgues. Illustréde 34 gravures sur bois et accompagné d’une carte. Paris, Hachette, 1873, 404 s., metin harici 34 gravür, çift sayfa 1 harita. sırtı deri orijinal cildinde, sayfa kenar uçları varaklı. 24x17 cm.

    TLSold
  • Bizans Dönemi İstanbul Sanat ve Mimarisi-Djelal Essad [Celal Esad Arseven], Constantinople de Byzance a Stamboul Traduit du Turc par l’Auteur, Renouard, Paris, 1909. iv, [1], 289 s, metin dışında çift sayfa İstanbul planı, 56 resim levha, 25x16 cm, orijinal cildinde, sırt haliyle. Celal Esad Arseven (1875-1971). ressam, yazar, sanat tarihçisidir. Müzayedeye sunulan eserin önsözü Charles Diehl tarafından yazılmıştır. Fransızca kitabın Türkçe baskısı metin biraz değiştirilmiş olarak Eski İstanbul Âbidat ve Mebanisi (İstanbul, 1912) başlığıyla basılmıştır. Müzeyedeye sunduğumuz eser kitabın Fransızca baskısıdır. Osmanlı modernleşmesinin yetiştirdiği aydın kuşağı içinde önemli bir yere sahip olan Celal Esad Arseven, sanat konusundaki geniş ilgi alanı ile dikkat çeker. Özellikle şehir monografisi ve dekoratif sanatlar konusunda tam bir profesyoneldir. Müzayedemizde sunulan eser kent tarihi araştırmacıları için bugün de önemli bir kaynak olarak görülür. Arseven, Eski İstanbul’da, Charles Diehl’in ifadesiyle o güne kadar Rum, Fransız, Rus, Alman ve İngiliz araştırmacıların tekellerine almış oldukları Bizans İstanbul’unu inceler. Şehrin Bizans tarihini ve kentsel oluşumunu anlatır ve 19. yüzyıl sonunda ayakta kalmış Bizans yapılarını fotoğraf ve çizimleriyle verir.

    Lot No: 92

    Lot: 92

    Bizans Dönemi İstanbul Sanat ve Mimarisi-Djelal Essad [Celal Esad Arseven], Constantinople de Byzance a Stamboul Traduit du Turc par l’Auteur, Renouard, Paris, 1909. iv, [1], 289 s, metin dışında çift sayfa İstanbul planı, 56 resim levha, 25x16 cm, orijinal cildinde, sırt haliyle. Celal Esad Arseven (1875-1971). ressam, yazar, sanat tarihçisidir. Müzayedeye sunulan eserin önsözü Charles Diehl tarafından yazılmıştır. Fransızca kitabın Türkçe baskısı metin biraz değiştirilmiş olarak Eski İstanbul Âbidat ve Mebanisi (İstanbul, 1912) başlığıyla basılmıştır. Müzeyedeye sunduğumuz eser kitabın Fransızca baskısıdır. Osmanlı modernleşmesinin yetiştirdiği aydın kuşağı içinde önemli bir yere sahip olan Celal Esad Arseven, sanat konusundaki geniş ilgi alanı ile dikkat çeker. Özellikle şehir monografisi ve dekoratif sanatlar konusunda tam bir profesyoneldir. Müzayedemizde sunulan eser kent tarihi araştırmacıları için bugün de önemli bir kaynak olarak görülür. Arseven, Eski İstanbul’da, Charles Diehl’in ifadesiyle o güne kadar Rum, Fransız, Rus, Alman ve İngiliz araştırmacıların tekellerine almış oldukları Bizans İstanbul’unu inceler. Şehrin Bizans tarihini ve kentsel oluşumunu anlatır ve 19. yüzyıl sonunda ayakta kalmış Bizans yapılarını fotoğraf ve çizimleriyle verir.

    TLSold
  • Amerikalı Diplomatın zor dönemlerde Atina İzmir ve Selanik Anıları-George Horton, Recollections Grave and Gay, The Story of a Mediterranean Consul, The Bobbs-Merrill Company, Indianapolis, 1927. [4], 331 s, metin dışında 32 levha, 22.5 x 14.5 cm, bez cildinde. George Horton (1860-1942) Amerikalı diplomattır. Atina’da ve İzmir’de ikişer dönem ve Selanik’te bir dönem olmak üzere Amerikan konsolosu olarak görev yaptı. Atina’da bulunduğu sırada Olimpiyat oyunlarının canlandırılmasına çalıştı. İzmir’de 1911’den diplomatik ilişkilerin kesildiği 1917 arasında ve diplomatik ilişkilerin tekrar kurulduğu 1919’den 1922’ye kadar olmak üzere iki dönem konsolosluk yaptı. Daha çok İzmir yangının birinci elden bir tanık gözüyle anlatıldığı The Blight of Asia adlı kitabıyla tanınan yazar şehirden ayrıldığı son ana kadar Amerikan koruması altında Pire’ye gideceklere geçiş belgeleri vermekle meşgul olduğunu yazmaktadır. Bu kitabında 1893 ile 1924 arasında 30 yıllık uzun bir süreye yayılan Atina, İzmir ve Selanik’te bir diplomatik anılarını canlı ve akıcı bir üslupla anlatmaktadır. Özellikle İzmir’e ayrılan bölümler dikkat çekicidir. Mayıs 1916’da Midilli Ada’sından İzmir’e yapılan hava akınları ve bombardımanlar, şehirdeki Amerikan vatandaşlarının durumu, Amerika’nın Türkiye’deki tek konsolosluk hapishanesi olan İzmir’deki hapishanede meydana gelen olaylar ve İzmir’de bankacılık faaliyetleri gibi olaylar İzmir’de uzun bir süre yaşamış bir tanığın birinci elden gözlemleri olarak kitapta yerini almaktadır…

    Lot No: 93

    Lot: 93

    Amerikalı Diplomatın zor dönemlerde Atina İzmir ve Selanik Anıları-George Horton, Recollections Grave and Gay, The Story of a Mediterranean Consul, The Bobbs-Merrill Company, Indianapolis, 1927. [4], 331 s, metin dışında 32 levha, 22.5 x 14.5 cm, bez cildinde. George Horton (1860-1942) Amerikalı diplomattır. Atina’da ve İzmir’de ikişer dönem ve Selanik’te bir dönem olmak üzere Amerikan konsolosu olarak görev yaptı. Atina’da bulunduğu sırada Olimpiyat oyunlarının canlandırılmasına çalıştı. İzmir’de 1911’den diplomatik ilişkilerin kesildiği 1917 arasında ve diplomatik ilişkilerin tekrar kurulduğu 1919’den 1922’ye kadar olmak üzere iki dönem konsolosluk yaptı. Daha çok İzmir yangının birinci elden bir tanık gözüyle anlatıldığı The Blight of Asia adlı kitabıyla tanınan yazar şehirden ayrıldığı son ana kadar Amerikan koruması altında Pire’ye gideceklere geçiş belgeleri vermekle meşgul olduğunu yazmaktadır. Bu kitabında 1893 ile 1924 arasında 30 yıllık uzun bir süreye yayılan Atina, İzmir ve Selanik’te bir diplomatik anılarını canlı ve akıcı bir üslupla anlatmaktadır. Özellikle İzmir’e ayrılan bölümler dikkat çekicidir. Mayıs 1916’da Midilli Ada’sından İzmir’e yapılan hava akınları ve bombardımanlar, şehirdeki Amerikan vatandaşlarının durumu, Amerika’nın Türkiye’deki tek konsolosluk hapishanesi olan İzmir’deki hapishanede meydana gelen olaylar ve İzmir’de bankacılık faaliyetleri gibi olaylar İzmir’de uzun bir süre yaşamış bir tanığın birinci elden gözlemleri olarak kitapta yerini almaktadır…

    TLSold
  • Meşhur Ansiklopedinin Osmanlı İmparatorluğu Tarihini ve Yahudilerin Kudüs'den günümüze, dağılışını içeren cildi.-Histoire universelle : traduite de l'anglois d'une société de gens de lettres contenant l'histoire moderne de tous les empires, royaumes, etats, republiques, &… Contenant l'Histoire de l'Empire Otthoman, & celle de la dispersion des Juifs, depuis la Ruine de Jérusalem, jusqu'à notre Tems.  Amsterdam, 1764, Tome neuvieme, 9. cilt, iiv -viii ss., 643 s., 28x23 cm. tümüyle deri yeni cildinde

    Lot No: 94

    Lot: 94

    Meşhur Ansiklopedinin Osmanlı İmparatorluğu Tarihini ve Yahudilerin Kudüs'den günümüze, dağılışını içeren cildi.-Histoire universelle : traduite de l'anglois d'une société de gens de lettres contenant l'histoire moderne de tous les empires, royaumes, etats, republiques, &… Contenant l'Histoire de l'Empire Otthoman, & celle de la dispersion des Juifs, depuis la Ruine de Jérusalem, jusqu'à notre Tems. Amsterdam, 1764, Tome neuvieme, 9. cilt, iiv -viii ss., 643 s., 28x23 cm. tümüyle deri yeni cildinde

    TLSold
  • Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sebepleri-Abdoullah Zéki [Polar], Essai sur les Causes de la Décadence de l’Empire Ottoman, Les Presses Modernes, Paris, 1929. [8], 178 s, 25 x 16.5 cm, kağıt kapağında. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sebeplerinin incelendiği bu eser Paris Üniversitesi’nde doktora tezi olarak yayınlanmıştır.

    Lot No: 95

    Lot: 95

    Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sebepleri-Abdoullah Zéki [Polar], Essai sur les Causes de la Décadence de l’Empire Ottoman, Les Presses Modernes, Paris, 1929. [8], 178 s, 25 x 16.5 cm, kağıt kapağında. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sebeplerinin incelendiği bu eser Paris Üniversitesi’nde doktora tezi olarak yayınlanmıştır.

    TLSold
  • The Lords of the Golden Horn: From Suleiman the Magnificent to
Kemal Atatürk. Noel Barber, London, MacMillan, 1973, 304 s., 24x16 cm.,  harita, resimli, ciltli, şömizli

    Lot No: 96

    Lot: 96

    The Lords of the Golden Horn: From Suleiman the Magnificent to Kemal Atatürk. Noel Barber, London, MacMillan, 1973, 304 s., 24x16 cm., harita, resimli, ciltli, şömizli

    TLSold
  • 18. Yüzyıldan Cin Hikayeleri-Les contes des Génies, ou les charmante leçons d'Horam fils d'Asmar, Ouvrage traduit du Persan en Anglois, Par Sir Charles Morell, Ci-devant Ambassadeur des Etablissements Anglois dans l'Inde, a la Cour du Grand Mongol, Et en Francois sur la Traduction Angloise.  (Ridley, James; Morell, Sir Charles). (Robinet, Jean-Baptiste-Rene), 1782, 3 cilt, 357, 370, 366 sayfa, tümüyle deri orijinal ciltlerinde. planşlar eksik. 14,5 cm.

    Lot No: 97

    Lot: 97

    18. Yüzyıldan Cin Hikayeleri-Les contes des Génies, ou les charmante leçons d'Horam fils d'Asmar, Ouvrage traduit du Persan en Anglois, Par Sir Charles Morell, Ci-devant Ambassadeur des Etablissements Anglois dans l'Inde, a la Cour du Grand Mongol, Et en Francois sur la Traduction Angloise. (Ridley, James; Morell, Sir Charles). (Robinet, Jean-Baptiste-Rene), 1782, 3 cilt, 357, 370, 366 sayfa, tümüyle deri orijinal ciltlerinde. planşlar eksik. 14,5 cm.

    TLSold
  • Semavi Eyice'ye göre Schlumberger’in bu eseri İstanbul ile ilgili kitaplarının en önemlisi.-Gustave Schlumberger, La Siège la Prise et le sac de Constantinople par les Turcs en 1453, Librairie Plon, Paris, 1922. iii, 375 s, metin dışında 20 resim, metin sonunda 1 katlanır İstanbul planı, 22x14 cm, yeni cildinde. Kitabın sonundaki Mordtmann’ın elinden çıkan Bizans döneminde suriçi bölgesinin yerleşim planını gösteren büyük harita çok önemlidir. Semavi Eyice Schlumberger’in bu eserini İstanbul ile ilgili kitaplarının en önemlisi olarak gösterir. Kitap, M. Nahid adında Paris’te tahsil görmüş bir Türk tarafından Türkçe’ye çevrilerek İstanbul’un Muhasarası ve Zaptı (İstanbul, 1330) adıyla basılmıştır. Bu tercümenin kendisinden izin alınmaksızın yapılması yazarı oldukça kızdırmıştır.

    Lot No: 98

    Lot: 98

    Semavi Eyice'ye göre Schlumberger’in bu eseri İstanbul ile ilgili kitaplarının en önemlisi.-Gustave Schlumberger, La Siège la Prise et le sac de Constantinople par les Turcs en 1453, Librairie Plon, Paris, 1922. iii, 375 s, metin dışında 20 resim, metin sonunda 1 katlanır İstanbul planı, 22x14 cm, yeni cildinde. Kitabın sonundaki Mordtmann’ın elinden çıkan Bizans döneminde suriçi bölgesinin yerleşim planını gösteren büyük harita çok önemlidir. Semavi Eyice Schlumberger’in bu eserini İstanbul ile ilgili kitaplarının en önemlisi olarak gösterir. Kitap, M. Nahid adında Paris’te tahsil görmüş bir Türk tarafından Türkçe’ye çevrilerek İstanbul’un Muhasarası ve Zaptı (İstanbul, 1330) adıyla basılmıştır. Bu tercümenin kendisinden izin alınmaksızın yapılması yazarı oldukça kızdırmıştır.

    TLSold
  • Beyoğlu Pera Denildiğinde - Asla Geri Dönmeyecek Zamanlar. Yazarından ithaflı ve imzalı. -Quand Beyoğlu s'appelait Pera - Les temps qui ne reviendront plus.  Said Naum-DUHANI,  İstanbul, La
Turquie Moderne, 1956. 87 s., 16.5x24 cm. Kapağı üstüne yapıştırılmış cildinde.

    Lot No: 99

    Lot: 99

    Beyoğlu Pera Denildiğinde - Asla Geri Dönmeyecek Zamanlar. Yazarından ithaflı ve imzalı. -Quand Beyoğlu s'appelait Pera - Les temps qui ne reviendront plus. Said Naum-DUHANI, İstanbul, La Turquie Moderne, 1956. 87 s., 16.5x24 cm. Kapağı üstüne yapıştırılmış cildinde.

    TLSold
  • Sultan II. Abdülhamid Tuğralı Berat-ı Hümayûn-Lâl ve is mürekkebi kullanılmış Divânî Hat ile sekiz satır.

Ölçüleri: 82x28,5 cm.

    Lot No: 100

    Lot: 100

    Sultan II. Abdülhamid Tuğralı Berat-ı Hümayûn-Lâl ve is mürekkebi kullanılmış Divânî Hat ile sekiz satır. Ölçüleri: 82x28,5 cm.

    TLSold
  • Sultan II. Abdülhamid Tuğralı Berat-ı Şerif-Lâl ve is mürekkebi kullanılmış Divânî Hat ile sekiz satır. 

Ölçüleri: 80x28 cm.

    Lot No: 101

    Lot: 101

    Sultan II. Abdülhamid Tuğralı Berat-ı Şerif-Lâl ve is mürekkebi kullanılmış Divânî Hat ile sekiz satır. Ölçüleri: 80x28 cm.

    TLSold
  • Sultan II. Abdülhamid Tuğralı Berat-ı Hümayûn -Lâl ve is mürekkebi kullanılmış. Divânî Hat ile beş satır.

Ölçüleri: 52,5 x 81,5 cm.

    Lot No: 102

    Lot: 102

    Sultan II. Abdülhamid Tuğralı Berat-ı Hümayûn -Lâl ve is mürekkebi kullanılmış. Divânî Hat ile beş satır. Ölçüleri: 52,5 x 81,5 cm.

    TLSold
  • SULTAN II. ABDÜLHAMİD TUĞRALI FERMAN-İs mürekkebi ile el çekme Tuğra ve beş satır Divânî Hat.

Ölçüleri: 82x57 cm.

    Lot No: 103

    Lot: 103

    SULTAN II. ABDÜLHAMİD TUĞRALI FERMAN-İs mürekkebi ile el çekme Tuğra ve beş satır Divânî Hat. Ölçüleri: 82x57 cm.

    TLSold
  • Hattat Eşkincizâde İcazeti-Hattat Seyyid Mehmed Yazıcızâde talebesi, 1874 tarihli Hadis-i Şerif konulu Sülüs - Nesih hat ile koltuklu kıt'a. 

Ölçüleri: 19x12 cm.

    Lot No: 104

    Lot: 104

    Hattat Eşkincizâde İcazeti-Hattat Seyyid Mehmed Yazıcızâde talebesi, 1874 tarihli Hadis-i Şerif konulu Sülüs - Nesih hat ile koltuklu kıt'a. Ölçüleri: 19x12 cm.

    TLSold
  • Ketebehu Said imzalı Celî Sülüs Zerendud Levha-"Elhamdulillâhi âlâ Külli Nime"

Ölçüleri:  48x25,5 cm.

    Lot No: 105

    Lot: 105

    Ketebehu Said imzalı Celî Sülüs Zerendud Levha-"Elhamdulillâhi âlâ Külli Nime" Ölçüleri: 48x25,5 cm.

    TLSold
  • Ta'lik Hat-Nemekahû Nuri Gufireleh imzalı Ta'lik Mail Kıt'a. Lâl mürekkebiyle. 

Ölçüleri: 11x21 cm.

    Lot No: 106

    Lot: 106

    Ta'lik Hat-Nemekahû Nuri Gufireleh imzalı Ta'lik Mail Kıt'a. Lâl mürekkebiyle. Ölçüleri: 11x21 cm.

    TLSold
  • Talik Mail Kıt'a-Haşim el-Mekki ketebeli 
1325/1907 tarihli 

Ölçüleri: 21x12 cm.

    Lot No: 107

    Lot: 107

    Talik Mail Kıt'a-Haşim el-Mekki ketebeli 1325/1907 tarihli Ölçüleri: 21x12 cm.

    TLSold
  • Müsenna Sülüs Besmele-i Şerif, Cam Altı-Neoklasik dönem tezyinatı ile.

Ölçüleri: 72x58 cm.

    Lot No: 108

    Lot: 108

    Müsenna Sülüs Besmele-i Şerif, Cam Altı-Neoklasik dönem tezyinatı ile. Ölçüleri: 72x58 cm.

    TLSold
  • Enderûnî Raif Efendi Sülüs - Nesih Kıt'a, Türk Barok Tezhipli-Enderûnî merhum Raif Efendi'nin hatt-ı desti olup haremi Zehra Hanım tarafından hediye buyurulmuştur. 1 Şaban 1331 - (Kur'ân-ı Kerim okumanın hayırlı olduğu hususunda Hadis-i Şerif konulu metniyle) 

Çerçevesiz ebatı: 27x21,5 cm.

    Lot No: 109

    Lot: 109

    Enderûnî Raif Efendi Sülüs - Nesih Kıt'a, Türk Barok Tezhipli-Enderûnî merhum Raif Efendi'nin hatt-ı desti olup haremi Zehra Hanım tarafından hediye buyurulmuştur. 1 Şaban 1331 - (Kur'ân-ı Kerim okumanın hayırlı olduğu hususunda Hadis-i Şerif konulu metniyle) Çerçevesiz ebatı: 27x21,5 cm.

    TLSold
  • Sevvedehû Ahmet el-Kâşif imzalı, 1789 tarihli Sülüs - Nesih Koltuklu Kıt'a-Döneminin Türk Buketi ile Tezhipli

Ölçüleri: 31,5x19 cm.

    Lot No: 110

    Lot: 110

    Sevvedehû Ahmet el-Kâşif imzalı, 1789 tarihli Sülüs - Nesih Koltuklu Kıt'a-Döneminin Türk Buketi ile Tezhipli Ölçüleri: 31,5x19 cm.

    TLSold
  • "Maşallah" Yazılı Camaltı-Orijinal döneminin çerçevesinde. 

Çerçevesiz ebatı 30x40 cm. 

Provenans : M.K. Koleksiyonu

    Lot No: 111

    Lot: 111

    "Maşallah" Yazılı Camaltı-Orijinal döneminin çerçevesinde. Çerçevesiz ebatı 30x40 cm. Provenans : M.K. Koleksiyonu

    TLSold
  • ÇOK NADİR - Kabe’nin Panoramik en büyük Gravürü -“Ka'bat Allah Aleulya”, Resmehu Seyyid Mahmud Nezih, 1286. 1791 senesinde Konsolos Mouradja d'Ohsson tarafından Paris'te yaptırılarak İstanbul'da, gidecek Hacılara satışa sunulan bir kopyanın 1804 de zorlukla bulunabilindiği söylenen eserin 1286/1869 da yer adları eklenerek Arap Harfleri ile üretilmiş nüshası. 

Ölçüleri: 87x57 cm.

    Lot No: 112

    Lot: 112

    ÇOK NADİR - Kabe’nin Panoramik en büyük Gravürü -“Ka'bat Allah Aleulya”, Resmehu Seyyid Mahmud Nezih, 1286. 1791 senesinde Konsolos Mouradja d'Ohsson tarafından Paris'te yaptırılarak İstanbul'da, gidecek Hacılara satışa sunulan bir kopyanın 1804 de zorlukla bulunabilindiği söylenen eserin 1286/1869 da yer adları eklenerek Arap Harfleri ile üretilmiş nüshası. Ölçüleri: 87x57 cm.

    TLSold
  • Blue Blanc Gülabdan -Mekke için üretilmiş, Osmanlı dönemi, ağız kısmı  döneminin orijinal Süleymaniye işçilikli pirinç, sökülebilir vidalı gülabdan başlığı ile nadir Koleksiyonluk bir Eserdir.

Yükseklik: 20 cm.
Çap: 7.5 cm.

    Lot No: 113

    Lot: 113

    Blue Blanc Gülabdan -Mekke için üretilmiş, Osmanlı dönemi, ağız kısmı döneminin orijinal Süleymaniye işçilikli pirinç, sökülebilir vidalı gülabdan başlığı ile nadir Koleksiyonluk bir Eserdir. Yükseklik: 20 cm. Çap: 7.5 cm.

    TLSold
  • Osmanlı pazarına üretilmiş Büyük Boy Blue Blanc Hurmalık-Blue Blanc Çin Mekke için Osmanlı pazarına üretilmiştir.
Ebat olarak nadir görülen eserlerdendir. İyi kondisyonda

Yükseklik: 21 cm.  
Çap: 19 cm.

    Lot No: 114

    Lot: 114

    Osmanlı pazarına üretilmiş Büyük Boy Blue Blanc Hurmalık-Blue Blanc Çin Mekke için Osmanlı pazarına üretilmiştir. Ebat olarak nadir görülen eserlerdendir. İyi kondisyonda Yükseklik: 21 cm. Çap: 19 cm.

    TLSold
  • Mavi - Beyaz Osmanlı pazarına Mekke için üretilmiş Çin Gülabdan-Yükseklik: 15 cm.
Çap: 7 cm.

    Lot No: 115

    Lot: 115

    Mavi - Beyaz Osmanlı pazarına Mekke için üretilmiş Çin Gülabdan-Yükseklik: 15 cm. Çap: 7 cm.

    TLSold
  • Mavi - Beyaz Osmanlı pazarına Mekke için üretilmiş Çin Hurmalık.-Yükseklik: 16 cm. 
Çap: 15,5 cm.

    Lot No: 116

    Lot: 116

    Mavi - Beyaz Osmanlı pazarına Mekke için üretilmiş Çin Hurmalık.-Yükseklik: 16 cm. Çap: 15,5 cm.

    TLSold
  • Beykoz Fabrika-ı Hûmayun -Beykoz, orta kısmı baklava dilim motifli ve geometrik kesimli olup, üzeri altın yaldız maydanoz desenli, kulplu boza Bardağı.


Yükseklik: 14 cm.
Çap: 10 cm.

    Lot No: 117

    Lot: 117

    Beykoz Fabrika-ı Hûmayun -Beykoz, orta kısmı baklava dilim motifli ve geometrik kesimli olup, üzeri altın yaldız maydanoz desenli, kulplu boza Bardağı. Yükseklik: 14 cm. Çap: 10 cm.

    TLSold
  • Beykoz Fabrika-ı Hûmayun -Beykoz, orta kısmı baklava dilim motifli ve geometrik kesimli olup, üzeri altın yaldız maydanoz desenli Kase. Yaldız kondisyonu iyi durumda.

Yükseklik: 10 cm.
Çap: 13.5 cm.

    Lot No: 118

    Lot: 118

    Beykoz Fabrika-ı Hûmayun -Beykoz, orta kısmı baklava dilim motifli ve geometrik kesimli olup, üzeri altın yaldız maydanoz desenli Kase. Yaldız kondisyonu iyi durumda. Yükseklik: 10 cm. Çap: 13.5 cm.

    TLSold
  • Beykoz Fabrika-i Hümayun-Billur cam, orta kısmı baklava dilim motifli ve geometrik kesimli olup, üzeri altın yaldız desenli, kapak kısmı kesme işçilikli kusursuz Beykoz İbrik.

Yükseklik: 26 cm.
Çap : 9.5 cm.

    Lot No: 119

    Lot: 119

    Beykoz Fabrika-i Hümayun-Billur cam, orta kısmı baklava dilim motifli ve geometrik kesimli olup, üzeri altın yaldız desenli, kapak kısmı kesme işçilikli kusursuz Beykoz İbrik. Yükseklik: 26 cm. Çap : 9.5 cm.

    TLSold
  • OSMANLI BEYKOZ NARGİLE ŞİŞESİ-Billur gövdesinin yüzeyi kesme tekniği ile geometrik dekorlu, altın yaldız stilize “maydanoz” desenli. Dairesel tabanlı, şişkin gövdeli, dar uzun boyunlu.Şişe dibi pembe renk düdüklü. 
Fevkalade kondisyonda.Beykoz Cam Sanatı’nın günümüze kadar ulaşmış nadir ve koleksiyonluk örneklerinden.

Yükseklik: 30 cm.
Çap: 12 cm.

    Lot No: 120

    Lot: 120

    OSMANLI BEYKOZ NARGİLE ŞİŞESİ-Billur gövdesinin yüzeyi kesme tekniği ile geometrik dekorlu, altın yaldız stilize “maydanoz” desenli. Dairesel tabanlı, şişkin gövdeli, dar uzun boyunlu.Şişe dibi pembe renk düdüklü. Fevkalade kondisyonda.Beykoz Cam Sanatı’nın günümüze kadar ulaşmış nadir ve koleksiyonluk örneklerinden. Yükseklik: 30 cm. Çap: 12 cm.

    TLSold
  • Blue Blanc Gülabdan -Orta gövdesi dilimli olup, geleneksel çin motifleri ile süslenmiş kusursuz Blue Blanc Gülabdan

Yükseklik: 25 cm.
Çap: 10 cm.

    Lot No: 121

    Lot: 121

    Blue Blanc Gülabdan -Orta gövdesi dilimli olup, geleneksel çin motifleri ile süslenmiş kusursuz Blue Blanc Gülabdan Yükseklik: 25 cm. Çap: 10 cm.

    TLSold
  • BOHEM VAZO-Çok zarif kalem işçilikli Orman tasvirli , Geyik ve Tilki figürlü, oldukça iyi kondisyonda kusursuz küçük boy Bohem Vazo.
 
Yükseklik: 16 cm.
Çap: 11 cm.

    Lot No: 122

    Lot: 122

    BOHEM VAZO-Çok zarif kalem işçilikli Orman tasvirli , Geyik ve Tilki figürlü, oldukça iyi kondisyonda kusursuz küçük boy Bohem Vazo. Yükseklik: 16 cm. Çap: 11 cm.

    TLSold
  • ÇİN KASE-Mavi - Beyaz Çin, kulpları mask figürlü orta boy Kase. 

Yükseklik: 13 cm. 
Çap: 18 cm.

    Lot No: 123

    Lot: 123

    ÇİN KASE-Mavi - Beyaz Çin, kulpları mask figürlü orta boy Kase. Yükseklik: 13 cm. Çap: 18 cm.

    TLSold
  • SALİH ACAR-'S.ACAR 66'' imzalı.
Duralit üzeri yağlı boya 

Ölçüleri: 47x38 cm.

    Lot No: 124

    Lot: 124

    SALİH ACAR-'S.ACAR 66'' imzalı. Duralit üzeri yağlı boya Ölçüleri: 47x38 cm.

    TLSold
  • SALİH ACAR-'S.ACAR 66'' imzalı.
Duralit üzeri yağlı boya 

Ölçüleri: 64x32,5 cm.

    Lot No: 125

    Lot: 125

    SALİH ACAR-'S.ACAR 66'' imzalı. Duralit üzeri yağlı boya Ölçüleri: 64x32,5 cm.

    TLSold
  • İSMAİL ALTINOK-İ. Altınok imzalı 
Duralit üzeri marufle tuval yağlı boya 

Ölçüleri: 39x29 cm.

    Lot No: 126

    Lot: 126

    İSMAİL ALTINOK-İ. Altınok imzalı Duralit üzeri marufle tuval yağlı boya Ölçüleri: 39x29 cm.

    TLSold
  • HALUK TEZONAR-HALUK TEZONAR 1972 imzalı 
Karışık teknik.

Ölçüleri:  32x32 cm.

    Lot No: 127

    Lot: 127

    HALUK TEZONAR-HALUK TEZONAR 1972 imzalı Karışık teknik. Ölçüleri: 32x32 cm.

    TLSold
  • KEMAL BENLİOĞLU -'KEMAL BENLİOĞLU 1978'' imzalı 
Karton üzeri yağlı boya 

Ölçüleri: 24x18 cm.

    Lot No: 128

    Lot: 128

    KEMAL BENLİOĞLU -'KEMAL BENLİOĞLU 1978'' imzalı Karton üzeri yağlı boya Ölçüleri: 24x18 cm.

    TLSold
  • TURGUT ATALAY 1995-Turgut Atalay imzalı 
Tuval üzeri Yağlı Boya 

Ölçüleri: 40x30 cm.

    Lot No: 129

    Lot: 129

    TURGUT ATALAY 1995-Turgut Atalay imzalı Tuval üzeri Yağlı Boya Ölçüleri: 40x30 cm.

    TLSold
  • BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU-BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU 
Yazma bez üzeri özgün baskı 

Ölçüleri: 10x10 cm.

    Lot No: 130

    Lot: 130

    BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU-BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU Yazma bez üzeri özgün baskı Ölçüleri: 10x10 cm.

    TLSold
  • NURETTİN GÜRPINAR 1971-Duralit üzeri Yağlı Boya

Ölçüleri: 40x50 cm.

    Lot No: 131

    Lot: 131

    NURETTİN GÜRPINAR 1971-Duralit üzeri Yağlı Boya Ölçüleri: 40x50 cm.

    TLSold
  • BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU-BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU 
Yazma bez üzeri özgün baskı,iki cam arası döneminin çerçevesinde.

Ölçüleri: 11x11 cm.

    Lot No: 132

    Lot: 132

    BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU-BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU Yazma bez üzeri özgün baskı,iki cam arası döneminin çerçevesinde. Ölçüleri: 11x11 cm.

    TLSold
  • İBRAHİM BALABAN-İmzalı çizim 

Ölçüleri: 27x20 cm.

    Lot No: 133

    Lot: 133

    İBRAHİM BALABAN-İmzalı çizim Ölçüleri: 27x20 cm.

    TLSold
  • AHMET ÇELİKBAŞ-'A.Çelikbaş 2004'' imzalı,  ''Gün Batımı''.
Tuval üzeri yağlı boya

Ölçüleri: 100x60 cm.

    Lot No: 134

    Lot: 134

    AHMET ÇELİKBAŞ-'A.Çelikbaş 2004'' imzalı, ''Gün Batımı''. Tuval üzeri yağlı boya Ölçüleri: 100x60 cm.

    TLSold
  • METİN ÖZGÖR-'Metin Özgör 2020'' imzalı.
Tuval üzeri akrilik boya.

Ölçüleri : 80x80 cm.

    Lot No: 135

    Lot: 135

    METİN ÖZGÖR-'Metin Özgör 2020'' imzalı. Tuval üzeri akrilik boya. Ölçüleri : 80x80 cm.

    TLSold
  • TEYMUR AĞALIOĞLU-İmzalı, ''Kış''
Tuval üzeri yağlı boya.

Ölçüleri: 80x60 cm.

    Lot No: 136

    Lot: 136

    TEYMUR AĞALIOĞLU-İmzalı, ''Kış'' Tuval üzeri yağlı boya. Ölçüleri: 80x60 cm.

    TLSold
  • LEYLA GAMSIZ-'Leyla Gamsız Ocak 2002'' imzalı özgün baskı.
32/50 numerite.

Ölçüleri: 35x55 cm.

    Lot No: 137

    Lot: 137

    LEYLA GAMSIZ-'Leyla Gamsız Ocak 2002'' imzalı özgün baskı. 32/50 numerite. Ölçüleri: 35x55 cm.

    TLSold
  • LEYLA GAMSIZ-'Leyla Gamsız Ocak 2002'' imzalı özgün baskı.
28/50 numerite.

Ölçüleri: 53x37 cm.

    Lot No: 138

    Lot: 138

    LEYLA GAMSIZ-'Leyla Gamsız Ocak 2002'' imzalı özgün baskı. 28/50 numerite. Ölçüleri: 53x37 cm.

    TLSold
  • ÇAĞATAY NAVRUZ-'Çağatay Navruz 2021'' imzalı.
Tuval üzeri yağlı boya.

Ölçüleri: 100x70 cm.

    Lot No: 139

    Lot: 139

    ÇAĞATAY NAVRUZ-'Çağatay Navruz 2021'' imzalı. Tuval üzeri yağlı boya. Ölçüleri: 100x70 cm.

    TLSold
  • MELTEM AKKAYA-'Meltem Akkaya 2021'' imzalı.
Tuval Üzeri yağlı boya.

Ölçüleri: 100x100 cm.

    Lot No: 140

    Lot: 140

    MELTEM AKKAYA-'Meltem Akkaya 2021'' imzalı. Tuval Üzeri yağlı boya. Ölçüleri: 100x100 cm.

    TLSold
  • ZEKİ UTKAN-'Zeki Utkan'' 2022 imzalı.
Tuval Üzeri Akrilik Airbrush.

Ölçüleri: 100x140 cm.

    Lot No: 141

    Lot: 141

    ZEKİ UTKAN-'Zeki Utkan'' 2022 imzalı. Tuval Üzeri Akrilik Airbrush. Ölçüleri: 100x140 cm.

    TLSold
  • TUNCAY TAKMAZ-'Tuncay Takmaz'' 2022, imzalı özgün baskı.
4/10 numerite

Ölçüleri: 50x70 cm.

    Lot No: 142

    Lot: 142

    TUNCAY TAKMAZ-'Tuncay Takmaz'' 2022, imzalı özgün baskı. 4/10 numerite Ölçüleri: 50x70 cm.

    TLSold
  • ERGİN İNAN-'Düş Bahçesi'' ''2021''
2/9 Dokulu baskı numerite

Ölçüleri: 69x69 cm.

    Lot No: 143

    Lot: 143

    ERGİN İNAN-'Düş Bahçesi'' ''2021'' 2/9 Dokulu baskı numerite Ölçüleri: 69x69 cm.

    TLSold
  • ARTEM MARTİS-'Artem Martis'' imzalı ''20.03.22'' ''Watch No:9''

Tuval üzeri yağlı boya

Çap: 60 cm.

    Lot No: 144

    Lot: 144

    ARTEM MARTİS-'Artem Martis'' imzalı ''20.03.22'' ''Watch No:9'' Tuval üzeri yağlı boya Çap: 60 cm.

    TLSold
  • ORHAN PEKER-Orhan Peker İmzalı 
Özgün baskı

Ölçüleri: 41x25 cm.

    Lot No: 145

    Lot: 145

    ORHAN PEKER-Orhan Peker İmzalı Özgün baskı Ölçüleri: 41x25 cm.

    TLSold
  • İstanbul ve Boğaziçi Haritası-1838 İstanbul ve Boğaziçi Haritası. 
Çelik baskı Gravür. 

Ölçüleri: 27x21 cm.

    Lot No: 146

    Lot: 146

    İstanbul ve Boğaziçi Haritası-1838 İstanbul ve Boğaziçi Haritası. Çelik baskı Gravür. Ölçüleri: 27x21 cm.

    TLSold
  • Nadir bir gravür-Vue d'optique de l'Hellespont à Constantinople. Editör: Jacques-Gabriel Huquier, Bakır baskı, döneminde elle renklendirilmiş. [c1760], 

Çerçevesiz ebatı: 39x42 cm.
Çerçeveli ebatı: 59x71 cm.

    Lot No: 147

    Lot: 147

    Nadir bir gravür-Vue d'optique de l'Hellespont à Constantinople. Editör: Jacques-Gabriel Huquier, Bakır baskı, döneminde elle renklendirilmiş. [c1760], Çerçevesiz ebatı: 39x42 cm. Çerçeveli ebatı: 59x71 cm.

    TLSold
  • Gravür-Kırım'da Bahar Gravürü

Ölçüleri: 66x53 cm.

    Lot No: 148

    Lot: 148

    Gravür-Kırım'da Bahar Gravürü Ölçüleri: 66x53 cm.

    TLSold
  • El Yapımı Kalyon Maketi-Gemi Modeli, tamamıyla el işçiliği, profesyonel, gemi maketi.

Ölçüleri: (direkler dahil) 90x90 cm.

    Lot No: 149

    Lot: 149

    El Yapımı Kalyon Maketi-Gemi Modeli, tamamıyla el işçiliği, profesyonel, gemi maketi. Ölçüleri: (direkler dahil) 90x90 cm.

    TLSold
  • "Fatima" teneke Reklam Tabelası"-Ölçüleri: 57x42 cm.

    Lot No: 150

    Lot: 150

    "Fatima" teneke Reklam Tabelası"-Ölçüleri: 57x42 cm.

    TLSold
  • İMARİ TABAK-Damgalı İmari oval, kenarları dilimli, arka kenar kısımları da desenli büyük boy Tabak.  
Asma aparatı mevcut.

Ölçüleri: 52x42 cm.

    Lot No: 151

    Lot: 151

    İMARİ TABAK-Damgalı İmari oval, kenarları dilimli, arka kenar kısımları da desenli büyük boy Tabak. Asma aparatı mevcut. Ölçüleri: 52x42 cm.

    TLSold
  • SULTAN II. ABDÜLHAMİT TUĞRALI GÜMÜŞ TEPSİ-"Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima" ayar 90" damgalı, sah mühürlü Tepsi.

1456 gram
Ölçüleri : 52x29.5 cm.

    Lot No: 152

    Lot: 152

    SULTAN II. ABDÜLHAMİT TUĞRALI GÜMÜŞ TEPSİ-"Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima" ayar 90" damgalı, sah mühürlü Tepsi. 1456 gram Ölçüleri : 52x29.5 cm.

    TLSold
  • SULTAN II. ABDÜLHAMİD TUĞRALI AYNA-"Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima" ayar 90" tuğralı gümüş, ayyıldız ve cami figürlü, ortası şemsli Ayna

Çap: 28,5 cm.

    Lot No: 153

    Lot: 153

    SULTAN II. ABDÜLHAMİD TUĞRALI AYNA-"Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima" ayar 90" tuğralı gümüş, ayyıldız ve cami figürlü, ortası şemsli Ayna Çap: 28,5 cm.

    TLSold
  • II. ABDÜLHAMİT TUĞRALI GÜMÜŞ BUHURDAN-'Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima ayar 90'' Tuğralı, kapak üstünde kuş figürlü, kaide kısmı ajurlu İstanbul işi gümüş Buhurdan.

İyi örneklerden olup Koleksiyonluk bir Eser.

451 gr.

Yükseklik: 21 cm.
Çap: 9,5 cm.

    Lot No: 154

    Lot: 154

    II. ABDÜLHAMİT TUĞRALI GÜMÜŞ BUHURDAN-'Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima ayar 90'' Tuğralı, kapak üstünde kuş figürlü, kaide kısmı ajurlu İstanbul işi gümüş Buhurdan. İyi örneklerden olup Koleksiyonluk bir Eser. 451 gr. Yükseklik: 21 cm. Çap: 9,5 cm.

    TLSold
  • Gümüş Ayna-Tavus kuşu figürlü gümüş Ayna.
Tavus kuşu çağlar boyunca güzelliğin, asaletin ve ihtişamın göstergesi olmuş; yeniden doğuş, ölümsüzlük, ebedi hayat ve cennet ile ilişkilendirilmiş. Osmanlı Saray bahçelerinde tavus kuşları bulundurulmuştur. 
Bu eserin Tavus kuşu figürü tutamak olarak da kullanılmış olup gümüş aynalar arasında nadir görülen eserlerdendir.

Çap : 32 cm.

    Lot No: 155

    Lot: 155

    Gümüş Ayna-Tavus kuşu figürlü gümüş Ayna. Tavus kuşu çağlar boyunca güzelliğin, asaletin ve ihtişamın göstergesi olmuş; yeniden doğuş, ölümsüzlük, ebedi hayat ve cennet ile ilişkilendirilmiş. Osmanlı Saray bahçelerinde tavus kuşları bulundurulmuştur. Bu eserin Tavus kuşu figürü tutamak olarak da kullanılmış olup gümüş aynalar arasında nadir görülen eserlerdendir. Çap : 32 cm.

    TLSold
  • Fransız Yaldız desenli Şerbetlik-Osmanlı pazarına yapılmış Fransız oldukça yoğun yaldız desenli, kesme işçilikli , yaldızları iyi kondisyonda kapaklı şerbetlik.

Yükseklik: 27 cm. 
Çap: 11,5 cm.

    Lot No: 156

    Lot: 156

    Fransız Yaldız desenli Şerbetlik-Osmanlı pazarına yapılmış Fransız oldukça yoğun yaldız desenli, kesme işçilikli , yaldızları iyi kondisyonda kapaklı şerbetlik. Yükseklik: 27 cm. Çap: 11,5 cm.

    TLSold
  • Gümüş Tabak-84 damgalı , oldukça yoğun ince kalem işçilikli İran Gümüş Tabak

Çap: 31,5 cm.

    Lot No: 157

    Lot: 157

    Gümüş Tabak-84 damgalı , oldukça yoğun ince kalem işçilikli İran Gümüş Tabak Çap: 31,5 cm.

    TLSold
  • Gümüş Kaşpo-Gövde kısmında çevresi boyunca kalem işi yazılarla çevrilmiş, yoğun bitkisel motifler ile süslü. çeşitli kabartma kuş figürleri ile süslenmiş, gümüş üzerinde kalem işçiliğinin yüksek sanatlı iyi örneklerinden olup , koleksiyon değeri yüksek eserlerdendir.

84 damgalı
1077 gr
Yükseklik: 23 cm. 
Çap: 22,5 cm.

    Lot No: 158

    Lot: 158

    Gümüş Kaşpo-Gövde kısmında çevresi boyunca kalem işi yazılarla çevrilmiş, yoğun bitkisel motifler ile süslü. çeşitli kabartma kuş figürleri ile süslenmiş, gümüş üzerinde kalem işçiliğinin yüksek sanatlı iyi örneklerinden olup , koleksiyon değeri yüksek eserlerdendir. 84 damgalı 1077 gr Yükseklik: 23 cm. Çap: 22,5 cm.

    TLSold
  • Gümüş Çamçak-900 ayar, kuşlu kulp, gümüş Çamçak. Eski İstanbul işçiliği.

160 gram. 
Yükseklik: 5,5 cm.
Çap: 12,5 cm.

    Lot No: 159

    Lot: 159

    Gümüş Çamçak-900 ayar, kuşlu kulp, gümüş Çamçak. Eski İstanbul işçiliği. 160 gram. Yükseklik: 5,5 cm. Çap: 12,5 cm.

    TLSold
  • Gümüş Kutu-Bitkisel motiflerle süslü kabartma işçilikli Gümüş Kutu.

89 gram 
Ölçüleri: 9x6,5 cm.

    Lot No: 160

    Lot: 160

    Gümüş Kutu-Bitkisel motiflerle süslü kabartma işçilikli Gümüş Kutu. 89 gram Ölçüleri: 9x6,5 cm.

    TLSold
  • Van işi Buhurdan-Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa görsellerinin işlendiği, gümüş Buhurdanlar içinde kalem işçiliğinin en güzel örneklerinden, mükemmel işçilikli, Van damgalı Buhurdan.  
Koleksiyonluk nadir bir eser.

Yükseklik: 14 cm. 
Ölçüleri: 16x12,5 cm.

    Lot No: 161

    Lot: 161

    Van işi Buhurdan-Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa görsellerinin işlendiği, gümüş Buhurdanlar içinde kalem işçiliğinin en güzel örneklerinden, mükemmel işçilikli, Van damgalı Buhurdan. Koleksiyonluk nadir bir eser. Yükseklik: 14 cm. Ölçüleri: 16x12,5 cm.

    TLSold
  • Gümüş Tabaka-Gümüş sigara ve tütün Tabakası. 


Ölçüleri: 7x8,4 cm. - 4,5x8,4 cm.

    Lot No: 162

    Lot: 162

    Gümüş Tabaka-Gümüş sigara ve tütün Tabakası. Ölçüleri: 7x8,4 cm. - 4,5x8,4 cm.

    TLSold
  • Gümüş-Savat işçilikli 84 ayar 1878 tarihli Rus Usta damgalı Gümüş Tabaka.

156 gr
Ölçüler: 12 x 6 cm.

    Lot No: 163

    Lot: 163

    Gümüş-Savat işçilikli 84 ayar 1878 tarihli Rus Usta damgalı Gümüş Tabaka. 156 gr Ölçüler: 12 x 6 cm.

    TLSold
  • Jacob Petit Porselen Çift Bereket Boynuzu.-Beyaz porselen üzeri Altın yaldız dekorlu, kuşlar ve floral desenli yüksek işçilikli, ''JACOB PETİT'' koleksiyonlarında bulunan nadir bir eser.

Jacob Petit (1797-1868) 19.yy'ın bilinen en iyi porselen üreticilerinden biri olarak kabul edilen Jacob Petit kariyerine Sevres Fabrikasinda 1822 yılında başlar. Daha sonra kardeşi ile birleşerek önce Fontainbleau daha sonra Paris'te olmak üzere 2 fabrika kurar ve porselen üretimine bizzat başlar. Erken 19.yy neo-Rococo tarzıyla ön plana çıkar ve günümüzde en seçkin koleksiyonlarda yerini alır.

Yükseklik: 22 cm.
Genişlik: 17 cm.
Eni: 12 cm.

    Lot No: 164

    Lot: 164

    Jacob Petit Porselen Çift Bereket Boynuzu.-Beyaz porselen üzeri Altın yaldız dekorlu, kuşlar ve floral desenli yüksek işçilikli, ''JACOB PETİT'' koleksiyonlarında bulunan nadir bir eser. Jacob Petit (1797-1868) 19.yy'ın bilinen en iyi porselen üreticilerinden biri olarak kabul edilen Jacob Petit kariyerine Sevres Fabrikasinda 1822 yılında başlar. Daha sonra kardeşi ile birleşerek önce Fontainbleau daha sonra Paris'te olmak üzere 2 fabrika kurar ve porselen üretimine bizzat başlar. Erken 19.yy neo-Rococo tarzıyla ön plana çıkar ve günümüzde en seçkin koleksiyonlarda yerini alır. Yükseklik: 22 cm. Genişlik: 17 cm. Eni: 12 cm.

    TLSold
  • Çin Vazo-Mavi Beyaz Çin, kapaklı Vazo. 

Yükseklik: 22 cm. 
Çap: 24 cm.

    Lot No: 165

    Lot: 165

    Çin Vazo-Mavi Beyaz Çin, kapaklı Vazo. Yükseklik: 22 cm. Çap: 24 cm.

    TLSold
  • PULAT TEPSİ-Haliç Manzaralı; Topkapı Sarayı, Galata Köprüsü ve Galata Kulesi, Kız Kulesi, Sarayburnu görselli, etrafı çiçek ve gül motifleri ile dekore edilmiş, "yaşamış" haliyle, restorasyon görmemiş Pulat Tepsiler arasında İstanbul manzarası olarak detaylı görsele sahip nadir örnekler arasındadır.
Koleksiyonluk bir Eserdir.

Ölçüleri: 51x69 cm.

    Lot No: 166

    Lot: 166

    PULAT TEPSİ-Haliç Manzaralı; Topkapı Sarayı, Galata Köprüsü ve Galata Kulesi, Kız Kulesi, Sarayburnu görselli, etrafı çiçek ve gül motifleri ile dekore edilmiş, "yaşamış" haliyle, restorasyon görmemiş Pulat Tepsiler arasında İstanbul manzarası olarak detaylı görsele sahip nadir örnekler arasındadır. Koleksiyonluk bir Eserdir. Ölçüleri: 51x69 cm.

    TLSold
  • 19. Yüzyıl Balıklı Blue Blanc Tabak-19. Yüzyıl Mavi Beyaz çift, balık motifli, damgalı Çin Tabak. 

Çap: 24,5 cm.

    Lot No: 167

    Lot: 167

    19. Yüzyıl Balıklı Blue Blanc Tabak-19. Yüzyıl Mavi Beyaz çift, balık motifli, damgalı Çin Tabak. Çap: 24,5 cm.

    TLSold
  • Uzakdoğu Tabak-Mavi-Beyaz floral motifli, Uzakdoğu Tabak 

Çap: 40,5 cm.

    Lot No: 168

    Lot: 168

    Uzakdoğu Tabak-Mavi-Beyaz floral motifli, Uzakdoğu Tabak Çap: 40,5 cm.

    TLSold
  • İMARİ PORSELEN TABAK-Yüzeyleri sır altına kobalt mavisi, kırmızı, turuncu renklerde figür ve bitkisel motiflerle desenlidir.
Ebatı itibariyle türünün dikkat çekici bir örneğidir.

Çap: 46 cm.

    Lot No: 169

    Lot: 169

    İMARİ PORSELEN TABAK-Yüzeyleri sır altına kobalt mavisi, kırmızı, turuncu renklerde figür ve bitkisel motiflerle desenlidir. Ebatı itibariyle türünün dikkat çekici bir örneğidir. Çap: 46 cm.

    TLSold
  • İstanbul İşi Nargile Sehpası-Kündekâri ve marküteri işçilikli Osmanlı Sanâyi-i Nefîse imalatı iyi kondisyonda Nargile Sehpası. Marküteri işçiliğinde kemik kakmalar da kullanılmıştır.

Yükseklik: 56 cm.
Çap: 37 cm.

    Lot No: 170

    Lot: 170

    İstanbul İşi Nargile Sehpası-Kündekâri ve marküteri işçilikli Osmanlı Sanâyi-i Nefîse imalatı iyi kondisyonda Nargile Sehpası. Marküteri işçiliğinde kemik kakmalar da kullanılmıştır. Yükseklik: 56 cm. Çap: 37 cm.

    TLSold
  • Tüfeklik-Güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit'in emriyle İstanbul'da 1882'de kurulmuş olan Osmanlı Sanâyi-i Nefîse imalatı, Nahhat işi [Ağaç oymacısı, tahta oyan sanatkâr] duvar üzeri Tüfeklik. Ahşaba kakma Ta'lik yazı ile "İnne'l-mukim alâ muhabbetihim Kur'ân" yazılı. Çok iyi kondisyonda, eksiksiz, koleksiyonluk bir eser.

Ölçüleri: 130 x 49 x 25 cm.

    Lot No: 171

    Lot: 171

    Tüfeklik-Güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit'in emriyle İstanbul'da 1882'de kurulmuş olan Osmanlı Sanâyi-i Nefîse imalatı, Nahhat işi [Ağaç oymacısı, tahta oyan sanatkâr] duvar üzeri Tüfeklik. Ahşaba kakma Ta'lik yazı ile "İnne'l-mukim alâ muhabbetihim Kur'ân" yazılı. Çok iyi kondisyonda, eksiksiz, koleksiyonluk bir eser. Ölçüleri: 130 x 49 x 25 cm.

    TLSold
  • Osmanlı Sanâyi-i Nefîse Çift Sehpa-Osmanlı Sanâyi-i Nefîse imalatı, İstanbul işi markuteri işçilikli çift Sehpa. 

Yükseklik: 63 cm. 
Çap: 30 cm.

    Lot No: 172

    Lot: 172

    Osmanlı Sanâyi-i Nefîse Çift Sehpa-Osmanlı Sanâyi-i Nefîse imalatı, İstanbul işi markuteri işçilikli çift Sehpa. Yükseklik: 63 cm. Çap: 30 cm.

    TLSold
  • EDİRNE SANDIK-Edirne işi, kırlangıç geçme ahşap, doğal hali ile restore edilmiş, kilidi çalışır durumda, kulpsuz model; yanlarında taşıma için halkaları mevcut, kapağı bombeli, 35 cm. yüksekliğinde alçak ebat sandık. Bu tür sandıklar arasında aykırı formda ve günümüze ulaşabilmiş iyi örneklerden bir tanesi.

Ölçüleri: 100x40 cm.

    Lot No: 173

    Lot: 173

    EDİRNE SANDIK-Edirne işi, kırlangıç geçme ahşap, doğal hali ile restore edilmiş, kilidi çalışır durumda, kulpsuz model; yanlarında taşıma için halkaları mevcut, kapağı bombeli, 35 cm. yüksekliğinde alçak ebat sandık. Bu tür sandıklar arasında aykırı formda ve günümüze ulaşabilmiş iyi örneklerden bir tanesi. Ölçüleri: 100x40 cm.

    TLSold
  • PULAT Tepsi-Osmanlı pazarına üretilmiş, arkası eski harf ve "CZERNEY Co" marka damgalı, orta kısmında Mısır, diğerleri Avrupa görselli, etrafı  gül motifleri ile ve yaldız süslemelerle dekore edilmiş, iyi kondisyonda Pulat Tepsi 

Ölçüleri: 72x52 cm.

    Lot No: 174

    Lot: 174

    PULAT Tepsi-Osmanlı pazarına üretilmiş, arkası eski harf ve "CZERNEY Co" marka damgalı, orta kısmında Mısır, diğerleri Avrupa görselli, etrafı gül motifleri ile ve yaldız süslemelerle dekore edilmiş, iyi kondisyonda Pulat Tepsi Ölçüleri: 72x52 cm.

    TLSold
  • OSMANLI TOPHANE LÜLE-24 Ayar Altın varaklı. İşçilik bakımından yüksek. Koleksiyonluk Nadir bir Eser
(Lülenin iç kenar kısmında küçük bir eski atık bulunmaktadır.)

Yükseklik: 5 cm.
Uzunluk: 7 cm.

    Lot No: 175

    Lot: 175

    OSMANLI TOPHANE LÜLE-24 Ayar Altın varaklı. İşçilik bakımından yüksek. Koleksiyonluk Nadir bir Eser (Lülenin iç kenar kısmında küçük bir eski atık bulunmaktadır.) Yükseklik: 5 cm. Uzunluk: 7 cm.

    TLSold
  • OSMANLI TOPHANE ALTIN YALDIZLI NARGİLE SERİ-Osmanlı 24 ayar altın süslemeli, alt kısmı burgu sarık formlu, oldukça mükemmel bir kondisyonda, yüksek işçilikli. Bügüne kadar koleksiyonlarda  görülmemiş nadir formlardan bir eser.  

Yükseklik: 9 cm.
Çap: 6 cm.

    Lot No: 176

    Lot: 176

    OSMANLI TOPHANE ALTIN YALDIZLI NARGİLE SERİ-Osmanlı 24 ayar altın süslemeli, alt kısmı burgu sarık formlu, oldukça mükemmel bir kondisyonda, yüksek işçilikli. Bügüne kadar koleksiyonlarda görülmemiş nadir formlardan bir eser. Yükseklik: 9 cm. Çap: 6 cm.

    TLSold
  • Atatürk'ün özel fotoğrafçısı Ferit İbrahim Bey'in objektifinden, "Foto Ferit İbrahim ıslak imzalı" büyük ebat orijinal fotoğraf-18 Aralık 1930, Atatürk'ün Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Şubesini ziyaretleri… Soldan: Cemil Uybadın, Hüsnü Yaman, Kazım Orbay, Ali Çetinkaya, …?, Ali Rıza Erem, Safiye Ali Hanım, Cevdet Kerim İncedayı, İsmail Hakkı Tekçe, Atatürk, Salah Cimcoz, Başyaver Resuhi, Rüknettin Nasuhioğlu, Şükrü Kaya, Kılıç Ali, Polis Müdürü Fehmi, Hüseyin Kavala, Tevfik Bıyıklıoğlu, Recep Peker, …  Atatürk'ün fotoğrafçısı olarak bilinen ve Türkiye'de ilk 'foto muhabiri' vesikasına sahip Ferit İbrahim Bey imzalı.

Fotoğraf ebatı: 59x44 cm. 
Çerçeveli ebat 92x77 cm.

    Lot No: 177

    Lot: 177

    Atatürk'ün özel fotoğrafçısı Ferit İbrahim Bey'in objektifinden, "Foto Ferit İbrahim ıslak imzalı" büyük ebat orijinal fotoğraf-18 Aralık 1930, Atatürk'ün Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Şubesini ziyaretleri… Soldan: Cemil Uybadın, Hüsnü Yaman, Kazım Orbay, Ali Çetinkaya, …?, Ali Rıza Erem, Safiye Ali Hanım, Cevdet Kerim İncedayı, İsmail Hakkı Tekçe, Atatürk, Salah Cimcoz, Başyaver Resuhi, Rüknettin Nasuhioğlu, Şükrü Kaya, Kılıç Ali, Polis Müdürü Fehmi, Hüseyin Kavala, Tevfik Bıyıklıoğlu, Recep Peker, … Atatürk'ün fotoğrafçısı olarak bilinen ve Türkiye'de ilk 'foto muhabiri' vesikasına sahip Ferit İbrahim Bey imzalı. Fotoğraf ebatı: 59x44 cm. Çerçeveli ebat 92x77 cm.

    TLSold
  • TTK sitesinde Misak-ı Milli sınırlarını göstermek üzere yayınlanan -Çok Nadir- Milli Misak sınırları dahil  Türkiye Cumhuriyeti  haritası-"Yeni Misak-ı Milli Haritası", Kitaphane-i Kanaat, Hilal Matbaası, Taşbaskı, 

Ölçüleri: 68x100 cm.

    Lot No: 178

    Lot: 178

    TTK sitesinde Misak-ı Milli sınırlarını göstermek üzere yayınlanan -Çok Nadir- Milli Misak sınırları dahil Türkiye Cumhuriyeti haritası-"Yeni Misak-ı Milli Haritası", Kitaphane-i Kanaat, Hilal Matbaası, Taşbaskı, Ölçüleri: 68x100 cm.

    TLSold
  • PERTEV BOYAR-"P. Boyar 1962" Irva Deresi, Sandal
Duralit üzeri Yağlı Boya

Ölçüleri: 35x45 cm.

    Lot No: 179

    Lot: 179

    PERTEV BOYAR-"P. Boyar 1962" Irva Deresi, Sandal Duralit üzeri Yağlı Boya Ölçüleri: 35x45 cm.

    TLSold
  • PERTEV BOYAR-"P. Boyar 1965", ''Sur''
Duralit üzeri Yağlı Boya

Ölçüleri: 40x50 cm.

    Lot No: 180

    Lot: 180

    PERTEV BOYAR-"P. Boyar 1965", ''Sur'' Duralit üzeri Yağlı Boya Ölçüleri: 40x50 cm.

    TLSold
  • ADİL DOĞANÇAY-"A. DOĞANÇAY" imzalı 
Tuval üzeri yağlı boya. 

Ölçüleri: 60x50 cm.

    Lot No: 181

    Lot: 181

    ADİL DOĞANÇAY-"A. DOĞANÇAY" imzalı Tuval üzeri yağlı boya. Ölçüleri: 60x50 cm.

    TLSold
  • AYETULLAH SÜMER-İmzalı 
Duralit üzeri yağlı boya

Ölçüleri: 53X41 cm.

    Lot No: 182

    Lot: 182

    AYETULLAH SÜMER-İmzalı Duralit üzeri yağlı boya Ölçüleri: 53X41 cm.

    TLSold
  • HAYRİ ÇİZEL-Osmanlıca imzalı
Yağlı boya duralit üzeri marufle tuval

Ölçüleri: 25x19 cm.

    Lot No: 183

    Lot: 183

    HAYRİ ÇİZEL-Osmanlıca imzalı Yağlı boya duralit üzeri marufle tuval Ölçüleri: 25x19 cm.

    TLSold
  • CEVAT DERELİ-Karton üzeri yağlı boya 

Ölçüleri: 35x28 cm.

    Lot No: 184

    Lot: 184

    CEVAT DERELİ-Karton üzeri yağlı boya Ölçüleri: 35x28 cm.

    TLSold
  • ALEV ÖZAS KADİM-imzalı 
Tuval üzeri yağlı boya. 

Ölçüleri: 140x90 cm.

    Lot No: 185

    Lot: 185

    ALEV ÖZAS KADİM-imzalı Tuval üzeri yağlı boya. Ölçüleri: 140x90 cm.

    TLSold
  • MEHMET GÜN-İmzalı, tuval üzeri karışık teknik

Ölçüleri: 100x70 cm.

    Lot No: 186

    Lot: 186

    MEHMET GÜN-İmzalı, tuval üzeri karışık teknik Ölçüleri: 100x70 cm.

    TLSold
  • Émile Lassalle'Saray Gözdeleri'-2 adet karakalem üzeri suluboya, biri "Émile Lassalle (1811-1871)" imzalı
"Saray Gözdeleri"

Ölçüleri: 62x50 cm.

    Lot No: 187

    Lot: 187

    Émile Lassalle'Saray Gözdeleri'-2 adet karakalem üzeri suluboya, biri "Émile Lassalle (1811-1871)" imzalı "Saray Gözdeleri" Ölçüleri: 62x50 cm.

    TLSold
  • Adnan Turani-Kağıt üzeri Suluboya 
1991, imzalı

Ölçüleri: 69 x 50 cm.

    Lot No: 188

    Lot: 188

    Adnan Turani-Kağıt üzeri Suluboya 1991, imzalı Ölçüleri: 69 x 50 cm.

    TLSold
  • NAMIK İSMAİL-İmzalı
Karton üzeri marufle, tuval üzeri yağlı boya

Ölçüleri: 40x23 cm.

    Lot No: 189

    Lot: 189

    NAMIK İSMAİL-İmzalı Karton üzeri marufle, tuval üzeri yağlı boya Ölçüleri: 40x23 cm.

    TLSold
  • A. NEMATİ-İmzalı, "Gözde", Tuval üzeri yağlıboya. 

Ölçüleri: 78 x 50 cm.

    Lot No: 190

    Lot: 190

    A. NEMATİ-İmzalı, "Gözde", Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüleri: 78 x 50 cm.

    TLSold
  • Gorbon Işıl Seramik Vazo-GORBON IŞIL - Banu Yeğenağa sanatçı imzalı.

Yükseklik: 21 cm.
Çap: 25 cm.

    Lot No: 191

    Lot: 191

    Gorbon Işıl Seramik Vazo-GORBON IŞIL - Banu Yeğenağa sanatçı imzalı. Yükseklik: 21 cm. Çap: 25 cm.

    TLSold
  • FÜREYA KORAL-'Füreya'' imzalı, kuş figürü mumluk

Ölçüler: 27x7,5 cm.

    Lot No: 192

    Lot: 192

    FÜREYA KORAL-'Füreya'' imzalı, kuş figürü mumluk Ölçüler: 27x7,5 cm.

    TLSold
  • 18. Yüzyıl  ''Qing Qianlong'' Dönemi Çift Kanton Vazo-'Qing Qianlong dönemi yapımı'' damgalı, üzerinde İmparator Qianlong figürlü ve yaşam tasvirli Çift Kanton Vazo. Çok iyi kondisyonda

Yükseklik: 31 cm.
Çap: 18 cm.

    Lot No: 193

    Lot: 193

    18. Yüzyıl ''Qing Qianlong'' Dönemi Çift Kanton Vazo-'Qing Qianlong dönemi yapımı'' damgalı, üzerinde İmparator Qianlong figürlü ve yaşam tasvirli Çift Kanton Vazo. Çok iyi kondisyonda Yükseklik: 31 cm. Çap: 18 cm.

    TLSold
  • Song dönemi Celedon Kase 
Yükseklik: 9 cm.
Çap: 19,5 cm.

    Lot No: 194

    Lot: 194

    Song dönemi Celedon Kase Yükseklik: 9 cm. Çap: 19,5 cm.

    TLSold
  • Yeşim [Jade] -  Uzakdoğu kadın Heykeli

Yükseklik: 24 cm.
Ölçüleri: 5x5 cm.

    Lot No: 195

    Lot: 195

    Yeşim [Jade] - Uzakdoğu kadın Heykeli Yükseklik: 24 cm. Ölçüleri: 5x5 cm.

    TLSold
  • Kutani Gülabdan-Büyük boy imzalı kutani gülabdan

Yükseklik: 21 cm. 
Çap: 9 cm.

    Lot No: 196

    Lot: 196

    Kutani Gülabdan-Büyük boy imzalı kutani gülabdan Yükseklik: 21 cm. Çap: 9 cm.

    TLSold
  • Kutani vazo-İmzalı kusursuz, üzeri floral ve kuş desenli, çok iyi kondisyonda vazo

Yükseklik: 21 cm.
Çap: 8.5 cm.

    Lot No: 197

    Lot: 197

    Kutani vazo-İmzalı kusursuz, üzeri floral ve kuş desenli, çok iyi kondisyonda vazo Yükseklik: 21 cm. Çap: 8.5 cm.

    TLSold
  • Kutani vazo-İmzalı altın yaldız dekorlu, ön yüzünde sülün figürlü,arka tarafı samuray motifli, iyi kondisyonda kusursuz vazo

Yükseklik: 23 cm.
Çap: 11.5 cm.

    Lot No: 198

    Lot: 198

    Kutani vazo-İmzalı altın yaldız dekorlu, ön yüzünde sülün figürlü,arka tarafı samuray motifli, iyi kondisyonda kusursuz vazo Yükseklik: 23 cm. Çap: 11.5 cm.

    TLSold
  • Kutani vazo-Altın yaldız dekorlu, ön ve arka yüzünde kuş figürleri, floral desenli, kusursuz imzalı vazo.

Yükseklik :21.5 cm.
Çap: 9.5cm.

    Lot No: 199

    Lot: 199

    Kutani vazo-Altın yaldız dekorlu, ön ve arka yüzünde kuş figürleri, floral desenli, kusursuz imzalı vazo. Yükseklik :21.5 cm. Çap: 9.5cm.

    TLSold
  • 19.Yüzyıl Çin Yazı Masası-Ahşap yazı masasının üzerinde fildişi aplike süslemelerde eksikler mevcut. Masa ve raf çekmeceli.
 
Ölçüleri: 166 x 95 x 51 cm.

    Lot No: 200

    Lot: 200

    19.Yüzyıl Çin Yazı Masası-Ahşap yazı masasının üzerinde fildişi aplike süslemelerde eksikler mevcut. Masa ve raf çekmeceli. Ölçüleri: 166 x 95 x 51 cm.

    TLSold
  • Ahşap Çin masaüstü Mücevher Dolabı-Yeşim [Jade] taşlı, pirinç aplikeli, üç kapaklı, çekmeceli, ahşap, içleri kumaş, mücevher Kutu 

Yükseklik: 24 cm.
Ölçüleri: 17x13,5 cm.

    Lot No: 201

    Lot: 201

    Ahşap Çin masaüstü Mücevher Dolabı-Yeşim [Jade] taşlı, pirinç aplikeli, üç kapaklı, çekmeceli, ahşap, içleri kumaş, mücevher Kutu Yükseklik: 24 cm. Ölçüleri: 17x13,5 cm.

    TLSold
  • Mineli Buhurdan-Alt ayakları kaidesi pirinç, alt hazne ve üst kapak mavi renk hakim bakır üzerine mine işçilikli, kapağın üstünde ay formu mevcuttur.
Mine işçiliği iyi durumdadır. 

Yükseklik: 30 cm.
Çap: 13.5 cm.

    Lot No: 202

    Lot: 202

    Mineli Buhurdan-Alt ayakları kaidesi pirinç, alt hazne ve üst kapak mavi renk hakim bakır üzerine mine işçilikli, kapağın üstünde ay formu mevcuttur. Mine işçiliği iyi durumdadır. Yükseklik: 30 cm. Çap: 13.5 cm.

    TLSold
  • Mermer Kaideli Çift Bronz Kupa-Gri mermer kaideli, mermerleri oluklu, kupaları bronz, floral kabartma desenli, kulpları olan, iyi bronz işçilikli bir çift kupa.

Yükseklik: 15.5 cm 
Çap: 13.5 cm

    Lot No: 203

    Lot: 203

    Mermer Kaideli Çift Bronz Kupa-Gri mermer kaideli, mermerleri oluklu, kupaları bronz, floral kabartma desenli, kulpları olan, iyi bronz işçilikli bir çift kupa. Yükseklik: 15.5 cm Çap: 13.5 cm

    TLSold
  • Gümüş-84 ayar gümüş damgalı, üzerinde Rusça ''Albert'e Sara'dan hatıralarla 1974''  ithaf bulunan, 2 adet cam bardak ve zarfları. 

Toplam zarf ağırlığı 138 gram. 
Yükseklik: 10 cm.

    Lot No: 204

    Lot: 204

    Gümüş-84 ayar gümüş damgalı, üzerinde Rusça ''Albert'e Sara'dan hatıralarla 1974'' ithaf bulunan, 2 adet cam bardak ve zarfları. Toplam zarf ağırlığı 138 gram. Yükseklik: 10 cm.

    TLSold
  • Cloisone Tabak-Uzakdoğu Cloisone Tabak, kuş ve floral desenli, iyi kondisyonda, döneminin orijinali.  

Çap: 30 cm.

    Lot No: 205

    Lot: 205

    Cloisone Tabak-Uzakdoğu Cloisone Tabak, kuş ve floral desenli, iyi kondisyonda, döneminin orijinali. Çap: 30 cm.

    TLSold
  • Osmanlı Kemer Tokası-Osmanlı Gümüş üzerine Altın vermeyli tek Kemer Tokası.
Kemer tokaların içinde iyi örneklerden biri.

Ölçüleri: 13x10 cm.

    Lot No: 206

    Lot: 206

    Osmanlı Kemer Tokası-Osmanlı Gümüş üzerine Altın vermeyli tek Kemer Tokası. Kemer tokaların içinde iyi örneklerden biri. Ölçüleri: 13x10 cm.

    TLSold
  • HEREND Porselen Sunumluk-Dünyaca ünlü porselen markası ''Herend'', sepet formunda, el boyama, porselen malzemeden üretilmiş, şekerlik.

Yükseklik: 4,5 cm.
Ölçüleri: 11x11 cm.

    Lot No: 207

    Lot: 207

    HEREND Porselen Sunumluk-Dünyaca ünlü porselen markası ''Herend'', sepet formunda, el boyama, porselen malzemeden üretilmiş, şekerlik. Yükseklik: 4,5 cm. Ölçüleri: 11x11 cm.

    TLSold
  • Fildişi Yazı Takımı-Divit, kalemtraş, kalemi ve mektup açacağı, işlenmemiş mühür ile.

    Lot No: 208

    Lot: 208

    Fildişi Yazı Takımı-Divit, kalemtraş, kalemi ve mektup açacağı, işlenmemiş mühür ile.

    TLSold
  • Gümüş-Cep modeli 4 adet Puro saklama kabı
Damgasız düşük ayar Gümüş.


Ölçü: 13 x 8 cm.

    Lot No: 209

    Lot: 209

    Gümüş-Cep modeli 4 adet Puro saklama kabı Damgasız düşük ayar Gümüş. Ölçü: 13 x 8 cm.

    TLSold
  • Altın kakmalı Kama-Yüksek işçilikli, altın kakma süslemeli, orijinal kınında iyi kondisyonda Kama. Nadir görülen altın işçiliğinde.
Koleksiyon değeri yüksek bir eser. 

Uzunluk: 37 cm.

    Lot No: 210

    Lot: 210

    Altın kakmalı Kama-Yüksek işçilikli, altın kakma süslemeli, orijinal kınında iyi kondisyonda Kama. Nadir görülen altın işçiliğinde. Koleksiyon değeri yüksek bir eser. Uzunluk: 37 cm.

    TLSold
  • Gümüş Lokumluk. Tuğra ve sah izi bulunmakta ancak tuğrası silik.

43  gram.
Çap: 10,5 cm.

    Lot No: 211

    Lot: 211

    Gümüş Lokumluk. Tuğra ve sah izi bulunmakta ancak tuğrası silik. 43 gram. Çap: 10,5 cm.

    TLSold
  • İznik Tabak - Beyaz zemin üzerine, tabak kenarlarında Çin bulutları ile dekore edilmiş mavi, yeşil ve mercan rengi kullanılmış, lale figürlü İznik Tabak. Genel durumu sağlam, kenar atıkları ve iç kısımda yer yer restorasyon yapılmış haliyle.  

Çap: 29,5 cm.

    Lot No: 212

    Lot: 212

    İznik Tabak - Beyaz zemin üzerine, tabak kenarlarında Çin bulutları ile dekore edilmiş mavi, yeşil ve mercan rengi kullanılmış, lale figürlü İznik Tabak. Genel durumu sağlam, kenar atıkları ve iç kısımda yer yer restorasyon yapılmış haliyle. Çap: 29,5 cm.

    TLSold
  • Aznavur işçilikli gümüş Lokumluk. 

18 gram. 
Çap: 8 cm.

    Lot No: 213

    Lot: 213

    Aznavur işçilikli gümüş Lokumluk. 18 gram. Çap: 8 cm.

    TLSold
  • Altın, mineli Patek Philippe Hanım Cep Saati-İsviçre Patek Philippe, Geneve, Seri no: 14681/103824 Saat. Altın, mineli, üç ayyıldız figürlü, figür içleri elmaslarla süslenmiş. Minesinde, alt kısımda iki küçük kusur mevcut. 

Çap: 2,5 cm.

    Lot No: 214

    Lot: 214

    Altın, mineli Patek Philippe Hanım Cep Saati-İsviçre Patek Philippe, Geneve, Seri no: 14681/103824 Saat. Altın, mineli, üç ayyıldız figürlü, figür içleri elmaslarla süslenmiş. Minesinde, alt kısımda iki küçük kusur mevcut. Çap: 2,5 cm.

    TLSold
  • 'AYNSLEY ENGLAND'' Damgalı  Çift Fincan -Mavi kobalt zemin üzerine altın yaldız dekorlu, gümüş zarfları ajurlu ve eros figürlü, oldukça iyi kondisyonda bir çift kahve fincanı.''AYNSLEY ENGLAND'' damgalı çift Fincan.

Fincan Yüksekliği: 6 cm.
Çap : 5 cm.
Tabak Çapı: 12cm.

    Lot No: 215

    Lot: 215

    'AYNSLEY ENGLAND'' Damgalı Çift Fincan -Mavi kobalt zemin üzerine altın yaldız dekorlu, gümüş zarfları ajurlu ve eros figürlü, oldukça iyi kondisyonda bir çift kahve fincanı.''AYNSLEY ENGLAND'' damgalı çift Fincan. Fincan Yüksekliği: 6 cm. Çap : 5 cm. Tabak Çapı: 12cm.

    TLSold
  • Fransız Koltuk-Fransız, goblen kumaş kaplı, kumaşları ve ahşap bölümü kusursuz koltuk

Ölçüleri: 115x58x75 cm.

    Lot No: 216

    Lot: 216

    Fransız Koltuk-Fransız, goblen kumaş kaplı, kumaşları ve ahşap bölümü kusursuz koltuk Ölçüleri: 115x58x75 cm.

    TLSold
  • Çok nadir bir Anadolu-İran seyahatnamesi-Amédée Jaubert, Voyage en Arménie et en Perse fait pendant les années 1805 et 1806. Accompagné d'une carte des pays compris entre Constantinople et Téhéran. Suivi d'une Notice sur le Ghilan et le Mazenderan par le colonel Trezel. Et orné de planches lithographiées, Pélicier et Nepveu, Paris, 1821. xii, 506 s., [1], 8 taşbaskı (10 olmalı) levha ve katlanır harita eksik, cilt haliyle. Pierre Amédée Jaubert (1779-1847) Fransız diplomat, akademisyen, şarkiyatçı, çevirmen, politikacı ve gezgindir. Napolyon Bonaparte’ın şarkiyat konusunda gözde danışmanı ve aynı zamanda tercümanıdır. Mısır Bilimleri ve Sanat Enstitüsünün bir üyesi olan Jaubert, 1798-1799’da Mısır seferi sırasında Napoleon’a tercümanlık yapmış, Paris’e döndükten sonra da hükümette çeşitli görevlerde yer almıştır. 1802’de Horace Sébastiani de La Porta’ya Doğu görevi boyunca eşlik etmiş, 1804’de Osmanlı İmparatorluğunda bulunduğu zaman zarfında Sébastiani’ye İstanbul’da yardımcı olmuştur. 1805’de “Jaubert Misyonu” adı altında Şah Fat’h Ali ile ittifak düzenlemesi için İran’a gönderilirken yolda Doğubeyazıt Paşası tarafından ele geçirilip 4 ay boyunca bir zindana hapsedilmiştir. Paşa’nın ölümüyle birlikte gitmesine izin verilen Jaubert bu sayede görevini başarıyla tamamlar ve 1807’de yeniden Varşova’da Napoleon’un yanınadöner. Napolyon’un çöküşarifesinde Jaubert İstanbul’a maslahatgüzar olarak atanır. Diplomatik kariyerinin sona ermesi ile birlikte hükümetin yardımlarınıulaştırmak üzere Tibet’e biryolculuk düzenler ve Fransa’yadönüşünde beraberinde 400 taneKeşmirkeçisi getirerekbunların tanıtımınısağlar. Jaubert hayatının geri kalankısmını yazarak ve öğreterek geçirmiştir. Journal Asiatique’deki yazılarının dışında müzayedemizde sunulan kitabı yayınlanmıştır. Kitapta bölge halklarından Kürtler, Ermeniler, Türkler, Yezidiler ve geçilen yerlerden Erzurum, Doğubeyazıt, Erzincan ve Van gibi yerler hakkında bilgiler bulunmaktadır.

    Lot No: 217

    Lot: 217

    Çok nadir bir Anadolu-İran seyahatnamesi-Amédée Jaubert, Voyage en Arménie et en Perse fait pendant les années 1805 et 1806. Accompagné d'une carte des pays compris entre Constantinople et Téhéran. Suivi d'une Notice sur le Ghilan et le Mazenderan par le colonel Trezel. Et orné de planches lithographiées, Pélicier et Nepveu, Paris, 1821. xii, 506 s., [1], 8 taşbaskı (10 olmalı) levha ve katlanır harita eksik, cilt haliyle. Pierre Amédée Jaubert (1779-1847) Fransız diplomat, akademisyen, şarkiyatçı, çevirmen, politikacı ve gezgindir. Napolyon Bonaparte’ın şarkiyat konusunda gözde danışmanı ve aynı zamanda tercümanıdır. Mısır Bilimleri ve Sanat Enstitüsünün bir üyesi olan Jaubert, 1798-1799’da Mısır seferi sırasında Napoleon’a tercümanlık yapmış, Paris’e döndükten sonra da hükümette çeşitli görevlerde yer almıştır. 1802’de Horace Sébastiani de La Porta’ya Doğu görevi boyunca eşlik etmiş, 1804’de Osmanlı İmparatorluğunda bulunduğu zaman zarfında Sébastiani’ye İstanbul’da yardımcı olmuştur. 1805’de “Jaubert Misyonu” adı altında Şah Fat’h Ali ile ittifak düzenlemesi için İran’a gönderilirken yolda Doğubeyazıt Paşası tarafından ele geçirilip 4 ay boyunca bir zindana hapsedilmiştir. Paşa’nın ölümüyle birlikte gitmesine izin verilen Jaubert bu sayede görevini başarıyla tamamlar ve 1807’de yeniden Varşova’da Napoleon’un yanınadöner. Napolyon’un çöküşarifesinde Jaubert İstanbul’a maslahatgüzar olarak atanır. Diplomatik kariyerinin sona ermesi ile birlikte hükümetin yardımlarınıulaştırmak üzere Tibet’e biryolculuk düzenler ve Fransa’yadönüşünde beraberinde 400 taneKeşmirkeçisi getirerekbunların tanıtımınısağlar. Jaubert hayatının geri kalankısmını yazarak ve öğreterek geçirmiştir. Journal Asiatique’deki yazılarının dışında müzayedemizde sunulan kitabı yayınlanmıştır. Kitapta bölge halklarından Kürtler, Ermeniler, Türkler, Yezidiler ve geçilen yerlerden Erzurum, Doğubeyazıt, Erzincan ve Van gibi yerler hakkında bilgiler bulunmaktadır.

    TLSold
  • Küçük Asya'nın ilk sistematik tanımı-William Martin Leake, Journal of a Tour in Asia Minor with Comparative Remarks Ancient and Modern Geography of that Country, John Murray, London, 1824. xxvii, [1], 362, [1] s, metin dışında 1 katlanır bakır baskı Anadolu haritası (Üst kısmında Putinger'in Anadolu haritası), 2 bakır baskı Truva ve çevresi plan, (1 çizim eksik) metin içinde çizimler, 22x14 cm, 1900lerde yapılmış perkalin cildinde. Ünlü seyyah Paul Lucas’ın 1706’da ve Yüzbaşı Macdonald Kinneir’in ise 1813’de yaptıkları gezilerden sonra ilk defa Anadolu yarımadasına gelen seyyahlardan biri olan William Martin Leake’in (1777-1860) kitabı birçok açıdan son derece önemlidir. Eski Yunan ve Roma dilleri uzmanı olan Leake, gezdiği topraklara eski uygarlıklar açısından yaklaşmıştır. Ayrıca yetkin bir coğrafyacı olan seyyahın İstanbul’dan yola çıkarak Konya, Kıbrıs, Alanya ve Orta Anadolu’ya yapmış olduğu gezinin notlarından oluşan bu eser, hem Ondokuzuncu yüzyılın ilk yarısında Anadolu’nun toplumsal hayatını göstermesi; hem de bu bölgede bulunan arkeolojik kalıntılar hakkında doğru bilgiler vermesi açısından çok önemlidir. Blackmer 972, Atabey 690

    Lot No: 218

    Lot: 218

    Küçük Asya'nın ilk sistematik tanımı-William Martin Leake, Journal of a Tour in Asia Minor with Comparative Remarks Ancient and Modern Geography of that Country, John Murray, London, 1824. xxvii, [1], 362, [1] s, metin dışında 1 katlanır bakır baskı Anadolu haritası (Üst kısmında Putinger'in Anadolu haritası), 2 bakır baskı Truva ve çevresi plan, (1 çizim eksik) metin içinde çizimler, 22x14 cm, 1900lerde yapılmış perkalin cildinde. Ünlü seyyah Paul Lucas’ın 1706’da ve Yüzbaşı Macdonald Kinneir’in ise 1813’de yaptıkları gezilerden sonra ilk defa Anadolu yarımadasına gelen seyyahlardan biri olan William Martin Leake’in (1777-1860) kitabı birçok açıdan son derece önemlidir. Eski Yunan ve Roma dilleri uzmanı olan Leake, gezdiği topraklara eski uygarlıklar açısından yaklaşmıştır. Ayrıca yetkin bir coğrafyacı olan seyyahın İstanbul’dan yola çıkarak Konya, Kıbrıs, Alanya ve Orta Anadolu’ya yapmış olduğu gezinin notlarından oluşan bu eser, hem Ondokuzuncu yüzyılın ilk yarısında Anadolu’nun toplumsal hayatını göstermesi; hem de bu bölgede bulunan arkeolojik kalıntılar hakkında doğru bilgiler vermesi açısından çok önemlidir. Blackmer 972, Atabey 690

    TLSold
  • Occident Et Orient: Études Politiques, Morales, Religieuses Pendant 1833-1834 De L'ère Chrétienne, 1249-1250 De L'hégyre, Emile BARRAULT, Paris: Desessart, A. Pougin, 1835, [8], 498, [2] s., 21,5x13 cm., ilk ve tek baskı,  döneminin sırtı deri cildinde.  Blackmer Chahine Atabey, Chadenat ve Weber'de yok, Sarga Moussa, La Relation Orientale s. 99., Saint-Simon'un "Her şey endüstri için, her şey onun için" formülündeki ilerlemeci mantık, Saint-Simoncuların Ortadoğu'ya sömürgeci bakışını etkilemiştir. Kitabın yazarı Emile Barrault, ilk olarak "Mission de Saint- Simonien" ile Doğu'ya gitmiş, daha sonra İstanbul'u terk etmek zorunda kalmış ve arkadaşlarıyla beraber İzmir'e gönderilmiştir. Emile Barrault, "Doğu-Batı Sorunu"nu masaya yatırdığı kitabında, en geniş yeri Osmanlı İmparatorluğu ve İstanbul'a ayırır. Yazar, önsözünde belirttiği gibi gezi kitabından çok, ciddi bir sosyolojik araştırma raporunu andıran eserinde, Sultan'ın kızının muhteşem düğünü gibi, gördüğü olayları da aktarır. Kitabın ikinci bölümü tamamen İstanbul üzerinedir. Sadece bir kez basılan son derece nadir bir eserdir.

    Lot No: 219

    Lot: 219

    Occident Et Orient: Études Politiques, Morales, Religieuses Pendant 1833-1834 De L'ère Chrétienne, 1249-1250 De L'hégyre, Emile BARRAULT, Paris: Desessart, A. Pougin, 1835, [8], 498, [2] s., 21,5x13 cm., ilk ve tek baskı, döneminin sırtı deri cildinde. Blackmer Chahine Atabey, Chadenat ve Weber'de yok, Sarga Moussa, La Relation Orientale s. 99., Saint-Simon'un "Her şey endüstri için, her şey onun için" formülündeki ilerlemeci mantık, Saint-Simoncuların Ortadoğu'ya sömürgeci bakışını etkilemiştir. Kitabın yazarı Emile Barrault, ilk olarak "Mission de Saint- Simonien" ile Doğu'ya gitmiş, daha sonra İstanbul'u terk etmek zorunda kalmış ve arkadaşlarıyla beraber İzmir'e gönderilmiştir. Emile Barrault, "Doğu-Batı Sorunu"nu masaya yatırdığı kitabında, en geniş yeri Osmanlı İmparatorluğu ve İstanbul'a ayırır. Yazar, önsözünde belirttiği gibi gezi kitabından çok, ciddi bir sosyolojik araştırma raporunu andıran eserinde, Sultan'ın kızının muhteşem düğünü gibi, gördüğü olayları da aktarır. Kitabın ikinci bölümü tamamen İstanbul üzerinedir. Sadece bir kez basılan son derece nadir bir eserdir.

    TLSold
  • Muhteşem gravürlerle büyük ebat Venedik kitabı-Un mois à Venise, ou recueil de vues pittoresques dessinées par Mr le Comte de Forbin, et mr. Dejuinne, peintre d'histoire. Et lithographiées par m.m. Arnout, Aubry-Lecomte, Coupin, Fragonard, Gudin, Mauzaisse, Schmit, Vauzelle & Villeneue. Avec un texte historique et explicatif., A Paris, 1825, 38 sayfa gravür açıklamaları, 15 yaprak gravür, sırtı deri ebrulu orijinal cildinde.

54x37 cm.

    Lot No: 220

    Lot: 220

    Muhteşem gravürlerle büyük ebat Venedik kitabı-Un mois à Venise, ou recueil de vues pittoresques dessinées par Mr le Comte de Forbin, et mr. Dejuinne, peintre d'histoire. Et lithographiées par m.m. Arnout, Aubry-Lecomte, Coupin, Fragonard, Gudin, Mauzaisse, Schmit, Vauzelle & Villeneue. Avec un texte historique et explicatif., A Paris, 1825, 38 sayfa gravür açıklamaları, 15 yaprak gravür, sırtı deri ebrulu orijinal cildinde. 54x37 cm.

    TLSold
  • Batı Yahudiliği üzerine oldukça eleştirel nitelikte önemli ve kapsamlı bir inceleme-Les Juifs d'Occident, ou Recherches sur l'etat civil, le commerce et la litterature des Juifs, en France, en Espagne et en Italie, pendant la durée du Moyen âge, Auguste Beugnot, Paris: Imprimerie de Lachevardiere Fils, 1824, 3 bölüm bir ciltte, [2], 217 ; [3], 122 ; [2], 310 s.; 21 cm. yeni cildinde.
Üç bölümden oluşan eserde ilk bölümde Beugnot tarafından (Beugnot, Arthur, 1797-1865) Batı Yahudiliği üzerine oldukça eleştirel nitelikte önemli ve kapsamlı bir inceleme sonrasında Ortaçağda Hıristiyan Yahudi ilişkileri anlatılmakta. İkinci kısımda ülkedeki iç ve dış ticaret ve Yahudi halkının zenginliğinin nedenlerinin izini sürüyor. Yahudilerin kısa süre sonra muaf tutulduğu feodal vergi ve harçları analiz eder. Yahudiler ve çeşitli devletlerin çeşitli hükümetleri arasındaki ilişkiler, bankaların kurulması da dahil olmak üzere inceleniyor. Üçüncü bölüm, beşinci yüzyıldan onuncu yüzyıla kadar olan İbrani edebiyatıyla ilgili. Bibliyografik referanslar ve analitik indeksler.

    Lot No: 221

    Lot: 221

    Batı Yahudiliği üzerine oldukça eleştirel nitelikte önemli ve kapsamlı bir inceleme-Les Juifs d'Occident, ou Recherches sur l'etat civil, le commerce et la litterature des Juifs, en France, en Espagne et en Italie, pendant la durée du Moyen âge, Auguste Beugnot, Paris: Imprimerie de Lachevardiere Fils, 1824, 3 bölüm bir ciltte, [2], 217 ; [3], 122 ; [2], 310 s.; 21 cm. yeni cildinde. Üç bölümden oluşan eserde ilk bölümde Beugnot tarafından (Beugnot, Arthur, 1797-1865) Batı Yahudiliği üzerine oldukça eleştirel nitelikte önemli ve kapsamlı bir inceleme sonrasında Ortaçağda Hıristiyan Yahudi ilişkileri anlatılmakta. İkinci kısımda ülkedeki iç ve dış ticaret ve Yahudi halkının zenginliğinin nedenlerinin izini sürüyor. Yahudilerin kısa süre sonra muaf tutulduğu feodal vergi ve harçları analiz eder. Yahudiler ve çeşitli devletlerin çeşitli hükümetleri arasındaki ilişkiler, bankaların kurulması da dahil olmak üzere inceleniyor. Üçüncü bölüm, beşinci yüzyıldan onuncu yüzyıla kadar olan İbrani edebiyatıyla ilgili. Bibliyografik referanslar ve analitik indeksler.

    TLSold
  • Fransızların Harp Tarihi Albümü; Zamanın ünlü 100 mareşal, general ve şahsiyetlerinin portreleri ve 52 savaş sahnesinin resimlendiği, Napolyon I'in portresi ve imzasının bir kopyasının bulunduğu 60 büyük ebat gravürlü albüm-Campagnes des Français sous le Consulat et l'Empire : album de cinquante-deux batailles et cent portraits des maréchaux, généraux et personnages les plus illustres de l'époque, et le portrait de Napoléon Ier accompagné d'un fac-similé de sa signature, collection de 60 pl. dite Carle Vernet ... faite d'après les tableaux de ce grand maître et les dessins de Swebach, Adolphe Thiers, Carle Vernet, Jacques François Joseph Swebach (Illustrator 1729-1823), Paris: Librairie rue Visconti, [c.1815], 60 tam sayfa gravür, 47x32 cm. sırtı ve köşebentleri deri orijinal cilt haliyle

    Lot No: 222

    Lot: 222

    Fransızların Harp Tarihi Albümü; Zamanın ünlü 100 mareşal, general ve şahsiyetlerinin portreleri ve 52 savaş sahnesinin resimlendiği, Napolyon I'in portresi ve imzasının bir kopyasının bulunduğu 60 büyük ebat gravürlü albüm-Campagnes des Français sous le Consulat et l'Empire : album de cinquante-deux batailles et cent portraits des maréchaux, généraux et personnages les plus illustres de l'époque, et le portrait de Napoléon Ier accompagné d'un fac-similé de sa signature, collection de 60 pl. dite Carle Vernet ... faite d'après les tableaux de ce grand maître et les dessins de Swebach, Adolphe Thiers, Carle Vernet, Jacques François Joseph Swebach (Illustrator 1729-1823), Paris: Librairie rue Visconti, [c.1815], 60 tam sayfa gravür, 47x32 cm. sırtı ve köşebentleri deri orijinal cilt haliyle

    TLSold
  • Topkapı Sarayı'nda yaşam-Jean-Baptiste Tavernier, Nouvelle Relation de l’Interieur du Serrail du Grand Seigneur, Contenant Plusieurs Singularitez Qui Jusqu’icy N’ont Point Este Mises en Lumiere, Paris, MDCLXXIX [1679]. 564, [3] s., kırmızı maroken deri cildinde, yaldız süslemeli, çok iyi durumda.16x10 cm. 
Tavernier, İstanbul’a ilk olarak 1631 kışında geldi ve bir yıl kaldı. Tavernier’in payitahttaki bu bir yılı, İstanbul’un kapıkulu eylemlerine sahne olduğu, sarayı basan azgın zorbaların veziriazamı parçaladıkları, “Padişaha sözümüz vardır!” bağırışlarıyla, 4. Murad’ı ayak divanına çıkarttıkları kritik bir evreye rastlar. Tam altı kez Doğu yolculuğuna çıkan, iki kez de İstanbul’a gelen Tavernier’in basılan ilk eseri müzayedeye sunulan kitaptır. Tavernier’in anlatısında Divan-ı Hümayun, arz odası, saray hastanesi, küçük ahırlar, mutfaklar, hadımağaların ve içoğlanlarının koğuşları, hamamlar, hazine dairesi, kiler, doğancıbaşının koğuşu, hasoda, harem dairesi ve hasbahçe hakkında çok ayrıntılı bilgi vardır. Tavernier, anlatılarını, Topkapı Sarayı’nda içoğlanlığı yapmış iki kişiden dinlediklerine dayandırmıştır: Sarayda elli yıldan fazla içoğlanlığı yapıp hazinedarbaşılığa kadar yükseldikten sonra, gözden düşerek Bursa’ya sürgün edilip oradan Hindistan’a kaçtığını söyleyen Sicilyalı bir devşirme ile yine sarayda on beş yıl içoğlanlığı yapmış bir Parisli... Ama herhalde eski içoğlanlarından dinlediklerinin yeterli olmayacağı düşüncesiyle, Fransa elçisi Marcheville’in, İstanbul’da huzura kabulü sırasında maiyetine katılarak saraya girmiş ve saraydaki yaşamı gözlemleyebilmiştir. Tavernier, “Büyük Efendi”nin sarayını anlattığı yapıtını, “Haşmetli Efendim” hitabıyla başlayıp “Çok aciz, çok itaatkâr, çok sadık, size çok borçlu hizmetkârınız ve kulunuz Tavernier” imzasıyla noktaladığı bir takdim yazısıyla Fransa’nın Güneş Kralı Louis XIV’e ithaf etmiştir. Bilimsel bir seyyahın aletlerine ve gözlem gücüne sahip olmadığı için Fransız edebiyatçısı Samuel Chappuzeau’nun yardımını almış ve 1. ve 6. seyahatlerinde elde ettiği bilgilere yer veren bu kitabı yayınlamıştır. Jean-Baptiste Tavernier (1605-1689), Parisli bir seyyah ve Hindistan-Fransa ticaretinin öncülerindendir. Babası ve amcası haritacı olan Tavernier onların etkisiyle seyahat etmeye karar verdi. Tavernier, Regensburg’da Peder Joseph’in yardımlarıyla Doğu Akdeniz’e yolculuk eden bir seyyah grubuna katılmayı başardı ve onlarla birlikte 1631’de İstanbul’a vardı. 11 ay burada kaldıktan sonra Tokat, Erzurum, Erivan ve İran’a geçti. Bu ilk seyahatinde gittiği en uzak yer İsfahan’dı. Bağdat, Halep, Malta ve İtalya’yı da gezerek 1633 yılında Paris’e geri döndü. 1638-43 yılları arasında 2. Yolculuğunu gerçekleştirdi. Bu yolculuğunda Halep’ten İran’a, oradan da Hindistan’a geçen Tavernier Agra ve Golkonda’ya kadar seyahat etti. Bu seyahatinde Moğol İmparatorluğuna ve elmas madenlerine yaptığı seyahatlerle büyük oranda değerli taşa sahip olan Tavernier önemli bir tüccar haline geldi. Müşterileri arasında Doğu’nun en önemli prenslerinin dahi bulunduğu Tavernier, bu 2. Seyahatinden sonra 4 seyahat daha yaptı. Son 2 seyahatinde Hindistan’ın ötesine seyahat etmedi, ancak bu yolculuklar sayesinde Doğu ticaretine ve ticaret yollarıyla ilgili bilgisi çok üst düzeye çıktı ve Doğu’nun en önemli insanlarıyla dostluk ilişkileri kurdu. Bu ilişkiler ona büyük bir servet ve ün sağladı. Rahat ve mutlu bir yaşantıya sahip olan Tavernier, bu yıldan sonra kralın isteğiyle gezilerindeki gözlemlerini kaleme almaya başladı.

    Lot No: 223

    Lot: 223

    Topkapı Sarayı'nda yaşam-Jean-Baptiste Tavernier, Nouvelle Relation de l’Interieur du Serrail du Grand Seigneur, Contenant Plusieurs Singularitez Qui Jusqu’icy N’ont Point Este Mises en Lumiere, Paris, MDCLXXIX [1679]. 564, [3] s., kırmızı maroken deri cildinde, yaldız süslemeli, çok iyi durumda.16x10 cm. Tavernier, İstanbul’a ilk olarak 1631 kışında geldi ve bir yıl kaldı. Tavernier’in payitahttaki bu bir yılı, İstanbul’un kapıkulu eylemlerine sahne olduğu, sarayı basan azgın zorbaların veziriazamı parçaladıkları, “Padişaha sözümüz vardır!” bağırışlarıyla, 4. Murad’ı ayak divanına çıkarttıkları kritik bir evreye rastlar. Tam altı kez Doğu yolculuğuna çıkan, iki kez de İstanbul’a gelen Tavernier’in basılan ilk eseri müzayedeye sunulan kitaptır. Tavernier’in anlatısında Divan-ı Hümayun, arz odası, saray hastanesi, küçük ahırlar, mutfaklar, hadımağaların ve içoğlanlarının koğuşları, hamamlar, hazine dairesi, kiler, doğancıbaşının koğuşu, hasoda, harem dairesi ve hasbahçe hakkında çok ayrıntılı bilgi vardır. Tavernier, anlatılarını, Topkapı Sarayı’nda içoğlanlığı yapmış iki kişiden dinlediklerine dayandırmıştır: Sarayda elli yıldan fazla içoğlanlığı yapıp hazinedarbaşılığa kadar yükseldikten sonra, gözden düşerek Bursa’ya sürgün edilip oradan Hindistan’a kaçtığını söyleyen Sicilyalı bir devşirme ile yine sarayda on beş yıl içoğlanlığı yapmış bir Parisli... Ama herhalde eski içoğlanlarından dinlediklerinin yeterli olmayacağı düşüncesiyle, Fransa elçisi Marcheville’in, İstanbul’da huzura kabulü sırasında maiyetine katılarak saraya girmiş ve saraydaki yaşamı gözlemleyebilmiştir. Tavernier, “Büyük Efendi”nin sarayını anlattığı yapıtını, “Haşmetli Efendim” hitabıyla başlayıp “Çok aciz, çok itaatkâr, çok sadık, size çok borçlu hizmetkârınız ve kulunuz Tavernier” imzasıyla noktaladığı bir takdim yazısıyla Fransa’nın Güneş Kralı Louis XIV’e ithaf etmiştir. Bilimsel bir seyyahın aletlerine ve gözlem gücüne sahip olmadığı için Fransız edebiyatçısı Samuel Chappuzeau’nun yardımını almış ve 1. ve 6. seyahatlerinde elde ettiği bilgilere yer veren bu kitabı yayınlamıştır. Jean-Baptiste Tavernier (1605-1689), Parisli bir seyyah ve Hindistan-Fransa ticaretinin öncülerindendir. Babası ve amcası haritacı olan Tavernier onların etkisiyle seyahat etmeye karar verdi. Tavernier, Regensburg’da Peder Joseph’in yardımlarıyla Doğu Akdeniz’e yolculuk eden bir seyyah grubuna katılmayı başardı ve onlarla birlikte 1631’de İstanbul’a vardı. 11 ay burada kaldıktan sonra Tokat, Erzurum, Erivan ve İran’a geçti. Bu ilk seyahatinde gittiği en uzak yer İsfahan’dı. Bağdat, Halep, Malta ve İtalya’yı da gezerek 1633 yılında Paris’e geri döndü. 1638-43 yılları arasında 2. Yolculuğunu gerçekleştirdi. Bu yolculuğunda Halep’ten İran’a, oradan da Hindistan’a geçen Tavernier Agra ve Golkonda’ya kadar seyahat etti. Bu seyahatinde Moğol İmparatorluğuna ve elmas madenlerine yaptığı seyahatlerle büyük oranda değerli taşa sahip olan Tavernier önemli bir tüccar haline geldi. Müşterileri arasında Doğu’nun en önemli prenslerinin dahi bulunduğu Tavernier, bu 2. Seyahatinden sonra 4 seyahat daha yaptı. Son 2 seyahatinde Hindistan’ın ötesine seyahat etmedi, ancak bu yolculuklar sayesinde Doğu ticaretine ve ticaret yollarıyla ilgili bilgisi çok üst düzeye çıktı ve Doğu’nun en önemli insanlarıyla dostluk ilişkileri kurdu. Bu ilişkiler ona büyük bir servet ve ün sağladı. Rahat ve mutlu bir yaşantıya sahip olan Tavernier, bu yıldan sonra kralın isteğiyle gezilerindeki gözlemlerini kaleme almaya başladı.

    TLSold
  • Atlas national illustré des 89 départements et des possessions de la France: divisé par arrondissements, cantons et communes avec le tracé de toutes les routes, chemins de fer et canaux : dressé d'après les travaux du cadastre du dépôt de la guerre et des ponts et chaussées, Victor Levasseur, Pelissier, Paris, 1861, [2] s., 101 yaprak, çoğu etrafı gravür desenli renkli harita, 52 cm. sırtı deri orijinal cildinde

    Lot No: 224

    Lot: 224

    Atlas national illustré des 89 départements et des possessions de la France: divisé par arrondissements, cantons et communes avec le tracé de toutes les routes, chemins de fer et canaux : dressé d'après les travaux du cadastre du dépôt de la guerre et des ponts et chaussées, Victor Levasseur, Pelissier, Paris, 1861, [2] s., 101 yaprak, çoğu etrafı gravür desenli renkli harita, 52 cm. sırtı deri orijinal cildinde

    TLSold
  • Pierre Gilles, P. Gyllii de Constantinopoleos. Topographia lib. IV. Lugduni Batavorum [Leiden], Ex officina Elzeviriana, 1632. 422, [6] s, [1] gravürlü başlık sayfası, 11.5 x 6 cm, vellum deri cildinde. Pierre Gilles’in Boğaz’ın Trakya kısmını tanıtan bu eseri, ilk olarak 1561’de Lyon’da, ikinci kez Leiden’de basılmıştır. Pierre Gillus (1490 – 1555) Doğabilimci ve gezgindir. Yunanca ve Latince öğrenim gören Gilles, Akdeniz ve Adriyatik balıkları konusunda yapmış olduğu araştırmalarını 1533’te Lyon’da yayımlayarak, Kral I. François’e sundu ve ondan antik medeniyete tanık olduktan sonra barbarların elinde düşen ülkelerin keşif ve tasvirini yapabilmek için yardım istedi. Öneriyi kabul eden I. François’in Gilles’i Osmanlı ülkesine göndermiş olduğu söylenir. Söylentiye göre Anadolu’yu gezerken parasız kalan Gilles İran seferine giden Osmanlı ordusuna katılmış. O dönemde Anadolu’yu tek başına gezen, üstelik 60 yaşında bir Avrupalının Osmanlı ordusuna alınması inandırıcı gelmemekle birlikte, İran seferine katılan Fransa Elçisi Gabriel d’Aramon ve maiyetinin 1548-1549 kışını Osmanlı ordusuyla birlikte Halep’te geçirirken Gilles’i orada askerlerin arasında bulup yanlarına aldıkları da bir gerçektir. Buradanheyetle birlikte Ocak 1550’de İstanbul’a gelenGilles, bir yıl sonra yine d’Aramon’labirlikte Fransa’ya dönmüştür. Gilles’in İstanbul’a ilk gelişinin tarihi bilinmiyor. Osmanlı ordusuna katılmasıyla o ana kadar toplamış olduğu bilgi ve malzemelerin kaybolduğunu yazar. Gerçekten de kitaplarında verdiği bilgiler yalnız İstanbul’a ait olduğundan bunların Ocak 1550-Ocak 1551arasında toplanmış olduğunu düşünebiliriz. Ancak verdiği bilgilerden 1547’den beri İstanbul’da bulunmuş olması gerektiği anlaşılıyor. Gilles’in projesi antik dönem ve Bizans dönemi hakkında bilgi vermektir ve projeyi ancak İstanbul için gerçekleştirir. Fakat bu konuda verilen ayrıntılı bilgiler, eski bina ve anıtları tespit ve yerleştirme çabaları onu gününün İstanbul topoğrafyası ve binaları için bilgiler vermeye zorlar. Böylece yazıları, 16. yy ortaları İstanbul’u için çok önemlidir. Yazar, İstanbul’un topoğrafyasından yola çıkarak ve kenti tepelere ve vadilere ayırarak sistemli olarak gözden geçirir, her bölgeyi tasvir eder. Gilles, zamanında hala görülen Bizans kalıntıları konusunda da ilginç bilgiler verir. Bundan başka Gilles Küçük Ayasofya’dan, Balık Pazarı’ndan, Çemberlitaş’tan, Tavuk Pazarı’ndan, Langa’dan ve Saraçhane çarşısı’ndan söz eder ve Fatih Camii’ni ayrıntılı biçimde anlatır. Dönüşünden sonra Roma’ya yerleşen Gilles orada öldü. Kitapları ise 1561’de latince olarak Topographie Constantinopoleos et de Illius antiquitatibus libri quatuorve de Bosphoro Thracio libri tres adlarıyla Lyon’da yayımlandı. Blackmer 687.

    Lot No: 225

    Lot: 225

    Pierre Gilles, P. Gyllii de Constantinopoleos. Topographia lib. IV. Lugduni Batavorum [Leiden], Ex officina Elzeviriana, 1632. 422, [6] s, [1] gravürlü başlık sayfası, 11.5 x 6 cm, vellum deri cildinde. Pierre Gilles’in Boğaz’ın Trakya kısmını tanıtan bu eseri, ilk olarak 1561’de Lyon’da, ikinci kez Leiden’de basılmıştır. Pierre Gillus (1490 – 1555) Doğabilimci ve gezgindir. Yunanca ve Latince öğrenim gören Gilles, Akdeniz ve Adriyatik balıkları konusunda yapmış olduğu araştırmalarını 1533’te Lyon’da yayımlayarak, Kral I. François’e sundu ve ondan antik medeniyete tanık olduktan sonra barbarların elinde düşen ülkelerin keşif ve tasvirini yapabilmek için yardım istedi. Öneriyi kabul eden I. François’in Gilles’i Osmanlı ülkesine göndermiş olduğu söylenir. Söylentiye göre Anadolu’yu gezerken parasız kalan Gilles İran seferine giden Osmanlı ordusuna katılmış. O dönemde Anadolu’yu tek başına gezen, üstelik 60 yaşında bir Avrupalının Osmanlı ordusuna alınması inandırıcı gelmemekle birlikte, İran seferine katılan Fransa Elçisi Gabriel d’Aramon ve maiyetinin 1548-1549 kışını Osmanlı ordusuyla birlikte Halep’te geçirirken Gilles’i orada askerlerin arasında bulup yanlarına aldıkları da bir gerçektir. Buradanheyetle birlikte Ocak 1550’de İstanbul’a gelenGilles, bir yıl sonra yine d’Aramon’labirlikte Fransa’ya dönmüştür. Gilles’in İstanbul’a ilk gelişinin tarihi bilinmiyor. Osmanlı ordusuna katılmasıyla o ana kadar toplamış olduğu bilgi ve malzemelerin kaybolduğunu yazar. Gerçekten de kitaplarında verdiği bilgiler yalnız İstanbul’a ait olduğundan bunların Ocak 1550-Ocak 1551arasında toplanmış olduğunu düşünebiliriz. Ancak verdiği bilgilerden 1547’den beri İstanbul’da bulunmuş olması gerektiği anlaşılıyor. Gilles’in projesi antik dönem ve Bizans dönemi hakkında bilgi vermektir ve projeyi ancak İstanbul için gerçekleştirir. Fakat bu konuda verilen ayrıntılı bilgiler, eski bina ve anıtları tespit ve yerleştirme çabaları onu gününün İstanbul topoğrafyası ve binaları için bilgiler vermeye zorlar. Böylece yazıları, 16. yy ortaları İstanbul’u için çok önemlidir. Yazar, İstanbul’un topoğrafyasından yola çıkarak ve kenti tepelere ve vadilere ayırarak sistemli olarak gözden geçirir, her bölgeyi tasvir eder. Gilles, zamanında hala görülen Bizans kalıntıları konusunda da ilginç bilgiler verir. Bundan başka Gilles Küçük Ayasofya’dan, Balık Pazarı’ndan, Çemberlitaş’tan, Tavuk Pazarı’ndan, Langa’dan ve Saraçhane çarşısı’ndan söz eder ve Fatih Camii’ni ayrıntılı biçimde anlatır. Dönüşünden sonra Roma’ya yerleşen Gilles orada öldü. Kitapları ise 1561’de latince olarak Topographie Constantinopoleos et de Illius antiquitatibus libri quatuorve de Bosphoro Thracio libri tres adlarıyla Lyon’da yayımlandı. Blackmer 687.

    TLSold
  • Osmanlıca-Hayatım. Alman Orduları Erkân-ı Harbiye Reisi Feld Mareşal Von Hindenburg'un Hâtırâtı: von Hindenburg, Paul Deneckendorff, (Çeviren: Tahsin İsmail). İstanbul 1341 (rumi) 1925 (miladi) Matbaa-i Askeriye, 4+395, arka cepte 4 katlanır harita, kağıt kapığında sırt haliyle

    Lot No: 226

    Lot: 226

    Osmanlıca-Hayatım. Alman Orduları Erkân-ı Harbiye Reisi Feld Mareşal Von Hindenburg'un Hâtırâtı: von Hindenburg, Paul Deneckendorff, (Çeviren: Tahsin İsmail). İstanbul 1341 (rumi) 1925 (miladi) Matbaa-i Askeriye, 4+395, arka cepte 4 katlanır harita, kağıt kapığında sırt haliyle

    TLSold
  • Osmanlıca-Harabât: Ziya Paşa, İstanbul 1291(hicri) 1874(miladi) Matbaa-i Âmire, (1. Cilt), 3+25+285, (2. Cilt), 11+506, (3. Cilt), 1+436, 3 cilt bir rada, sırtı deri cildinde

    Lot No: 227

    Lot: 227

    Osmanlıca-Harabât: Ziya Paşa, İstanbul 1291(hicri) 1874(miladi) Matbaa-i Âmire, (1. Cilt), 3+25+285, (2. Cilt), 11+506, (3. Cilt), 1+436, 3 cilt bir rada, sırtı deri cildinde

    TLSold
  • Özel Baskı, oldukça zor bulunur bir referans eser-IZNIK: The Ömer Koç Collection, Hülya Bilgi, İstanbul, 2015, 600 s. Ciltli, şömizli.

33,5x27,5 cm.

    Lot No: 228

    Lot: 228

    Özel Baskı, oldukça zor bulunur bir referans eser-IZNIK: The Ömer Koç Collection, Hülya Bilgi, İstanbul, 2015, 600 s. Ciltli, şömizli. 33,5x27,5 cm.

    TLSold
  • Sultan II. Abdülhamid'in en küçük oğlu Şehzade Mehmed Abid Efendi-Mehmed Abid Efendi (17 Eylül 1904, Yıldız Sarayı, İstanbul - 8 Aralık 1973, Beyrut) Yıldız Sarayı Bahçesinde büyük ebat fotoğraf.   
Fotoğrafçı "A.F. BAVBIN - SALONIQUE" paspartusu haliyle.

Ölçüleri: 23x29,5 cm.

    Lot No: 229

    Lot: 229

    Sultan II. Abdülhamid'in en küçük oğlu Şehzade Mehmed Abid Efendi-Mehmed Abid Efendi (17 Eylül 1904, Yıldız Sarayı, İstanbul - 8 Aralık 1973, Beyrut) Yıldız Sarayı Bahçesinde büyük ebat fotoğraf. Fotoğrafçı "A.F. BAVBIN - SALONIQUE" paspartusu haliyle. Ölçüleri: 23x29,5 cm.

    TLSold
  • Photo-ResnaConstantinople-Osmanlı Askeri Erkan - Subaylar bir arada Fotoğraf.Photo - Resna, Constantinople

Ölçüleri: 23,5x29,5 cm.

    Lot No: 230

    Lot: 230

    Photo-ResnaConstantinople-Osmanlı Askeri Erkan - Subaylar bir arada Fotoğraf.Photo - Resna, Constantinople Ölçüleri: 23,5x29,5 cm.

    TLSold
  • La sainte Bible qui contient le Vieux et le Nouveau Testament. Revûe sur les originaux, & retouchée dans le langage : avec de petites notes margïnales, & les textes paralléles, par David Martin,.. Amsterdam, MDCCXLII  [1742], 444, 145, 64, 140, 200 sayfa, 1 başlık gravürü (Gravür sağ alt kısımda kopuk bölüm mevcut) tümüyle deri cildinde, kalınlığa bağlı ciltte yorgunluk mevcut. 

28x23 cm.

    Lot No: 231

    Lot: 231

    La sainte Bible qui contient le Vieux et le Nouveau Testament. Revûe sur les originaux, & retouchée dans le langage : avec de petites notes margïnales, & les textes paralléles, par David Martin,.. Amsterdam, MDCCXLII [1742], 444, 145, 64, 140, 200 sayfa, 1 başlık gravürü (Gravür sağ alt kısımda kopuk bölüm mevcut) tümüyle deri cildinde, kalınlığa bağlı ciltte yorgunluk mevcut. 28x23 cm.

    TLSold
  • Milli Mücadele-Général Fakher-ed-Din, Les Opérations du Corps de Cavalerie Turc Pendant la Guerre de l'Indépendance,  1926, 79 s., metin dahilinde 10, haricinde 3 katlanır kroki, 25 cm. Kitap üst kısmında “olağan şüpheli” yıpranması mevcutsa da kitap oldukça nadir olması dikkate değerdir.

    Lot No: 232

    Lot: 232

    Milli Mücadele-Général Fakher-ed-Din, Les Opérations du Corps de Cavalerie Turc Pendant la Guerre de l'Indépendance, 1926, 79 s., metin dahilinde 10, haricinde 3 katlanır kroki, 25 cm. Kitap üst kısmında “olağan şüpheli” yıpranması mevcutsa da kitap oldukça nadir olması dikkate değerdir.

    TLSold
  • D'Angora à Lausanne. Les Étapes D'une Déchéance. Préface De M. Edourd Soulier, Député De Paris. Avec Trois Cartes. R. De (Comte) - L. Le Reverend Gontaut-Biron Paris: Plon, 1924. ix, 230 s., 3 katlanan harita. 19x13 cm. arka kapak haliyle

    Lot No: 233

    Lot: 233

    D'Angora à Lausanne. Les Étapes D'une Déchéance. Préface De M. Edourd Soulier, Député De Paris. Avec Trois Cartes. R. De (Comte) - L. Le Reverend Gontaut-Biron Paris: Plon, 1924. ix, 230 s., 3 katlanan harita. 19x13 cm. arka kapak haliyle

    TLSold
  • Discours du Ghazi Moustafa Kemal: Président de la République Turque, Octobre 1927, Ghazi Moustafa Kemal, K.F. Koehler Verlag, Leipzig, 1929, 677 s., sırtı bez, ebrulu orijinal cildinde

    Lot No: 234

    Lot: 234

    Discours du Ghazi Moustafa Kemal: Président de la République Turque, Octobre 1927, Ghazi Moustafa Kemal, K.F. Koehler Verlag, Leipzig, 1929, 677 s., sırtı bez, ebrulu orijinal cildinde

    TLSold
  • Çok nadir 1868 İstanbul baskısı bir sözlük-Türkçe ve Fransızca ve İtalyanca Lisanı Üzre Tertib Olunmuş Lûgatdır. Dictionnaire Français - Turc - İtalien: Selânikli Mehmed Âtıf, İstanbul 1285 (hicri) 1868 (miladi) Ruznâme-i Ceride-i Havadis Matbaası, 2 + 408,  (1868, Constantinople Imprimerie de Djeridei-Havadis), 25 cm, sırtı deri ebrulu yeni cildinde

    Lot No: 235

    Lot: 235

    Çok nadir 1868 İstanbul baskısı bir sözlük-Türkçe ve Fransızca ve İtalyanca Lisanı Üzre Tertib Olunmuş Lûgatdır. Dictionnaire Français - Turc - İtalien: Selânikli Mehmed Âtıf, İstanbul 1285 (hicri) 1868 (miladi) Ruznâme-i Ceride-i Havadis Matbaası, 2 + 408, (1868, Constantinople Imprimerie de Djeridei-Havadis), 25 cm, sırtı deri ebrulu yeni cildinde

    TLSold
  • Les Juifs d'Espagne, 945-1205. H. Graetz; traduit de l'allemand par Georges Stenne. 1872, Paris, Michel Levy Frères vii, 436,[2] s., orijinal cildinde.

    Lot No: 236

    Lot: 236

    Les Juifs d'Espagne, 945-1205. H. Graetz; traduit de l'allemand par Georges Stenne. 1872, Paris, Michel Levy Frères vii, 436,[2] s., orijinal cildinde.

    TLSold
  • Skira Yayını Resim Sanatı-Histoire de la Peinture Moderne. 3 cilt; I: De Baudelaire a Bonnard. II: Matisse. Munch. Rouault. Fauvisme et expressionisme. III: De Picasso au surréalisme. Du cubisme a Paul Klee. Paris: Albert Skira, 1949-50, 222 s., 155 s., 155 s., sanatçıların birçok renkli reprodüksiyon fotoğrafları.

35x25 cm.

    Lot No: 237

    Lot: 237

    Skira Yayını Resim Sanatı-Histoire de la Peinture Moderne. 3 cilt; I: De Baudelaire a Bonnard. II: Matisse. Munch. Rouault. Fauvisme et expressionisme. III: De Picasso au surréalisme. Du cubisme a Paul Klee. Paris: Albert Skira, 1949-50, 222 s., 155 s., 155 s., sanatçıların birçok renkli reprodüksiyon fotoğrafları. 35x25 cm.

    TLSold
  • İspanyol gezginin gözünden Cumhuriyet'in ilk yıllarında Anadolu harabeleri -Saturnino Ximenez. L'Asie Mineure en ruines, avec une préface M.B. Haussoullier, membre de l'Institut. Ouvrage orné de 49 gravures hors texte et 8 cartes. Saturnino Ximenez; Bernard Haussoullier, Paris, Plon-Nourrit et Cie : Impr.-libr.-éditeurs, 8, rue Garancière, 1925, xvi, 324 s., 23x15 cm., deri sırtı tamire ihtiyacı var.

    Lot No: 238

    Lot: 238

    İspanyol gezginin gözünden Cumhuriyet'in ilk yıllarında Anadolu harabeleri -Saturnino Ximenez. L'Asie Mineure en ruines, avec une préface M.B. Haussoullier, membre de l'Institut. Ouvrage orné de 49 gravures hors texte et 8 cartes. Saturnino Ximenez; Bernard Haussoullier, Paris, Plon-Nourrit et Cie : Impr.-libr.-éditeurs, 8, rue Garancière, 1925, xvi, 324 s., 23x15 cm., deri sırtı tamire ihtiyacı var.

    TLSold
  • Modern Türkiye'nin Doğuşu-Phoenix Ascendant: The Rise of Modern Turkey, Irfan Orga, London: Robert Hale Limited, [1958], 205 s., orijinal cildinde, 22 cm., İstanbul'da doğup büyüyen İrfan Orga (1908 –1970), uzun yıllar Türk Ordusunda savaş pilotu olarak görev yaptı. Osmanlı Türkiye’sinde doğup büyüdüğü ülkesinin işgalini, direnişini, Atatürk’ün azmine, Cumhuriyetin kuruluşuna şahit oldu. 1943 de eğitim için gittiği İngiltere’de Türk olmayan biriyle tanışıp, evlendiği için ordudan ve yurttan atıldı. İrlandalı karısıyla birlikte yoksulluğun sınırında yaşadığı Londra'ya taşındı. Kimse ona düzgün bir iş veremeyeceği için yazmaya başladı.

    Lot No: 239

    Lot: 239

    Modern Türkiye'nin Doğuşu-Phoenix Ascendant: The Rise of Modern Turkey, Irfan Orga, London: Robert Hale Limited, [1958], 205 s., orijinal cildinde, 22 cm., İstanbul'da doğup büyüyen İrfan Orga (1908 –1970), uzun yıllar Türk Ordusunda savaş pilotu olarak görev yaptı. Osmanlı Türkiye’sinde doğup büyüdüğü ülkesinin işgalini, direnişini, Atatürk’ün azmine, Cumhuriyetin kuruluşuna şahit oldu. 1943 de eğitim için gittiği İngiltere’de Türk olmayan biriyle tanışıp, evlendiği için ordudan ve yurttan atıldı. İrlandalı karısıyla birlikte yoksulluğun sınırında yaşadığı Londra'ya taşındı. Kimse ona düzgün bir iş veremeyeceği için yazmaya başladı.

    TLSold
  • La Turquie économique; étude comparative du commerce français et étranger, développement et mise en valeur des ressources naturelles, industrielles et commerciales de l'Empire Ottoman, Georges Carles, Librairie Chevalier et Rivière, Paris, 1906, ix, 120 s., 1 katlanır harita

    Lot No: 240

    Lot: 240

    La Turquie économique; étude comparative du commerce français et étranger, développement et mise en valeur des ressources naturelles, industrielles et commerciales de l'Empire Ottoman, Georges Carles, Librairie Chevalier et Rivière, Paris, 1906, ix, 120 s., 1 katlanır harita

    TLSold
  • World on the Last Day: The Sack of Constantinople by the Turks, May 29, 1453, Its Causes and Consequences, David Stacton, London: Faber and Faber, 1965, 302 s., ciltli, şömizli, 22 cm.

    Lot No: 241

    Lot: 241

    World on the Last Day: The Sack of Constantinople by the Turks, May 29, 1453, Its Causes and Consequences, David Stacton, London: Faber and Faber, 1965, 302 s., ciltli, şömizli, 22 cm.

    TLSold
  • Nefis gravürlerin eşliğinde nadir bir seyahatname-Marius Bernard, Turquie d’Europe et d’Asie (de Salonique à Jérusalem), Librairie Renouard, Paris, tarihsiz [c 1920]. 384 s, metin içinde 120 resim, 28,5x18,5 cm, dekoratif orijinal cildinde. 19. yüzyıl sonlarında İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Anadolu kıyılarında yapılan bir Türkiye seyahatinin bol resimli ve özenli bir şekilde basılmış olan ilginç seyahatnamesidir. Gemi yolculuğuna Selanik’ten başlayan yazar, Çanakkale üzerinden Karadeniz’e geçerek Karadeniz’i Rusya sahilleri de dahil olmak üzere baştan başa denizden dolaşmak suretiyle İstanbul’a döner. İstanbul’dan sonra Çanakkale, İzmir, Bodrum, Antalya, Mersin, Adana ve İskenderun başta olmak üzere Anadolu’nun bütün batı ve güney sahilini dolaşarak Kudüs’e kadar gider. Seyahatini zaman zaman karadan da sürdüren Bernard, bu eserinin büyük bir kısmında İstanbul ve İzmir’den bahsetmiştir. Kitapta yer alan nefis gravürlerle 20. yüzyılın İstanbul ve Doğu Akdeniz şehirleri bütün yönleriyle gözler önüne serilmektedir.

    Lot No: 242

    Lot: 242

    Nefis gravürlerin eşliğinde nadir bir seyahatname-Marius Bernard, Turquie d’Europe et d’Asie (de Salonique à Jérusalem), Librairie Renouard, Paris, tarihsiz [c 1920]. 384 s, metin içinde 120 resim, 28,5x18,5 cm, dekoratif orijinal cildinde. 19. yüzyıl sonlarında İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Anadolu kıyılarında yapılan bir Türkiye seyahatinin bol resimli ve özenli bir şekilde basılmış olan ilginç seyahatnamesidir. Gemi yolculuğuna Selanik’ten başlayan yazar, Çanakkale üzerinden Karadeniz’e geçerek Karadeniz’i Rusya sahilleri de dahil olmak üzere baştan başa denizden dolaşmak suretiyle İstanbul’a döner. İstanbul’dan sonra Çanakkale, İzmir, Bodrum, Antalya, Mersin, Adana ve İskenderun başta olmak üzere Anadolu’nun bütün batı ve güney sahilini dolaşarak Kudüs’e kadar gider. Seyahatini zaman zaman karadan da sürdüren Bernard, bu eserinin büyük bir kısmında İstanbul ve İzmir’den bahsetmiştir. Kitapta yer alan nefis gravürlerle 20. yüzyılın İstanbul ve Doğu Akdeniz şehirleri bütün yönleriyle gözler önüne serilmektedir.

    TLSold
  • İstanbul koleksiyonundan önemli bir referans kitap-H[arrison] G[riswold]. Dwight, Constantinople Settings and Traits, Harper & Brothers, New York and London, 1926, xxiv, [2], 581 s, 150 fotoğraf, ex-library, 23 x 15 cm, bez cildinde. Çoğu başka hiçbir yerde yayınlanmamış 150 fotoğrafla İstanbul. Harrison Griswold Dwight (1890-1959) İstanbul doğumludur. Robert College’de ve Amherst College’de tahsil gördü. Versailles’de Savaş Konseyi’nde çevirmenlik, Paris Barış Konferansı’nda sekreterlik yaptı. Devlet Bakanlığı’nda protokol görevlisi olarak çalıştı. Eserleri arasında Constantinople, Old and New (1915), Stamboul Nights (1916), Persian Miniatures (1917), the Emperor of Elam and Other Stories (1930) isimli kitaplar bulunmaktadır. Harper’s Monthly, the Atlantic Monthly ve National Geographic’de çeşitli makaleleri yayınlanmıştır. Dwight’ın müzayedemizde sunduğumuz bu kitabının metni ilk baskısı farklı bir adla basılan Constantinople Old and New (1915) ile aynıdır. Dwight doğum uzun yıllar yaşadığı İstanbul’u kitabında oldukça hoş bir dille anlatmıştır. Çarşılarıyla, pazarlarıyla, hamamlarıyla, sokak satıcılarıyla, Pera, Haliç, Köprü, Mısır Çarşısı, Boğaziçi,Müslüman ve Rum adetleri, sokakları süsleyen asmalar, mor salkımlar veakasyaları ile İstanbul çok canlı bir üslupla okuyucu ile buluşturulmuştur. Bu bölümde İstanbul’un kahve kültürü dünü ve bugünü ile ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Yüzyılın başındaki İstanbul’u bol göresel malzeme ile tüm yönleri ile tanıtan bu kitap müzayedelerde her zaman rağbet gören önemli ve seçkin bir İstanbul kitabıdır. Daha önce farklı bir başlıkla (Constantinople Old and New, New York, 1915) ismiyle basılan eser gözden geçirilerek yeni bir başlıkla tekrar basılmıştır. Çoğu hiçbir yerde basılmamış 150 fotoğrafa yer veren eserin sonuna bir de İstanbul bibliyografyası eklenmiştir. Amerikan anlayışına göre oldukça ilkel olarak tanımladığı İstanbul evlerini ve evlerin numarasız oluşunu sokaklara isim verilmeyişini buna rağmen bir adres sorununun yaşanmamasını şaşkın bir ifadeyle aktaran yazar İstanbul’un özellikle günlük yaşamı üzerine yoğunlaşmıştır. Dwight İstanbul’da ramazanı “Güneşin gökyüzünde olduğu sürece gerçek müminlerin dudakları arasından hiçbir yiyecek veya içecek maddesi geçmez. Bir sigaranın tatlı avuntusuna bile müsade edilmez. Ancak batışını haber veren topun ateşlenmesinden bir beyaz saç telinin siyahından ayırt edilebildiği aydınlığa kadar yiyip içilir” sözleriyle anlatıyor.

    Lot No: 243

    Lot: 243

    İstanbul koleksiyonundan önemli bir referans kitap-H[arrison] G[riswold]. Dwight, Constantinople Settings and Traits, Harper & Brothers, New York and London, 1926, xxiv, [2], 581 s, 150 fotoğraf, ex-library, 23 x 15 cm, bez cildinde. Çoğu başka hiçbir yerde yayınlanmamış 150 fotoğrafla İstanbul. Harrison Griswold Dwight (1890-1959) İstanbul doğumludur. Robert College’de ve Amherst College’de tahsil gördü. Versailles’de Savaş Konseyi’nde çevirmenlik, Paris Barış Konferansı’nda sekreterlik yaptı. Devlet Bakanlığı’nda protokol görevlisi olarak çalıştı. Eserleri arasında Constantinople, Old and New (1915), Stamboul Nights (1916), Persian Miniatures (1917), the Emperor of Elam and Other Stories (1930) isimli kitaplar bulunmaktadır. Harper’s Monthly, the Atlantic Monthly ve National Geographic’de çeşitli makaleleri yayınlanmıştır. Dwight’ın müzayedemizde sunduğumuz bu kitabının metni ilk baskısı farklı bir adla basılan Constantinople Old and New (1915) ile aynıdır. Dwight doğum uzun yıllar yaşadığı İstanbul’u kitabında oldukça hoş bir dille anlatmıştır. Çarşılarıyla, pazarlarıyla, hamamlarıyla, sokak satıcılarıyla, Pera, Haliç, Köprü, Mısır Çarşısı, Boğaziçi,Müslüman ve Rum adetleri, sokakları süsleyen asmalar, mor salkımlar veakasyaları ile İstanbul çok canlı bir üslupla okuyucu ile buluşturulmuştur. Bu bölümde İstanbul’un kahve kültürü dünü ve bugünü ile ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Yüzyılın başındaki İstanbul’u bol göresel malzeme ile tüm yönleri ile tanıtan bu kitap müzayedelerde her zaman rağbet gören önemli ve seçkin bir İstanbul kitabıdır. Daha önce farklı bir başlıkla (Constantinople Old and New, New York, 1915) ismiyle basılan eser gözden geçirilerek yeni bir başlıkla tekrar basılmıştır. Çoğu hiçbir yerde basılmamış 150 fotoğrafa yer veren eserin sonuna bir de İstanbul bibliyografyası eklenmiştir. Amerikan anlayışına göre oldukça ilkel olarak tanımladığı İstanbul evlerini ve evlerin numarasız oluşunu sokaklara isim verilmeyişini buna rağmen bir adres sorununun yaşanmamasını şaşkın bir ifadeyle aktaran yazar İstanbul’un özellikle günlük yaşamı üzerine yoğunlaşmıştır. Dwight İstanbul’da ramazanı “Güneşin gökyüzünde olduğu sürece gerçek müminlerin dudakları arasından hiçbir yiyecek veya içecek maddesi geçmez. Bir sigaranın tatlı avuntusuna bile müsade edilmez. Ancak batışını haber veren topun ateşlenmesinden bir beyaz saç telinin siyahından ayırt edilebildiği aydınlığa kadar yiyip içilir” sözleriyle anlatıyor.

    TLSold
  • De La Situation Légale Des Sujets Ottomans Non Musulmans,  Frédéric van den Steen de Jehay. Bruxelles: Schepens. 1906, 556 sf., (Haritası eksik.), sırtı deri yeni cildinde. 25 cm. Yazardan Damat Ferit Paşa'ya ithaf ve imzalı. Ayrıca kitap içine konmuş yazarın el yazısı ile Ferit Paşa'ya yazdığı imzalı mektup mevcut.

    Lot No: 244

    Lot: 244

    De La Situation Légale Des Sujets Ottomans Non Musulmans, Frédéric van den Steen de Jehay. Bruxelles: Schepens. 1906, 556 sf., (Haritası eksik.), sırtı deri yeni cildinde. 25 cm. Yazardan Damat Ferit Paşa'ya ithaf ve imzalı. Ayrıca kitap içine konmuş yazarın el yazısı ile Ferit Paşa'ya yazdığı imzalı mektup mevcut.

    TLSold
  • Hellas and Unreeemed Hellenism, Bourdon, American-Hellenic Society, New York, 1920, 68 s., 24,5 x 17 cm, kağıt kapağında. Kitap, The Policy of Victory in the East and its Results (George Bourdon, s. 1-32), Smyrna, a Greek City (Charles Vellay, s. 33-54) ve Hellenism in Asia Minor in the Middle Ages (Charles Diehl, s. 55-68) isimli üç bölümden oluşmaktadır. Orijinalleri Fransızca olan metinler İngilizce’ye Carroll N. Brown tarafından tercüme edilmiştir. İzmir’in Helen kimliğini ön plana çıkaran Charles Vellay’ın eseri önemlidir.

    Lot No: 245

    Lot: 245

    Hellas and Unreeemed Hellenism, Bourdon, American-Hellenic Society, New York, 1920, 68 s., 24,5 x 17 cm, kağıt kapağında. Kitap, The Policy of Victory in the East and its Results (George Bourdon, s. 1-32), Smyrna, a Greek City (Charles Vellay, s. 33-54) ve Hellenism in Asia Minor in the Middle Ages (Charles Diehl, s. 55-68) isimli üç bölümden oluşmaktadır. Orijinalleri Fransızca olan metinler İngilizce’ye Carroll N. Brown tarafından tercüme edilmiştir. İzmir’in Helen kimliğini ön plana çıkaran Charles Vellay’ın eseri önemlidir.

    TLSold
  • Osmanlı yönetimi ve İstanbul’u anlatan seyahatnamelerin başyapıtlarından-Charles MacFarlane, Constantinople in 1828. A Residence of Sixteen Months in the Turkish Capital and Provinces with an Account of the Present State of the Naval and Military Power, and of the Resources of the Ottoman Empire, to Which is added an appendix, containing remarks and observations to the Autumn of 1829, Saunders and Otley, London, 1829 . 2 cilt: xxvii, 517 s., Sultan 2. Mahmut'un 1 renkli gravürü, 1 katlanır gravür [Üsküdar'dan İstanbul panaroması],  viii, 491 s, 1 renkli gravür, metin harici çift sayfa 1 gravür; 22 x 13 cm, 1900ler perkalin ciltlerinde. Charles MacFarlane (1799–1858), 1827-1828 yıllarında Ege Adaları üzerinden Türkiye’ye ilk gelişinde İstanbul ve Anadolu’da 16 ay kalmıştır. 1847’de tekrar Türkiye’ye gelen yazarın bu kitabı İstanbul'u, İzmir’i ve Anadolu’yu detaylı bir şekilde anlatır. Eser, yazıldığı dönemde (Tanzimat’ın hemen öncesinde) İmparatorluğun iç ve dış siyasetini, ticari, iktisadi, askerî organizasyonunu, nüfusunun etnik bileşimini ve günlük yaşamını birinci elden bilgilere dayanarak batılı bir gözle anlatan temel kaynaklardan biri olarak kabul edilmiştir.

    Lot No: 246

    Lot: 246

    Osmanlı yönetimi ve İstanbul’u anlatan seyahatnamelerin başyapıtlarından-Charles MacFarlane, Constantinople in 1828. A Residence of Sixteen Months in the Turkish Capital and Provinces with an Account of the Present State of the Naval and Military Power, and of the Resources of the Ottoman Empire, to Which is added an appendix, containing remarks and observations to the Autumn of 1829, Saunders and Otley, London, 1829 . 2 cilt: xxvii, 517 s., Sultan 2. Mahmut'un 1 renkli gravürü, 1 katlanır gravür [Üsküdar'dan İstanbul panaroması], viii, 491 s, 1 renkli gravür, metin harici çift sayfa 1 gravür; 22 x 13 cm, 1900ler perkalin ciltlerinde. Charles MacFarlane (1799–1858), 1827-1828 yıllarında Ege Adaları üzerinden Türkiye’ye ilk gelişinde İstanbul ve Anadolu’da 16 ay kalmıştır. 1847’de tekrar Türkiye’ye gelen yazarın bu kitabı İstanbul'u, İzmir’i ve Anadolu’yu detaylı bir şekilde anlatır. Eser, yazıldığı dönemde (Tanzimat’ın hemen öncesinde) İmparatorluğun iç ve dış siyasetini, ticari, iktisadi, askerî organizasyonunu, nüfusunun etnik bileşimini ve günlük yaşamını birinci elden bilgilere dayanarak batılı bir gözle anlatan temel kaynaklardan biri olarak kabul edilmiştir.

    TLSold
  • La conquête de Constantinople, Robert de Clari, Pierre Charlot, Paris: E. de Boccard, 1939, vii, 242 s.; 16 cm. yeni cildinde.

    Lot No: 247

    Lot: 247

    La conquête de Constantinople, Robert de Clari, Pierre Charlot, Paris: E. de Boccard, 1939, vii, 242 s.; 16 cm. yeni cildinde.

    TLSold
  • Doria et Barberousse, Jurien de la Graviere, Parìs, E. Plon Nourrit, 1886, 346 s.; 18 cm. yeni cildinde

    Lot No: 248

    Lot: 248

    Doria et Barberousse, Jurien de la Graviere, Parìs, E. Plon Nourrit, 1886, 346 s.; 18 cm. yeni cildinde

    TLSold
  • Barbaros Hayrettin Paşa ve Kanuni Süleyman'ın Donanması hakkındaki önemli kitaplardan-Les Corsaires Barbaresques et la Marine de Soliman le grand. Ouvrage accompagne de quatre cartes, Jurien De La Graviere, Paris, Plon, 1887, x-377 s., 4 katlanır harita, yeni cildinde. Birinci baskı; Weber Atabey ve Blackmer'da yok. Jurien de La Gravière, Edmond (1812-1892) Fransız amiraldir. Babası Pierre Roch Jurien de LaGravièr de Devrim ve Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya hizmet etmiş bir amiraldi. Orduya 1828'de katılan Edmond, 1841'de komutan, 1850'de kaptan olur ve Kırım Savaşı süresince Karadeniz'de bulunan bir gemiyi komuta eder. 1855 yılında tuğamiral rütbesine yükselir ve 1859 yılında Adriyatik'te bulunan bir birliğin komutanlığına getirilir. Bu süre zarfınca Avusturya'nın liman noktalarını yakın bir abluka altına alır. 1870'deki Fransa-Prusya savaşı boyunca Fransa'nın Akdeniz'de bulunan filosunu yönetir. Jurien de La Gravière, biyografi, deniz tarihi ve Osmanlı ile ilgili eserleriyle bilinir.

    Lot No: 249

    Lot: 249

    Barbaros Hayrettin Paşa ve Kanuni Süleyman'ın Donanması hakkındaki önemli kitaplardan-Les Corsaires Barbaresques et la Marine de Soliman le grand. Ouvrage accompagne de quatre cartes, Jurien De La Graviere, Paris, Plon, 1887, x-377 s., 4 katlanır harita, yeni cildinde. Birinci baskı; Weber Atabey ve Blackmer'da yok. Jurien de La Gravière, Edmond (1812-1892) Fransız amiraldir. Babası Pierre Roch Jurien de LaGravièr de Devrim ve Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya hizmet etmiş bir amiraldi. Orduya 1828'de katılan Edmond, 1841'de komutan, 1850'de kaptan olur ve Kırım Savaşı süresince Karadeniz'de bulunan bir gemiyi komuta eder. 1855 yılında tuğamiral rütbesine yükselir ve 1859 yılında Adriyatik'te bulunan bir birliğin komutanlığına getirilir. Bu süre zarfınca Avusturya'nın liman noktalarını yakın bir abluka altına alır. 1870'deki Fransa-Prusya savaşı boyunca Fransa'nın Akdeniz'de bulunan filosunu yönetir. Jurien de La Gravière, biyografi, deniz tarihi ve Osmanlı ile ilgili eserleriyle bilinir.

    TLSold
  • The Year 1000: What life was like at the turn of the last millennium: an Englishman's World, Robert Lacey, Danny Danzinger, 199, 230 s., ciltli, şömizli, 22 cm.

    Lot No: 250

    Lot: 250

    The Year 1000: What life was like at the turn of the last millennium: an Englishman's World, Robert Lacey, Danny Danzinger, 199, 230 s., ciltli, şömizli, 22 cm.

    TLSold
  • Hurûfat Meşki-Bursa 1905 tarihli "Hüdavendigâr Vilâyet-i Celîlesi Bursa Reyhan Paşa İbtidâisi Birinci Sene Şakirdânından İsmâil Bekirzâde Mehmet Bendelerinin Hattıdır"

    Lot No: 251

    Lot: 251

    Hurûfat Meşki-Bursa 1905 tarihli "Hüdavendigâr Vilâyet-i Celîlesi Bursa Reyhan Paşa İbtidâisi Birinci Sene Şakirdânından İsmâil Bekirzâde Mehmet Bendelerinin Hattıdır"

    TLSold
  • "Hâtıra-i Esâret 1335" (1919) yazılı, oyma işçilikli, çiçek desenli ahşap tütün tabakası

    Lot No: 252

    Lot: 252

    "Hâtıra-i Esâret 1335" (1919) yazılı, oyma işçilikli, çiçek desenli ahşap tütün tabakası

    TLSold
  • "H.DECUGIS - Constantinople-Gümüş aplikeli, Galata Kulesi, Sultanahmet Dikilitaş ve Çemberlitaş figürlü,  "H.DECUGIS - Constantinople" damgalı yeşil küçük tabak. 

Çap: 10 cm.

    Lot No: 253

    Lot: 253

    "H.DECUGIS - Constantinople-Gümüş aplikeli, Galata Kulesi, Sultanahmet Dikilitaş ve Çemberlitaş figürlü, "H.DECUGIS - Constantinople" damgalı yeşil küçük tabak. Çap: 10 cm.

    TLSold
  • Mineli Fransız Opera Gözlüğü-Kolunda bulunan aparatı ile açılabilir Opera Gözlüğü.

Ölçü: 10 cm.

    Lot No: 254

    Lot: 254

    Mineli Fransız Opera Gözlüğü-Kolunda bulunan aparatı ile açılabilir Opera Gözlüğü. Ölçü: 10 cm.

    TLSold
  • Çift Kanton Tabak-Duvar askıları olan, bir çift oval Kanton tabak, iyi durumda.

Ölçüleri: 15.5x7.5 cm.

    Lot No: 255

    Lot: 255

    Çift Kanton Tabak-Duvar askıları olan, bir çift oval Kanton tabak, iyi durumda. Ölçüleri: 15.5x7.5 cm.

    TLSold
  • Meç-Osmanlıca ''Allah Bizimle'' yazılı, orijinal deri kemerliğinde, iyi kondisyonda Topçu Meçi.

Uzunluk: 58 cm.

    Lot No: 256

    Lot: 256

    Meç-Osmanlıca ''Allah Bizimle'' yazılı, orijinal deri kemerliğinde, iyi kondisyonda Topçu Meçi. Uzunluk: 58 cm.

    TLSold
  • Gümüş-Damla kehribar, gövde kısmı gümüş ve telkari işçilikli, Osmanlı dönemi sigara ağızlığı.

Uzunluk: 12 cm.

    Lot No: 257

    Lot: 257

    Gümüş-Damla kehribar, gövde kısmı gümüş ve telkari işçilikli, Osmanlı dönemi sigara ağızlığı. Uzunluk: 12 cm.

    TLSold
  • Mercanlı Fincan-Pirinç üzeri eski mercan aplikeli Osmanlı kahve fincanı zarfı. 

Yükseklik: 3,5 cm. 
Çap: 5,5 cm.

    Lot No: 258

    Lot: 258

    Mercanlı Fincan-Pirinç üzeri eski mercan aplikeli Osmanlı kahve fincanı zarfı. Yükseklik: 3,5 cm. Çap: 5,5 cm.

    TLSold
  • Bakır Kahvedan-Üzeri oldukça sık kalem işçilik ile motiflendirilmiş . Bakır kahvedan formları arasında oldukça işçilikli ve güzel bir forma sahip, bronz kulplu, kendi orijinal dönem hali patenasında Osmanlı Bakır Kahvedan.

Kahve koleksiyonlarında nadir işçilikli eserler arasında.

Not: bu tarz kahvedanlar döneminde odun ateşinde kullanılmaktadır.

Yükseklik: 31.5 cm.
Çap: 16 cm.

    Lot No: 259

    Lot: 259

    Bakır Kahvedan-Üzeri oldukça sık kalem işçilik ile motiflendirilmiş . Bakır kahvedan formları arasında oldukça işçilikli ve güzel bir forma sahip, bronz kulplu, kendi orijinal dönem hali patenasında Osmanlı Bakır Kahvedan. Kahve koleksiyonlarında nadir işçilikli eserler arasında. Not: bu tarz kahvedanlar döneminde odun ateşinde kullanılmaktadır. Yükseklik: 31.5 cm. Çap: 16 cm.

    TLSold
  • Zarif Zenne Fincanı-Osmanlı dönemi gergedan boynuzundan imal edilmiş zarif Kahve Fincanı.

Yükseklik: 5 cm. 
Çap: 4 cm.

    Lot No: 260

    Lot: 260

    Zarif Zenne Fincanı-Osmanlı dönemi gergedan boynuzundan imal edilmiş zarif Kahve Fincanı. Yükseklik: 5 cm. Çap: 4 cm.

    TLSold
  • ROSENTHALL Porselen Fincan-ROSENTHALL, "IRIS - BAVARIA" damgalı Çay Fincanı. 

Tabak çapı: 14 cm 
Fincan çapı: 9,5 cm. 
Y: 5 cm.

    Lot No: 261

    Lot: 261

    ROSENTHALL Porselen Fincan-ROSENTHALL, "IRIS - BAVARIA" damgalı Çay Fincanı. Tabak çapı: 14 cm Fincan çapı: 9,5 cm. Y: 5 cm.

    TLSold
  • "JUGENSTILL" - 1046 soğuk damgalı çift arnevo Kahve Fincanı

Tabak çapı: 12 cm 
Fincan: 4 cm. 
Y: 5,5 cm.

    Lot No: 262

    Lot: 262

    "JUGENSTILL" - 1046 soğuk damgalı çift arnevo Kahve Fincanı Tabak çapı: 12 cm Fincan: 4 cm. Y: 5,5 cm.

    TLSold
  • "TELLAU", Kırmızı üzeri beyaz ve altın yaldızlı Fincan 

Tabak çapı: 11,5 cm 
Fincan: 7 cm. 
Y: 4,5 cm.

    Lot No: 263

    Lot: 263

    "TELLAU", Kırmızı üzeri beyaz ve altın yaldızlı Fincan Tabak çapı: 11,5 cm Fincan: 7 cm. Y: 4,5 cm.

    TLSold
  • "AK KAISER PETERSBURG MÜ" damgalı, çift kahve yanına lokumluk Tabak.

Çap: 10,5 cm.

    Lot No: 264

    Lot: 264

    "AK KAISER PETERSBURG MÜ" damgalı, çift kahve yanına lokumluk Tabak. Çap: 10,5 cm.

    TLSold
  • HEREND porselen Fincan-Herend porselen yapımcı damgalı (soğuk damgası da bulunmaktadır). Gri çiçekli Fincan.

Tabak çapı: 12 cm.
Fincan Çapı: 7 cm. 
Y: 5 cm.

    Lot No: 265

    Lot: 265

    HEREND porselen Fincan-Herend porselen yapımcı damgalı (soğuk damgası da bulunmaktadır). Gri çiçekli Fincan. Tabak çapı: 12 cm. Fincan Çapı: 7 cm. Y: 5 cm.

    TLSold
  • "NORITAKE", "Made in Japan", Beyaz, bej, altın yaldızlı Kahve Fincanı.

Tabak çapı: 11 cm.
Fincan Çapı: 5 cm. 
Y: 5,5 cm.

    Lot No: 266

    Lot: 266

    "NORITAKE", "Made in Japan", Beyaz, bej, altın yaldızlı Kahve Fincanı. Tabak çapı: 11 cm. Fincan Çapı: 5 cm. Y: 5,5 cm.

    TLSold
  • Kral tacı üzerinde yıldız damgalı Mavi-beyaz Kahve Fincanı.

Tabak çapı: 12 cm.
Fincan Çapı: 6 cm. 
Y: 6,5 cm.

    Lot No: 267

    Lot: 267

    Kral tacı üzerinde yıldız damgalı Mavi-beyaz Kahve Fincanı. Tabak çapı: 12 cm. Fincan Çapı: 6 cm. Y: 6,5 cm.

    TLSold
  • Altın yaldız Taç damgalı, mor, bej, yaldız süslemeli küçük boy Kahve Fincanı. 

Tabak Çapı: 10 cm. 
Fincan: 4,5 cm. 
Y: 5 cm.

    Lot No: 268

    Lot: 268

    Altın yaldız Taç damgalı, mor, bej, yaldız süslemeli küçük boy Kahve Fincanı. Tabak Çapı: 10 cm. Fincan: 4,5 cm. Y: 5 cm.

    TLSold
  • "BEYER&BOCK", Altın yaldız, kenarları pembe bordürlü küçük Kahve Fincanı. 

Tabak Çapı: 10 cm. 
Fincan: 4,5 cm. 
Y: 5 cm.

    Lot No: 269

    Lot: 269

    "BEYER&BOCK", Altın yaldız, kenarları pembe bordürlü küçük Kahve Fincanı. Tabak Çapı: 10 cm. Fincan: 4,5 cm. Y: 5 cm.

    TLSold
  • Kartal damgalı, "Dec 1445" imzalı, beyaz, açık mavi, çiçek desenli Kahve Fincanı. 

Tabak Çapı: 11 cm. 
Fincan: 5,5 cm. 
Yükseklik: 5,5 cm.

    Lot No: 270

    Lot: 270

    Kartal damgalı, "Dec 1445" imzalı, beyaz, açık mavi, çiçek desenli Kahve Fincanı. Tabak Çapı: 11 cm. Fincan: 5,5 cm. Yükseklik: 5,5 cm.

    TLSold
  • BEYER&BOCK, damgalı,  Altın yaldız üzeri floral desenli, mine işçilikli, bordürleri lacivert Kahve Fincanı. 

Tabak çapı: 10 cm
Fincan Çapı: 4,5 cm. 
Yükseklik: 5 cm.

    Lot No: 271

    Lot: 271

    BEYER&BOCK, damgalı, Altın yaldız üzeri floral desenli, mine işçilikli, bordürleri lacivert Kahve Fincanı. Tabak çapı: 10 cm Fincan Çapı: 4,5 cm. Yükseklik: 5 cm.

    TLSold
  • Meissen Çift Fincan -Beyaz porselen, asma yaprağı desenli çift kahve fincanı.

Fincan Yüksekliği: 5 cm. 
Çap: 6.5 cm.
Tabak Çapı: 11 cm.

    Lot No: 272

    Lot: 272

    Meissen Çift Fincan -Beyaz porselen, asma yaprağı desenli çift kahve fincanı. Fincan Yüksekliği: 5 cm. Çap: 6.5 cm. Tabak Çapı: 11 cm.

    TLSold
  • Çift Altın Yaldızlı Bavaria Fincan-Dış yüzeyleri altın yaldızlı, yüzeyinde kabartma Ay formları mevcuttur. 

Tabak çapı: 10,5 cm.
Fincan çapı 7,5 cm. 
Yükseklik: 4,5 cm.

    Lot No: 273

    Lot: 273

    Çift Altın Yaldızlı Bavaria Fincan-Dış yüzeyleri altın yaldızlı, yüzeyinde kabartma Ay formları mevcuttur. Tabak çapı: 10,5 cm. Fincan çapı 7,5 cm. Yükseklik: 4,5 cm.

    TLSold
  • Herend Fincan-Herend porselen yapımcı damgalı (soğuk damgası da bulunmaktadır)
Sarı lale dekorlu, 20.yy.
 
Tabak çapı: 11 cm. 
Toplam Yükseklik: 6.5 cm
Fincan Çapı: 7 cm.

    Lot No: 274

    Lot: 274

    Herend Fincan-Herend porselen yapımcı damgalı (soğuk damgası da bulunmaktadır) Sarı lale dekorlu, 20.yy. Tabak çapı: 11 cm. Toplam Yükseklik: 6.5 cm Fincan Çapı: 7 cm.

    TLSold
  • Eros figürlü, gümüş Süzgeç. 

Ölçüleri: 12,5x8 cm.

    Lot No: 275

    Lot: 275

    Eros figürlü, gümüş Süzgeç. Ölçüleri: 12,5x8 cm.

    TLSold
  • Sedef saplı, metal kısımları kalem işçilikli, gümüş bilezikli, 6lı pasta Çatal Bıçak seti, orijinal kutusunda

    Lot No: 276

    Lot: 276

    Sedef saplı, metal kısımları kalem işçilikli, gümüş bilezikli, 6lı pasta Çatal Bıçak seti, orijinal kutusunda

    TLSold
  • Cam Vazo-Üst kısmı mavi renkden alt kısma doğru beyaz olarak bitirilmiş, koparma tekniği ile yapılmış, yaldız dekorlu, çiçek desenli, mineli, dilimli cam vazo. 
Kusursuz Kondisyonda.

Yükseklik: 37 cm.
Çap: 16 cm.

    Lot No: 277

    Lot: 277

    Cam Vazo-Üst kısmı mavi renkden alt kısma doğru beyaz olarak bitirilmiş, koparma tekniği ile yapılmış, yaldız dekorlu, çiçek desenli, mineli, dilimli cam vazo. Kusursuz Kondisyonda. Yükseklik: 37 cm. Çap: 16 cm.

    TLSold
  • Çift Gülabdan-Mavi beyaz porselen ağız kenarları kahve rengi iyi kondisyonda Uzakdoğu çift Gülabdan

Yükseklik: 18 cm.
Çap: 8 cm.

    Lot No: 278

    Lot: 278

    Çift Gülabdan-Mavi beyaz porselen ağız kenarları kahve rengi iyi kondisyonda Uzakdoğu çift Gülabdan Yükseklik: 18 cm. Çap: 8 cm.

    TLSold
  • "Afiyet Olsun Efendim" Yazılı Nihale-Deri Nihale

Çap: 20 cm.

    Lot No: 279

    Lot: 279

    "Afiyet Olsun Efendim" Yazılı Nihale-Deri Nihale Çap: 20 cm.

    TLSold
  • SITKI OLÇAR-Sıtkı Olçar imzalı, mavi sırlı kusursuz şamdan

Yükseklik: 25 cm.
Çap: 10 cm.

    Lot No: 280

    Lot: 280

    SITKI OLÇAR-Sıtkı Olçar imzalı, mavi sırlı kusursuz şamdan Yükseklik: 25 cm. Çap: 10 cm.

    TLSold
  • Orta boy İmari Tabak 

Çap: 30,5 cm.

    Lot No: 281

    Lot: 281

    Orta boy İmari Tabak Çap: 30,5 cm.

    TLSold
  • Mısır işi toprak Çaydanlık 

Yükseklik: 12 cm.
Çap: 10 cm.

    Lot No: 282

    Lot: 282

    Mısır işi toprak Çaydanlık Yükseklik: 12 cm. Çap: 10 cm.

    TLSold
  • Çay Saklama Kabı-Çift Mevlevi sikke formlu ahşap Çay Saklama Kabı.  

Yükseklik: 14,5 cm. 
Çap: 11 cm.

    Lot No: 283

    Lot: 283

    Çay Saklama Kabı-Çift Mevlevi sikke formlu ahşap Çay Saklama Kabı. Yükseklik: 14,5 cm. Çap: 11 cm.

    TLSold
  • İmari Kase  

Yükseklik: 7,5 cm. 
Çap: 18 cm.

    Lot No: 284

    Lot: 284

    İmari Kase Yükseklik: 7,5 cm. Çap: 18 cm.

    TLSold
  • 19. Yüzyıl Wedgwood Kutu-Wedgwood marka kare formda, siyah üzeri beyaz kabartma süslemeli kutu. 
Siyah olarak az üretilmiştir, nadir bulunmaktadır. 

Ölçüleri: 10x10x5 cm.

    Lot No: 285

    Lot: 285

    19. Yüzyıl Wedgwood Kutu-Wedgwood marka kare formda, siyah üzeri beyaz kabartma süslemeli kutu. Siyah olarak az üretilmiştir, nadir bulunmaktadır. Ölçüleri: 10x10x5 cm.

    TLSold
  • Edirne ahşap Fragman

Ölçüleri: 49,5 x 15,5 cm.

    Lot No: 286

    Lot: 286

    Edirne ahşap Fragman Ölçüleri: 49,5 x 15,5 cm.

    TLSold
  • Taçlı Masaüstü Ayna-Gümüş kaplama çift ayak üzerinde, taçlı, masüstü oval Ayna

Ölçüleri: 66x50 cm.

    Lot No: 287

    Lot: 287

    Taçlı Masaüstü Ayna-Gümüş kaplama çift ayak üzerinde, taçlı, masüstü oval Ayna Ölçüleri: 66x50 cm.

    TLSold
  • 19. Yüzyıl ahşap, üzeri oldukça yoğun işlemeli Kalemdan -Kapak yan ve üst kenarları altın yaldız süslemeli. Kapakta çatlak mevcut.

Ölçüleri: 34 10,5 x 6 cm.

    Lot No: 288

    Lot: 288

    19. Yüzyıl ahşap, üzeri oldukça yoğun işlemeli Kalemdan -Kapak yan ve üst kenarları altın yaldız süslemeli. Kapakta çatlak mevcut. Ölçüleri: 34 10,5 x 6 cm.

    TLSold
  • OSMANLI FES KALIBI-Osmanlı dönemi "pirinç" damgalı, Fes Kalıbı

Yükseklik: 19 cm.
Çap: 19 cm.

    Lot No: 289

    Lot: 289

    OSMANLI FES KALIBI-Osmanlı dönemi "pirinç" damgalı, Fes Kalıbı Yükseklik: 19 cm. Çap: 19 cm.

    TLSold
  • Gümüş kaplama Buhurdan. 

Yükseklik: 37 cm. 
Çap: 30 cm.

    Lot No: 290

    Lot: 290

    Gümüş kaplama Buhurdan. Yükseklik: 37 cm. Çap: 30 cm.

    TLSold
  • Kavukluk-Sedef ve bağa işçilikli Kavukluk. 20. yy. başı

    Lot No: 291

    Lot: 291

    Kavukluk-Sedef ve bağa işçilikli Kavukluk. 20. yy. başı

    TLSold
  • 20. yüzyıl başı, Kırmızı-Beyaz dragon motifli Uzakdoğu büyük ebat Tabak.

Çap: 60 cm.

    Lot No: 292

    Lot: 292

    20. yüzyıl başı, Kırmızı-Beyaz dragon motifli Uzakdoğu büyük ebat Tabak. Çap: 60 cm.

    TLSold
  • Matara-Ada işi, kabartma asma yaprağı ve üzüm salkımı motifli, ön ve arka yüzeyi yeşil sırlı, üzüm salkımları kahve rengi sırlı, mataranın yan kısımları sarı sırlı.
Oldukça iyi kondisyonda çok ince hamurdan yapılmış oldukça da hafif, koleksiyonluk bir eser. 

Yükseklik : 22 cm .
Çap : 16.5 cm
Eni : 10 cm.

    Lot No: 293

    Lot: 293

    Matara-Ada işi, kabartma asma yaprağı ve üzüm salkımı motifli, ön ve arka yüzeyi yeşil sırlı, üzüm salkımları kahve rengi sırlı, mataranın yan kısımları sarı sırlı. Oldukça iyi kondisyonda çok ince hamurdan yapılmış oldukça da hafif, koleksiyonluk bir eser. Yükseklik : 22 cm . Çap : 16.5 cm Eni : 10 cm.

    TLSold
  • Kütahya-Cumhuriyet sonrası  Kütahya işi büyük boy kusursuz horoz figürü.
 
Yükseklik: 36 cm.
Ölçüler: 25 x 17 cm.

    Lot No: 294

    Lot: 294

    Kütahya-Cumhuriyet sonrası Kütahya işi büyük boy kusursuz horoz figürü. Yükseklik: 36 cm. Ölçüler: 25 x 17 cm.

    TLSold
  • Tokat Küp-Çift kulplu, alt tabana kadar  yeşil sırlı, doğal kondisyonda sır farkındalığınla nadir örneklerden Tokat Küp.

Yükseklik: 32 cm.
Çap: 24 cm.

    Lot No: 295

    Lot: 295

    Tokat Küp-Çift kulplu, alt tabana kadar yeşil sırlı, doğal kondisyonda sır farkındalığınla nadir örneklerden Tokat Küp. Yükseklik: 32 cm. Çap: 24 cm.

    TLSold
  • Kütahya Sürahi-Kütahya renkleri içerisinde mor nadir renkler arasında olup, özellikle bu tarz sürahilerde kullanılmamıştır.  Bu sürahi oldukça nadir görülen renktedir. 1940lar. 

Yükseklik: 27 cm.
Çap: 16 cm.

    Lot No: 296

    Lot: 296

    Kütahya Sürahi-Kütahya renkleri içerisinde mor nadir renkler arasında olup, özellikle bu tarz sürahilerde kullanılmamıştır. Bu sürahi oldukça nadir görülen renktedir. 1940lar. Yükseklik: 27 cm. Çap: 16 cm.

    TLSold
  • Çanakkale Küp  -Sarı sırlı çift kulplu, sarı zemin üzerinde yeşil sır ve mercan rengi sırlı zeytin yaprağı motiflerle bezeli, günümüze gelmiş iyi ve nadir örneklerden olup, doğal kondisyonunda kırıksız ve ebat olarak da  koleksiyonluk nadir bir eser. 

Yükseklik: 37 cm.
Çap: 20 cm.

    Lot No: 297

    Lot: 297

    Çanakkale Küp -Sarı sırlı çift kulplu, sarı zemin üzerinde yeşil sır ve mercan rengi sırlı zeytin yaprağı motiflerle bezeli, günümüze gelmiş iyi ve nadir örneklerden olup, doğal kondisyonunda kırıksız ve ebat olarak da koleksiyonluk nadir bir eser. Yükseklik: 37 cm. Çap: 20 cm.

    TLSold
  • Çanakkale  Küp-Fıçı formlu oksit sarı sırlı, iç kısmı da sırlı olup, kırmızı hamurlu, çok iyi kondisyonda pekmez küpü.

Referans : Katepina Koppe Koleksiyonu Ceramica Çanakkale Kitabı ( 1680 - 1922) Kitapta fıçı formlu benzer örneği mevcuttur.

Kusursuz Koleksiyonluk bir Eser.

Yükseklik: 20 cm.
Çap: 16.5 cm

    Lot No: 298

    Lot: 298

    Çanakkale Küp-Fıçı formlu oksit sarı sırlı, iç kısmı da sırlı olup, kırmızı hamurlu, çok iyi kondisyonda pekmez küpü. Referans : Katepina Koppe Koleksiyonu Ceramica Çanakkale Kitabı ( 1680 - 1922) Kitapta fıçı formlu benzer örneği mevcuttur. Kusursuz Koleksiyonluk bir Eser. Yükseklik: 20 cm. Çap: 16.5 cm

    TLSold
  • Çanakkale Daldırma-Sarı sırlı iyi kondisyonda, Çanakkale daldırma.

Koleksiyonlarda Kütahya daldırmalar sıkça rastlanmaktadır, Çanakkale daldırma nadir görülen formlardandır.
Koleksiyonluk bir Eserdir.

Yükseklik: 9.5 cm.
Çap: 9 cm.

    Lot No: 299

    Lot: 299

    Çanakkale Daldırma-Sarı sırlı iyi kondisyonda, Çanakkale daldırma. Koleksiyonlarda Kütahya daldırmalar sıkça rastlanmaktadır, Çanakkale daldırma nadir görülen formlardandır. Koleksiyonluk bir Eserdir. Yükseklik: 9.5 cm. Çap: 9 cm.

    TLSold
  • Çanakkale  Küp-Beyaz zemin üzerine yeşil ve kahve rengi sır akıtmalı, çanakkale ''M'' kulplu küp. 

(Küpün ağız iki kenarında küçük bir restorasyon mevcuttur.)
Küpün sırları genel kondisyonu iyi durumdadır.

Yükseklik: 27 cm.
Çap: 17 cm.

    Lot No: 300

    Lot: 300

    Çanakkale Küp-Beyaz zemin üzerine yeşil ve kahve rengi sır akıtmalı, çanakkale ''M'' kulplu küp. (Küpün ağız iki kenarında küçük bir restorasyon mevcuttur.) Küpün sırları genel kondisyonu iyi durumdadır. Yükseklik: 27 cm. Çap: 17 cm.

    TLSold
  • Çanakkale Kase-Açık kahve rengi sır üzerine beyaz ve koyu kahve sır akıtmalı, büyük boy ve derin Çanakkale Kase.

Yükseklik: 8.5 cm
Çap: 28 cm.

    Lot No: 301

    Lot: 301

    Çanakkale Kase-Açık kahve rengi sır üzerine beyaz ve koyu kahve sır akıtmalı, büyük boy ve derin Çanakkale Kase. Yükseklik: 8.5 cm Çap: 28 cm.

    TLSold
  • Çanakkale Bal Küpü-Çanakkale, kırmızı hamurlu angop üzerine sarı sırlı, sarı sır üzerine yeşil, kahverengi Bal Küpü.

Yükseklik: 24,5 cm.
Çap: 16 cm.

    Lot No: 302

    Lot: 302

    Çanakkale Bal Küpü-Çanakkale, kırmızı hamurlu angop üzerine sarı sırlı, sarı sır üzerine yeşil, kahverengi Bal Küpü. Yükseklik: 24,5 cm. Çap: 16 cm.

    TLSold
  • Çanakkale Kapaklı Küp-Çanakkale, kapaklı açık sarı renkli, üzerinde yeşil akıtmalar bulunan, orijinal kapaklı Küp. 

Yükseklik: 35,5 cm. 
Çap: 21 cm.

    Lot No: 303

    Lot: 303

    Çanakkale Kapaklı Küp-Çanakkale, kapaklı açık sarı renkli, üzerinde yeşil akıtmalar bulunan, orijinal kapaklı Küp. Yükseklik: 35,5 cm. Çap: 21 cm.

    TLSold
  • Çanakkale, Zenci, kapaklı seramik Şekerlik. 

Yükseklik: 11 cm.

    Lot No: 304

    Lot: 304

    Çanakkale, Zenci, kapaklı seramik Şekerlik. Yükseklik: 11 cm.

    TLSold
  • Eserin erken baskısı-Voyages d'un faux derviche dans l'Asie centrale, de Téhéran à Khiva, Bokhara et Samarcand, Ármin Vámbéry, Jules Belin de Launay, Paul-Émile Daurant-Forgues, L. Hachette, Paris, 1867, xxvii, 263 s., 1 katlanır harita; metin harici birçok gravür, 17 cm

    Lot No: 305

    Lot: 305

    Eserin erken baskısı-Voyages d'un faux derviche dans l'Asie centrale, de Téhéran à Khiva, Bokhara et Samarcand, Ármin Vámbéry, Jules Belin de Launay, Paul-Émile Daurant-Forgues, L. Hachette, Paris, 1867, xxvii, 263 s., 1 katlanır harita; metin harici birçok gravür, 17 cm

    TLSold
  • The Cross and the Crescent; or, Russia, Turkey, and the Countries Adjacent, in 1876-7. L[inus]. P[ierpont] Brockett, A Graphic Description of the Countries, Peoples, Races and Religions of the Regions Now Involved in War, Unfolding the Causes Which Have Led to the Conflict, and the Vital, (Commercial, Political, and Religious) Interests Which Threaten to Involve all the Great Nations of Europe in it, with a Truthful Narrative of the Bulgarian Massacres, and Many Thrilling Incidents of the Insurrection; to Which is Added Biographical Sketches (With Portraits) of the Leading Rulers, Statesmen and Generals of Europe, Hubbard Bros, Philadelphia, [1877]. 594 s, metin dışında 1 renkli katlanan harita, metin içinde. 46 tahta klişe baskı gravür levha, 22,5x15 cm., dekoratif orijinal cildinde. Linus Pierpont Brockett Amerikalı bir doktordur. Önsözünde belirttiği üzere kitabı yazmaktaki amacı, 1876-77 yıllarındaki Osmanlı Rus Savaşı’nı, savaşan ülkelerin coğrafyalarını, tarihlerini, örf ve âdetlerini ve dinlerini inceleyerek anlatmaktır. Böylelikle okuyucu savaşın nedenlerini ve Avrupa’nın bütün büyük uluslarının çıkarlarını tehdit edebilecek ticarî, siyasî ve dinî sorunları daha iyi anlayacaktır. the Cross and the Crescent, başlıca iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Rusya’nın Türkiye’nin, Romanya, Sırbistan, Yunanistan, Bosna-Hersek ve Bulgaristan’ın tarihleri, coğrafi konumları, bu ülkelerde yaşayan farklı halkların politik, sosyal ve dinî yaşamları incelenmekte, Bulgaristan katliamı anlatılmaktadır. Daha sonra yazar savaş ilanını, buna engel olmak için harcanan diplomatik çabaları anlatmakta ve konuyu yeniden gözden geçirmektedir. İkinci Bölümde ise savaş sahnesinde yer alan imparatorlar, krallar ve prensler, devlet adamları ve askerî komutanlar tanıtılmıştır. Ciddi ve güç bir araştırma ürünü olan kitap, 46 adet tahta baskı levhayla zenginleştirilmiştir. Blackmer 209

    Lot No: 306

    Lot: 306

    The Cross and the Crescent; or, Russia, Turkey, and the Countries Adjacent, in 1876-7. L[inus]. P[ierpont] Brockett, A Graphic Description of the Countries, Peoples, Races and Religions of the Regions Now Involved in War, Unfolding the Causes Which Have Led to the Conflict, and the Vital, (Commercial, Political, and Religious) Interests Which Threaten to Involve all the Great Nations of Europe in it, with a Truthful Narrative of the Bulgarian Massacres, and Many Thrilling Incidents of the Insurrection; to Which is Added Biographical Sketches (With Portraits) of the Leading Rulers, Statesmen and Generals of Europe, Hubbard Bros, Philadelphia, [1877]. 594 s, metin dışında 1 renkli katlanan harita, metin içinde. 46 tahta klişe baskı gravür levha, 22,5x15 cm., dekoratif orijinal cildinde. Linus Pierpont Brockett Amerikalı bir doktordur. Önsözünde belirttiği üzere kitabı yazmaktaki amacı, 1876-77 yıllarındaki Osmanlı Rus Savaşı’nı, savaşan ülkelerin coğrafyalarını, tarihlerini, örf ve âdetlerini ve dinlerini inceleyerek anlatmaktır. Böylelikle okuyucu savaşın nedenlerini ve Avrupa’nın bütün büyük uluslarının çıkarlarını tehdit edebilecek ticarî, siyasî ve dinî sorunları daha iyi anlayacaktır. the Cross and the Crescent, başlıca iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Rusya’nın Türkiye’nin, Romanya, Sırbistan, Yunanistan, Bosna-Hersek ve Bulgaristan’ın tarihleri, coğrafi konumları, bu ülkelerde yaşayan farklı halkların politik, sosyal ve dinî yaşamları incelenmekte, Bulgaristan katliamı anlatılmaktadır. Daha sonra yazar savaş ilanını, buna engel olmak için harcanan diplomatik çabaları anlatmakta ve konuyu yeniden gözden geçirmektedir. İkinci Bölümde ise savaş sahnesinde yer alan imparatorlar, krallar ve prensler, devlet adamları ve askerî komutanlar tanıtılmıştır. Ciddi ve güç bir araştırma ürünü olan kitap, 46 adet tahta baskı levhayla zenginleştirilmiştir. Blackmer 209

    TLSold
  • Gustave Marchal, La Guerre de Crimée. Ouvrage illustré de 26 gravures hors texte inédites. Par Quesnay de Beaurepaire, Librairie de Firmin Didot et cie, Paris, 1888, xi, 367 s., 26 tam sayfa levha, 19x27 cm., sırtı bez kapakları karton cildinde.

    Lot No: 307

    Lot: 307

    Gustave Marchal, La Guerre de Crimée. Ouvrage illustré de 26 gravures hors texte inédites. Par Quesnay de Beaurepaire, Librairie de Firmin Didot et cie, Paris, 1888, xi, 367 s., 26 tam sayfa levha, 19x27 cm., sırtı bez kapakları karton cildinde.

    TLSold
  • La Guerre des Balkans et l'Europe 1912-1913 - L'Italie en Tripolitaine - Les deux guerres des Balkans - Les Blakans aux Balkaiques - La conférences de Londres - La politique des armements - L'équilibre méditérranéen. Gabriel Hanotaux, Plon-Nourrit, 1914, 457 s., 18 cm.

    Lot No: 308

    Lot: 308

    La Guerre des Balkans et l'Europe 1912-1913 - L'Italie en Tripolitaine - Les deux guerres des Balkans - Les Blakans aux Balkaiques - La conférences de Londres - La politique des armements - L'équilibre méditérranéen. Gabriel Hanotaux, Plon-Nourrit, 1914, 457 s., 18 cm.

    TLSold
  • Le Loup Et Le Leopard - Ibn-Seoud Ou La Naıssance D'un Royaume -. Jacques Benoist-Méchin,  Paris: Ed: Albin Michel, 1955, 446 s., orijinal cildinde

    Lot No: 309

    Lot: 309

    Le Loup Et Le Leopard - Ibn-Seoud Ou La Naıssance D'un Royaume -. Jacques Benoist-Méchin, Paris: Ed: Albin Michel, 1955, 446 s., orijinal cildinde

    TLSold
  • Discours sur l'histoire universelle, à Monseigneur le Dauphin ; pour expliquer la suite de la Religion et le changement des Empires. Tome premier [-second]. Depuis le commencement du monde jusqu'à l'Empire de Charlemagne par Jacques-Bénigne Bossuet, Evêque de Meaux, etc. Nouvelle édition, Jacques Bénigne Bossuet, Jean de La Barre, Victor Tournachon-Molin, 
2 cilt, [4],404, 372 s.; 16 cm. tümüyle deri, yaldız süslemeli, sayfa kenar uçları varaklı orijinal şık ciltlerinde.

    Lot No: 310

    Lot: 310

    Discours sur l'histoire universelle, à Monseigneur le Dauphin ; pour expliquer la suite de la Religion et le changement des Empires. Tome premier [-second]. Depuis le commencement du monde jusqu'à l'Empire de Charlemagne par Jacques-Bénigne Bossuet, Evêque de Meaux, etc. Nouvelle édition, Jacques Bénigne Bossuet, Jean de La Barre, Victor Tournachon-Molin, 2 cilt, [4],404, 372 s.; 16 cm. tümüyle deri, yaldız süslemeli, sayfa kenar uçları varaklı orijinal şık ciltlerinde.

    TLSold
  • La Civilisation Byzantine, Louis Bréhier, Paris, 1950, 627 s., 24 kuşe kağıda baskı fotoğraf, katlanır İstanbul planı, 21 cm, sırtı deri cildinde

    Lot No: 311

    Lot: 311

    La Civilisation Byzantine, Louis Bréhier, Paris, 1950, 627 s., 24 kuşe kağıda baskı fotoğraf, katlanır İstanbul planı, 21 cm, sırtı deri cildinde

    TLSold
  • Le juif errant est arrivé, Albert Londres Paris: Albin Michel, 1930, 313 s.

    Lot No: 312

    Lot: 312

    Le juif errant est arrivé, Albert Londres Paris: Albin Michel, 1930, 313 s.

    TLSold
  • Orient, Edouard Herriot, Paris: Hachette, 1934, 418 s., 18x12 cm. Orijinal resimli karton kapağında. Édouard Herriot (1872-1957) geniş kültürü ve güçlü hitabet yeteneğiyle Fransız halkı tarafından sevilen bir siyaset adamıdır. Edebi ve siyasi metinlerinin yanısıra gezi notları da kaleme almış olan Herriot, bu eserinde genç Türkiye Cumhuriyet’ini anlatan üç uzun bölüme de yer vermiştir.

    Lot No: 313

    Lot: 313

    Orient, Edouard Herriot, Paris: Hachette, 1934, 418 s., 18x12 cm. Orijinal resimli karton kapağında. Édouard Herriot (1872-1957) geniş kültürü ve güçlü hitabet yeteneğiyle Fransız halkı tarafından sevilen bir siyaset adamıdır. Edebi ve siyasi metinlerinin yanısıra gezi notları da kaleme almış olan Herriot, bu eserinde genç Türkiye Cumhuriyet’ini anlatan üç uzun bölüme de yer vermiştir.

    TLSold
  • Histoire du Peuple Juif, Max L. Margolis, and Alexandre Marx, Paris, Payot, 1930, 750 s., cildinde, 21 cm.

    Lot No: 314

    Lot: 314

    Histoire du Peuple Juif, Max L. Margolis, and Alexandre Marx, Paris, Payot, 1930, 750 s., cildinde, 21 cm.

    TLSold
  • Expédition Des "Almugavares" Ou Routiers Catalans En Orient De L'an1302 À L'an 1311, Gustave Schlumberger, Paris: Plon, [1924], v, 305 s., 1 s/b harita, 19 x12 cm. sırtı deri orijinal cildinde. XI. ve XII. yy.larda gerek Türklerin Anadolu'da ilerlemeleri, gerekse Bizans'ın kendi içinde yaşadığı iktidar mücadeleleri ve Latin işgali, pek çok Hıristiyan’ın Bizans'a yardıma gelmesine yol açmıştır. Kitapta İspanya'dan gelen Aragonlular ve Katalonyalılar dönemin tarihsel olayları içinde anlatılmaktadır.

    Lot No: 315

    Lot: 315

    Expédition Des "Almugavares" Ou Routiers Catalans En Orient De L'an1302 À L'an 1311, Gustave Schlumberger, Paris: Plon, [1924], v, 305 s., 1 s/b harita, 19 x12 cm. sırtı deri orijinal cildinde. XI. ve XII. yy.larda gerek Türklerin Anadolu'da ilerlemeleri, gerekse Bizans'ın kendi içinde yaşadığı iktidar mücadeleleri ve Latin işgali, pek çok Hıristiyan’ın Bizans'a yardıma gelmesine yol açmıştır. Kitapta İspanya'dan gelen Aragonlular ve Katalonyalılar dönemin tarihsel olayları içinde anlatılmaktadır.

    TLSold
  • La vie de Khaireddine Barberousse, Ekrem Rechid,  Paris, Gallimard, 1931, 238 s., 1 resim, orijinal cildinde, 18 cm.

    Lot No: 316

    Lot: 316

    La vie de Khaireddine Barberousse, Ekrem Rechid, Paris, Gallimard, 1931, 238 s., 1 resim, orijinal cildinde, 18 cm.

    TLSold
  • Mübadelede giden Rumların beraberlerinde götürdükleri eserler-Relics of the Past / Reliques du Passé, Anna Ballian, Metinler: Angelos Delivorrias, Renée Hirschon, Ioanna Petropoulou, Anna Ballian, 2011, 232 sayfa, 96 renkli fotoğraf, 29x24 cm.
Kitap Cenevre'deki Ekümenik Patrikhane Ortodoks Merkezi'nde (Şubat - Temmuz 2011) düzenlenen sergiye eşlik ediyor. Yayın metinleri, 1923 nüfus mübadelesine ve mültecilerin Doğu Trakya, Kapadokya, Pontus vb. diğer bölgelerden Yunanistan'a getirdikleri dini kalıntılara atıfta bulunuyor.

    Lot No: 317

    Lot: 317

    Mübadelede giden Rumların beraberlerinde götürdükleri eserler-Relics of the Past / Reliques du Passé, Anna Ballian, Metinler: Angelos Delivorrias, Renée Hirschon, Ioanna Petropoulou, Anna Ballian, 2011, 232 sayfa, 96 renkli fotoğraf, 29x24 cm. Kitap Cenevre'deki Ekümenik Patrikhane Ortodoks Merkezi'nde (Şubat - Temmuz 2011) düzenlenen sergiye eşlik ediyor. Yayın metinleri, 1923 nüfus mübadelesine ve mültecilerin Doğu Trakya, Kapadokya, Pontus vb. diğer bölgelerden Yunanistan'a getirdikleri dini kalıntılara atıfta bulunuyor.

    TLSold
  • Amerika'ya Sanatı ve Koleksiyonculuğu öğreten, gelmiş geçmiş en büyük antikacı olarak kabul edilen Joseph Duveen -Duveen : La Chasse aux Chefs-d'oeuvre, Samuel Nathaniel Behrman, Hachette, [Paris], [1953], 251 s.; kapağı korunarak yapılmış cildinde, 20 cm. [Meraklıları için iyi bir eser olan kitap Türkçe de yayınlanmıştır. "Duveen Antikacıların Piri" ]

    Lot No: 318

    Lot: 318

    Amerika'ya Sanatı ve Koleksiyonculuğu öğreten, gelmiş geçmiş en büyük antikacı olarak kabul edilen Joseph Duveen -Duveen : La Chasse aux Chefs-d'oeuvre, Samuel Nathaniel Behrman, Hachette, [Paris], [1953], 251 s.; kapağı korunarak yapılmış cildinde, 20 cm. [Meraklıları için iyi bir eser olan kitap Türkçe de yayınlanmıştır. "Duveen Antikacıların Piri" ]

    TLSold
  • The Destruction of the Greek Empire and the Story of the Capture of Constantinople by the Turks, Edwin Pears, Greenwood Press, New York, 1968, xxiv, 476 s., resimli, ciltli, 23x16 cm.

    Lot No: 319

    Lot: 319

    The Destruction of the Greek Empire and the Story of the Capture of Constantinople by the Turks, Edwin Pears, Greenwood Press, New York, 1968, xxiv, 476 s., resimli, ciltli, 23x16 cm.

    TLSold
  • The Glory of Byzantium: Art and Culture of the Middle Byzantine Era, A.D. 843-1261, Metropolitan Museum of Art, Helen C. Evans [Editor]; William D. Wixom [Editor], 1997, 604 s., ciltli, şömizli,  31x23,5 cm.
The Glory Of Byzantium is a stunning, 604 page coffee-table artbook based on the exhibition of the art at the Metropolitan Museum of Art of the Middle Byzantine period beginning with the restoration of the use of icons by the Orthodox Church in 843 and ends with the occupation of Constantinople by the Crusader forces from the West and 1204 to 1261. The Glory Of Byzantium explores four interrelated themes: the religious and secular culture of the Second Golden Age of the Byzantine Empire; the empire's interaction with its Christian neighbors and rivals; its relations with the Islamic East; and its contact with the Latin West. Bringing together the contributions of 59 scholars and art historians, the text explores the complex currents of Byzantine civilization. More than 350 works of art assembled from 119 institutions in 24 countries are discussed and illustrated in the catalogue, presenting a significant selection of works that survive from the empire and from the countries that constituted its extended sphere of influence. Liturgical objects (including icons, mosaics, chalices, ceramics, jewelry, and manuscripts) reflect the dynamic nature of the art of this era both within and outside of the empire. The first half of the volume treats the historical context, the religious sphere, and the secular courtly realm of the empire; the second half focuses on the interactions between Byzantium and other medieval cultures, including Islam and the Latin West. The seventeen essays are accompanied by views of architectural sites and comparative illustrations. The Glory Of Byzantium is a highly recommended for academic or community libraries, and would be especially appropriate as a Memorial Fund acquisition selection. -- Midwest Book Review

From Library Journal:
The catalog of a major exhibition on Byzantium that just closed at New York's Metropolitan Museum of Art, this exquisitely produced volume contains essays by leading scholars that describe the objects exhibited and place them within a specific area of the Byzantine empire. Speros Vryonis Jr. leads off the collection with an essay on "Byzantine Society and Civilization." Other notable sections include Toli Kalavezou's "Luxury Objects," Jerry Folda's "Crusader Art," and S. Peter Crowe's "The Georgians." The editors' discussion of the culture of the period is quite thorough and offers new insights. The quality of the reproductions is very good, and both the extensive bibliography and the glossary are highly useful. One only wishes that the footnotes appeared at the bottom of the page rather than at the back of the volume. This work should be included in larger academic and public libraries.?Martin Chasin, Adult Inst., Bridgeport, Ct.

    Lot No: 320

    Lot: 320

    The Glory of Byzantium: Art and Culture of the Middle Byzantine Era, A.D. 843-1261, Metropolitan Museum of Art, Helen C. Evans [Editor]; William D. Wixom [Editor], 1997, 604 s., ciltli, şömizli, 31x23,5 cm. The Glory Of Byzantium is a stunning, 604 page coffee-table artbook based on the exhibition of the art at the Metropolitan Museum of Art of the Middle Byzantine period beginning with the restoration of the use of icons by the Orthodox Church in 843 and ends with the occupation of Constantinople by the Crusader forces from the West and 1204 to 1261. The Glory Of Byzantium explores four interrelated themes: the religious and secular culture of the Second Golden Age of the Byzantine Empire; the empire's interaction with its Christian neighbors and rivals; its relations with the Islamic East; and its contact with the Latin West. Bringing together the contributions of 59 scholars and art historians, the text explores the complex currents of Byzantine civilization. More than 350 works of art assembled from 119 institutions in 24 countries are discussed and illustrated in the catalogue, presenting a significant selection of works that survive from the empire and from the countries that constituted its extended sphere of influence. Liturgical objects (including icons, mosaics, chalices, ceramics, jewelry, and manuscripts) reflect the dynamic nature of the art of this era both within and outside of the empire. The first half of the volume treats the historical context, the religious sphere, and the secular courtly realm of the empire; the second half focuses on the interactions between Byzantium and other medieval cultures, including Islam and the Latin West. The seventeen essays are accompanied by views of architectural sites and comparative illustrations. The Glory Of Byzantium is a highly recommended for academic or community libraries, and would be especially appropriate as a Memorial Fund acquisition selection. -- Midwest Book Review From Library Journal: The catalog of a major exhibition on Byzantium that just closed at New York's Metropolitan Museum of Art, this exquisitely produced volume contains essays by leading scholars that describe the objects exhibited and place them within a specific area of the Byzantine empire. Speros Vryonis Jr. leads off the collection with an essay on "Byzantine Society and Civilization." Other notable sections include Toli Kalavezou's "Luxury Objects," Jerry Folda's "Crusader Art," and S. Peter Crowe's "The Georgians." The editors' discussion of the culture of the period is quite thorough and offers new insights. The quality of the reproductions is very good, and both the extensive bibliography and the glossary are highly useful. One only wishes that the footnotes appeared at the bottom of the page rather than at the back of the volume. This work should be included in larger academic and public libraries.?Martin Chasin, Adult Inst., Bridgeport, Ct.

    TLSold
  • De Byzance a Istanbul - Un port pour deux Continents, Noémi Lévy,  Kolektif, 2009, 364 s., fotoğraflı, 31x23 cm.

    Lot No: 321

    Lot: 321

    De Byzance a Istanbul - Un port pour deux Continents, Noémi Lévy, Kolektif, 2009, 364 s., fotoğraflı, 31x23 cm.

    TLSold
  • Türkçe Yunanca Yer adları, Atina, özel baskı-Batı Anadolu Antik Şehirler Kılavuz ve Haritası, E. E. Koybapa, Atina, 1991, 135 s., katlanır cep içinde harita, 30 cm.

    Lot No: 322

    Lot: 322

    Türkçe Yunanca Yer adları, Atina, özel baskı-Batı Anadolu Antik Şehirler Kılavuz ve Haritası, E. E. Koybapa, Atina, 1991, 135 s., katlanır cep içinde harita, 30 cm.

    TLSold
  • İstanbul'dan Fotoğraflar (1976 - 1984)-ΦΩTOΓPAΦIEΣ AΠO ΠOΛH (1976 - 1984), Έλεώυόρα Aρϗελάου,  Atina, 1990, 139 s., 4 s., 28x21 cm. Taksim, Beyoğlu, Tarlabaşı, Edirnekapı, Tepebaşı'nın çocukluğu ve gençliğini Beyoğlu'nda yaşamış, bilahare Atina'ya göç etmiş İstanbullu bir Rum Hanım'ın objektifinden.

    Lot No: 323

    Lot: 323

    İstanbul'dan Fotoğraflar (1976 - 1984)-ΦΩTOΓPAΦIEΣ AΠO ΠOΛH (1976 - 1984), Έλεώυόρα Aρϗελάου, Atina, 1990, 139 s., 4 s., 28x21 cm. Taksim, Beyoğlu, Tarlabaşı, Edirnekapı, Tepebaşı'nın çocukluğu ve gençliğini Beyoğlu'nda yaşamış, bilahare Atina'ya göç etmiş İstanbullu bir Rum Hanım'ın objektifinden.

    TLSold